Home ReviewsAlbum Reviews ONE FRAME MOVEMENT – Brusque (Eigen Beheer)

ONE FRAME MOVEMENT – Brusque (Eigen Beheer)

by Björn Comhaire

Het Kempense jazz trio One Frame Movement (Marijn Claeys, Anton Lambert en Sander De Block) releasete in 2020 hun eerste ep, een album vol zalvende laatavondjazz voor gebruik in intieme sfeer. Exact drie jaar en een wereldwijde pandemie later, heeft het gezelschap een nieuwe ep uit met daarop vier live captaties vanuit Flagey en vanop Brussels Jazz Alert.

© One Frame Movement

Bruskeren doet Brusque nog steeds niet en opnieuw is dit muziek die je het liefst na 22u nuttigt. Het oorstrelende geluid van de elektronische piano in Branchy en Autrema zit daar ongetwijfeld voor veel tussen. Maar ook de liefkozende manier waarop de drums en de bas worden aangeslagen dan wel geplukt versterken het effect. En toch is dit geen inslaapmuziek want beide nummers zijn gebouwd rond een heerlijk swingende groove.

In River Tongues neemt Claes plaats achter de (al dan niet akoestische) piano, iets scherper van klank en ook de drums komen wat pittiger in de mix, maar One Frame Movement blijft zich bewegen binnen de klassieke jazzharmonieën. Spanningsbogen vinden snel een resolutie en zelfs het tegendraadse drumwerk loopt vlotjes binnen.

In afsluiter Stokstaart staat een ritmische linkerhand op de elektronische piano centraal terwijl de rechterhand melodische lijnen schetst. Iets gewaagder dan de andere drie nummers op de plaat al is dat natuurlijk relatief.

In Brusque laat One Frame Movement horen wat ze live in petto hebben en dat is heel wat. Neen, er worden geen grenspalen verzet en er sneuvelen geen jazz conventies, wel laat het trio een frisse wind waaien doorheen het soms wat stoffige imago van het genre. Heerlijk plaatje en een band die de moeite is om live aan het werk te zien.

Dat kan op:

17/03 – Minigolf Beatrijs, Linkeroever
22/03 – Concert + radioshow in Het Bos, Antwerpen (i.s.m. WAV Radio), 
19/07 – C-mine, Jazz op het Plein, Genk

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More