Home ReviewsAlbum Reviews 夢遊病者 – Skopofoboexoskelett – (Sentient Ruin)

夢遊病者 – Skopofoboexoskelett – (Sentient Ruin)

by Patrick Bruneel

Uit Osaka, Japan, Tver in Rusland en New York komen de vaste leden van 夢遊病者, dat voor ons westerlingen ook mag getypt worden als (Sleepwalker). Dat is dan ook meteen de enige toegeving die deze band doet. Hun muziek is namelijk al net zo ondoorgrondelijk als de bandnaam.

夢遊病者

Duistere experimentele blackmetal met een verfrissend ambientrandje overgoten met noisepunk, kraut, psych, free jazz en improvisatie is deze band die eigenlijk alleen online data met elkaar uitwisselt en zo stukje bij beetje de nummers opbouwt, een vreemd en intrigerend fenomeen.

Voor Skopofoboexoskelett nodigen de vaste leden PBV, NN en KJM nog een hele reeks gasten uit waaronder leden van Paxia, Starkweather, Cryptae, Abstracter, Locust Leaves en Pyrrhon. Soms kleine toevoegingen, soms indrukwekkende stukjes vocalen die nog verder worden aangevuld met bijdragen van mensen uit het folk en klassieke milieu.

Toewijzen wie wat doet is quasi onmogelijk want alles werd dusdanig met elkaar verweven dat het een collectief geheel is geworden. De focus van het album ligt op wat het boze oog wordt genoemd. Het fenomeen waarbij een boze blik een ander kwaad kan berokkenen en zelfs doden komt in veel culturen en religies voor doorheen de geschiedenis. Het is meteen het onderwerp van het album, dat zowel historisch, cultureel als metafysisch op zoek gaat naar de betekenis en gevolgen van dat boze oog.

Het resultaat is een uitdagende plaat met vier nummers die bij elke beluistering beetje bij beetje hun vele geheimen prijs geven. Het gaat hier om de vele details die bij een oppervlakkige beluistering verloren gaan en die pas bij focussen hun pracht blootgeven. Eerbied voor een monnikenwerkje, of het boze oog kan uw deel zijn.

PS: voor de aandachtige lezer, de band heeft een split uit met Sutekh Hexen.

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More