Home ReviewsAlbum Reviews THE JESUS AND MARY CHAIN – Munki (25-year anniversary-reissue) (Fuzz Club Records)

THE JESUS AND MARY CHAIN – Munki (25-year anniversary-reissue) (Fuzz Club Records)

by Hans Verhoeven

Oh ja, nog eens een reissue. Dat is in de mode, dezer dagen. We hebben het over Munki, de zesde en eigenlijk zo goed als laatste lp van The Jesus and Mary Chain, 25 jaar oud, maar moet alles wat 25 jaar oud is ook gevierd worden? Het is zeker niet hun beste, de broederband tussen Jim en William Reid was uitgerekt tot het uiterste en ze wensten elkaar de dood toe in het Schots, verwensingen als bliksems die we niet gaan vertalen want ons Schots is niet zo denderend.

Sinds 1985 en Psychocandy bestormden ze de hemelen en op die eerste plaat werden gitaren aan stofzuigers en kettingzagen gekoppeld en dat was dus een bom, zeker omdat er onder het rondvliegend schrapnel songs zaten.

Er volgden nog twee platen die iedereen zou horen te hebben maar dan deemsterden ze weg in broederruzies over wie elkaars drugs gepikt had. Dat hoor je in Munki: haat druppelend uit versterkers.

Want Jim Reid schreef I Love Rock-‘n-Roll, als opener, en William schreef I Hate Rock-‘n-Roll als afsluiter maar een Grand Finale werd het allemaal niet. Broers hé? Niks dan miserie.

Nu was The Jesus and Mary Chain een volstrekt uniek groepje, er school gevaar in maar dat gevaar was allang weg toen Munki uitkwam. Nu, slecht is dit allerminst: er staan geweldige songs op zoals Stardust Remedy (die gitaren!) en Moe Tucker, een ode aan de drumster van The Velvet Underground en gezongen door Lisa Reid, zus van de broertjes.

Nu is die hele Munki best oké hoor. Het is namelijk één van die platen die als planten groeien. Maar zoals het knap vermoeiend is om planten te zien groeien is ook dit alles soms vermoeiend. Wegens bovenal te lang.

Maar goed, Munki viert het zilveren jubileum met dit, een dubbelaar op cd en lp en moeten we daar nu blij om zijn?

Zij die heden ten dage de actualiteit pogen te volgen dienen met alles blij te zijn. En wij dus ook want er zijn de extraatjes die bij elke reissue horen: een zilverkleurig papieren kroontje, een doosje pralines en een zakdoekje voor in je pochetzakje. Maar daarom hoef je dit niet te kopen. Je kan er ook gewoon naar luisteren.

Facebook – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More