Home ReviewsAlbum Reviews KWAKWA – De Première (Heibel)

KWAKWA – De Première (Heibel)

by Nel Mertens

Welkom bij De Première! Een meer passende intro voor een debuutep kan je zelf niet bedenken! Ze speelden in oktober 2022 hun eerste noten samen en staan binnenkort op de planken om hun release live voor te stellen.

Kwa Kwa zijn Camilo Donoso Villar (a.k.a. Chilly Mili, ook bij Webstek) en Senne Paulussen op zang, Ian Biermans (Bread For Duck, Sister Luke & The Sticky Fingers) op toetsen en elektrische gitaar en de Govers broers Marnix op bas en Ruben (WEBSTEK) op drums.

Chilly Mili kent de mannen van het chille milieu en bracht ze oorspronkelijk samen om enkele solonummers te ondersteunen. Al na één show werd besloten om als band verder te gaan. Het vijftal maakt een eclectische, Nederlandstalige mengelmoes met invloeden uit funk, old school hiphop en disco.

En dat krijgen we op de vijf tracks op de ep. Online vind je al enkele live-opnames van de tracks. De ep verschijnt eind oktober bij het label Heibel, maar wij mochten alvast eens ‘voorproeven’.

Het was het eerste nummer dat Chilly Mili ooit schreef op zijn zeventiende en kan je alleen daarom misschien Infantiel noemen. Voor de rest is daar weinig reden toe, want we krijgen een erg funky rapnummer te horen, dat door deze bandbezetting in een nieuw jasje werd gestoken. Intonatie, frasering en ritmiek kapen de hoofdrol weg. Bluesy funkgitaren jammen daartussen speels maar laten ook een knap solostukje horen op het eind van de track.

“Voel ik mij infantiel vannacht of wordt van mij veel meer verwacht? Welkom op de première!”

Infantiel kan je nu al online terugvinden, want werd enkele weken geleden als eerste officiële Kwa Kwa-single gelanceerd.

In een heel ander sfeertje en met heerlijk zwaar drumwerk, opent Laat Uw Tanden Zien.
“Kom hier laat uw tanden zien. Kom hier laat uw dansen zijn. Ik daag u uit laat uw ziel dan zien. Bent gij niet meer infantiel misschien?” De hardere kant van Kwa Kwa wordt gehoord en gesmaakt! Experimenteel, met agressieve flows, schreeuwende synths, en doordringende bas- en drumlijnen.

 “Basta Pasta leven is Rasta! Ik heb een fanclub even groot als die van Barca.
En na de show vragen die mensen ‘van wie was da?’. Zo energiek mijn publiek krijgt astma!”

Aansluitend in de groovy funksfeer van Infantiel, klinkt ook Basta Pasta.
Hoewel er ook een groot tv-show-gehalte klinkt in de sound.

Een strakke uptempo drum-’n-bass drumpartij, strakke bas, diepe synths en triggerende elektronica geven Wa Komt Gij Praten? De nodige agressiviteit en hardheid mee, terwijl even later de woorden “Zet u neer op uw gemak, man…” erg ‘chill’ klinken in hogere sferen.

Een waar feestje sluit de ep af met het funky disconummer Kwa Kwa Funk! De zweverige break zou volgens Kwa Kwa kleinkunst benaderen, maar de enige conclusie die wij kunnen trekken is dat het een kunst is om zo uniek als Kwa Kwa uit de geluidshoek te komen. Het zou niet van Heibel zijn, uiteraard.

De Première verschijnt eind oktober digitaal, maar intussen kan je hem live al gaan beluisteren:

19/10 – Stelplaats, Leuven
21/10 – JH De Non, Zoersel
24/10 – Barbroos, Gent

Kwa Kwa / Vi.be / Heibel

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More