Home ReviewsAlbum Reviews HAVIKS NEST – Let Love Rule

HAVIKS NEST – Let Love Rule

by Nel Mertens

De Gentse solo-artiest Haviks Nest releasete een album met – naar eigen zeggen – ‘chill muziek’ die hij in 2011 schreef. Onder de titel Let Love Rule gaan maar liefst zeventien nummers schuil.

Het album werd volledig met software, synths en digitale instrumenten gemaakt en is – op het derde nummer na – volledig instrumentaal.

Fluitende vogels (wij zijn wellicht de enige die ze verwenst iedere ochtend…) en een oud klassiek folkloristisch deuntje horen we in opener Whispers In The Morning. Na een minuut krijgt de track ook een Aziatisch sfeertje mee, wellicht door het geluid van een rietblazer, wiens adem op de achtergrond lang aanhoudt en de vogeltjes opnieuw lieflijk beginnen door te kwetteren.

Niet meteen onze favoriete track, maar dat ligt – om voorgenoemde reden – volledig aan onszelf.
Teder zetten de bamboo-geluiden zich voort in The Garage, met triggerende sci-fi soundscapes, die helikoptergewijs rondvliegen op de juiste momenten. Een bijzondere combi van etherische sferen en elektronica. In deze stijl hullen wel meer tracks op dit album zich, waaronder ook Hello, Okay Sunny Day, Seventh Heaven, Sunstory.
Wij zijn hier niet zo’n grote fan van, want het doet ons net iets te veel aan saunamuziek denken en chillen liever op een ander deuntje. In The Evening springt er, door zijn energiek bubbelende elektronische geluiden, aangenaam uit.

Wow!!! – Wanna Set You Free is het enige nummer waarin toch een vocale lijn en gitaarwerk in zit. En er zit dan ook meteen een heel andere sfeer in, die zich ergens tussen uptempo americana en indierock bevindt. Een wow-effect missen we echter wel, daarvoor zit er wat veel herhaling in.

Tropisch klinkende xylofoongeluiden en sober Oosterse toetsen geven Logical Consequence een ‘hakuna matata’-gevoel mee. Een opgewekt melodieus wijsje drijft op een zacht walmende soundscape. Hier en daar duikt wat meisjesgegiechel op en ook wat ze aan de kust ‘zimmi’ noemen. Een van de vogels die we dan weer wel graag bezig horen, die zeemeeuwen!
Een track die door zijn ritme van stijl hierbij aansluit, is H=2x8_X*=D²_³.  De titel is een verwijzing naar de fictieve fysica die hij schrijft. En het is zijn nieuwste fictieve formule. Voor fysica-liefhebbers, verklaart hij ze graag als volgt: “De hoek van het universum is gelijk aan twee maal de oneindigheden plus de infinitieven van die oneindigheden maal en is gelijk aan de dimensies in het kwadraat, binnen het kwadrant.”

Bluesy Chill klinkt zoals de titel doet vermoeden. Een complexloos en eenvoudig bluesy sfeernummer. In Fire wordt het ritme lekker aangetikt en ook in Forever (Jazz Age) is dat het geval, hoewel we daar wel meteen fan waren van het kleine oerwoud aan natuurlijk klinkende tropische geluiden die de track biedt, naast het zachte toetsenwerk.

Gitaarakkoorden en digitale chorals gaan bitter hand in hand in The Ten Commandments, onder een traag meeslepende ritmesectie. De overwinning wordt in klank gezet door een melodieus klokkenspelstukje en schallend geluid van blazers in Victory Round.

Het nummer waarmee alles begon, sluit ook weer af. Alleen klinkt Whispers In The Morning² iets scherper, alsook dat vogelgekwetter. Waarna nog een zoemende Outro, met dubby ritmes dit plaatje afsluit.

We zijn zeker dat heel wat mensen dit een enorm ontspannend album vinden. Zelf zijn we meer fan van het iets hardere werk van Haviks Nest, waarin de meer donkere, gruizige elektronica de bovenhand voert. Toch vinden we op Let Love Rule enkele tracks waar we wel van houden, omdat ze triggeren en verrassen! Ontdekken dus!

Let Love Rule is digitaal verschenen.

Herlees hier ook onze reviews over zijn tracks The Light The Love Of God en van zijn ep Sundayz Gone.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More