Home Grensverleggers Uitheems Geduister #71.

Uitheems Geduister #71.

by Nel Mertens

Als het nachtelijk gedool wordt verzwolgen in een donkere poel, is het Uitheems Geduister nooit ver weg. Deze week met nieuws van Machinefabriek, Sea Of Sin, Xtort, Sure, Mayflower Madame en een triptip naar darkMAD in Madrid, want daar spelen ook onze Belgische bands The Juggernauts, Karl Hefner & Hugh Lagerfeld, Suicide Commando, Whispering Sons en The Arch!

MACHINEFABRIEK

Hij werkt met artiesten van over de hele wereld samen en is zowel met eigen nummers bezig, maar creëert ook soundtracks voor documentaires of muziekstukken voor dansproducties. Uit Rotterdam brengt Rutger Zuydervelt met zijn minimalistische droneproject Machinefabriek een nieuwe single.

Opnieuw horen we de spanning in toon, textuur en timing in Barker. Noisy en traag krijgen we gedetailleerde, fijngesponnen lagen die enerzijds een oncomfortabel stiltegeluid weergeven, maar even later ook duidelijke onrust en angst laten klinken. Barker ontstond uit de samenwerking van Zuydervelt met de schrijver van het boek The Outlaw Ocean Ian Urbina en maakt deel uit van The Outlaw Ocean Music Project, een project dat muziek en journalistiek laat samensmelten. Dit is meesterlijk werk.

Bandcamp / Facebook

SEA OF SIN

Unbroken, het recentste album van de Duitse electrosynthopband Sea Of Sin werd een eerbetoon aan alle geliefden die het leven zo speciaal maken en ons helpen er door te komen! Met de klassieke Sea Of Sin-elementen, die doen denken aan New Order, Depeche Mode en Camouflage, laten de oprichters Frank Zwicker (zang) en Klaus Schill (synths, gitaar) hoogwaardige electropop klinken vol melancholie en pakkende melodieën.

Facebook

XTORT

Een van onze innemende noorderburen, de Nederlandse P. Snijders, gaf met zijn industrialact Xtort deze week zijn tweede single van zijn laatste album Nothing is Real cadeau. De single Escape komt er met een videoclip in de stijl van The Blair Witch Project en komt toch wel als een verrassing binnen. Terwijl we van Xtort in het verleden de nogal harde industrialkant te horen kregen, toont hij nu een andere kant van zijn elektronisch kunnen. Een dromerig synthpopnummer, waarin de spoken vocals best knap klinken.

Cadeau zeiden we en zo is het ook echt, want Escape kan je gratis downloaden via Soundcloud en Bandcamp.

Facebook / Website

SURE

Ondergang en verval lichten op onder het neonlicht. De wegtikkende tijd is een bron van angst. Vooral als je het gevoel hebt dat de remmen stuk zijn. En dat vertelt de Parijse necroromantische synthband Sure in hun nieuwste single 20 Years, dat meteen de titelsong van hun aankomende debuutalbum is. Grimmige postpunkelementen, in een mooie blend met luchtige synthpop!

Het debuutalbum verschijnt op 20/3 bij het label Weird Son Records, maar kan je nu reeds bestellen.

Facebook / Website

MAYFLOWER MADAME

Vanuit het donkere Noorse brein ontsproten, de tweede plaat van Mayflower Madame komt eraan. Met een titel als Prepared For A Nightmare brengen ze een mix van psych-noir met psychedelische postpunk, shoegaze en noiserock. Verlangen, vraatzucht en ijdelheid van het individu en de maatschappij zijn het thema in Vultures, waarboven de gieren cirkelen. Ondergang en opleving weerklinken in de strakke beats en hypnotiserende gitaren.

Prepared For A Nightmare verschijnt digitaal, op cd en vinyl op 27/3 bij Only Lovers Records.

Facebook / Bandcamp

darkMAD 2020

We zijn er vroeg bij om deze aan te kondigen, maar onze triptip vraagt misschien wel een vroegboekactie en wat organisatie, want deze keer sturen we je graag naar Madrid, voor een knappe programmatie op het darkMAD-festival op 23 en 24 oktober. Op de affiche prijken aantrekkelijke bands zoals Front Line Assembly, Carlos Peron, Diary Of Dreams,… Maar dat België bulkt van muzikaal talent, hebben ze in Spanje ook wel goed begrepen, want de al evenzeer indrukwekkende Belgische bands vullen dit lijstje aan. Wij trekken alvast naar Madrid voor het mooie weer, de fijne bands, maar vooral ook voor The Juggernauts, Karl Hefner & Hugh Lagerfeld, Suicide Commando, Whispering Sons en The Arch!

Facebookevent

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More