Home ReviewsAlbum Reviews MILES KANE – One Man Band (Modern Sky Records/Virgin Music)

MILES KANE – One Man Band (Modern Sky Records/Virgin Music)

by Bart Verlent


Of Miles Peter Kane ooit nog een album zal uitbrengen met Arctic Monkeys-frontman Alex Turner als The Last Shadow Puppets is niet bekend. Echter, als we afgaan op de single Troubled Son (die het album One Man Band aankondigde), lijkt Kane in 2023 een krachtigere richting te willen inslaan dan zijn voormalige partner met diens recente albums heeft gedaan. De vraag rees natuurlijk of Miles deze vijfde soloplaat vol stevige nummers zou zetten.

© Miles Kane

Voor One Man Band liet Miles Londen achter zich en trok hij terug naar Liverpool waar hij is opgegroeid. Hij nam deze plaat op met zijn vaste producer James Skelly (The Coral) en schreef de nummers samen met Tom Ogden (Blossoms), Keiran Shudall (Circa Waves), Andy Burrow en zijn vaste schrijfpartner Jamie Biles.
Door terug te keren naar zijn jeugd heeft Kane nu een album gecreëerd waarin hij opnieuw heeft ontdekt waarom hij begon met gitaar spelen en het schrijven van nummers. Op dit album heeft hij een soort mix samengesteld van alle muziek die hem zowel vroeger als nu hebben geïnspireerd.

Zoals gewoonlijk flirt Miles ook op One Man Band met een flinke dosis glamrock en pakt hij regelmatig uit met een stevige gitaarsolo. Het album begint op een vurige en krachtige noot, maar naarmate we vorderen naar het einde, worden ook meer rustigere popsongs opgenomen. Hier wordt een subtielere benadering gehanteerd met extra aandacht voor de arrangementen. In het tweede gedeelte van het album (vanaf Baggio) krijgen we een compleet andere kant van Miles Kane te horen. De rock-invloed verdwijnt en we worden zelfs getrakteerd op een soulvolle sfeer in Doubles evenals ballades zoals Ransom en het melancholische Scared Of Love.

Op deze nieuwe plaat van Miles Kane horen we eigenlijk niets baanbrekends. Het geluid is zeker niet slecht maar wanneer hij rockt blijft alles tamelijk voorspelbaar waardoor het geheel een wat gepolijste indruk achterlaat. De overige indiepop-nummers hebben een tamelijk ingetogen en nette klank wat helaas leidt tot een gebrek aan diepgaande impact. Desalniettemin is er zeker een aanstekelijke kwaliteit aanwezig waardoor Kane mogelijk eindelijk weer een hit kan scoren.

Op 1 september is Miles Kane een van de headliners van Crammerock in Stekene.

Facebook InstagramSpotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More