Home Grensverleggers Uitheems Geduister #39.

Uitheems Geduister #39.

by Nel Mertens

Als één van de platen die ons allemaal wel bindt 40 wordt, zorgt het Uitheems Geduister van de voorbije week voor nog meer ongekende pleziertjes met nieuws van M1NK, Dageist met een rooftopconcert op W-festival, Erin Jane Laroue, FÏX8:SËD8, Withering Of Light, Kill Shelter, La Scaltra en Blaue Blume!

M1NK

Zoals we ondertussen al weten, zijn Erika Bach en Barry Snaith (Lola Demo en The Inconsistent Jukebox) van de psycho-erotische band M1NK esthetisch gevoelig. Voor geluid, beeld, artwork… Dat bewijst opnieuw hun nieuwste videoclip bij het nummer Halo Effect. Het nummer verscheen op hun debuutalbum M1NK = em one en kay en is een van de rustigste maar intrigerende nummers op het album. Een donkere, minimalistische track, waarin Mr. Snaith het niet nalaat af en toe prachtig uitgerokken gitaarsneren door het nummer te laten glijden, die het halo-effect bij Erika Bachs stem benadrukken.

Bestel het album via deze link.

Facebook / Website

DAGEIST

Het nieuwe album Sexy van de elektro new waveband uit Lille Dageist is zopas uitgebracht bij het label Danse Macabre Records! Eerder deze week onthulden ze de cover van het album. Het album stellen ze live voor op W-festival met een rooftop-concert. Elke dag van het festival zullen ze twee nummers live spelen op het dak van de open-Kwaremont-dubbeldekkerbus. De timing wordt doorgegeven via het programmaboekje van W-festival.

Facebook / Bandcamp / W-festival

ERIN JANE LAROUE

“Don’t be afraid of the darkness”, klinkt het in haar eerste single The Future Is Au Revoir, die we te horen kregen. Het is er eentje dat verschijnt op haar eerste solo-album Chalant.

De Amerikaanse Erin Jane Laroue brengt melancholische pianostukken als solo-artieste. Maar we kennen haar ook als oprichtster van het chamber-funeral-folk ensemble Jamais Jamais. Verder werkte ze ook samen met vreemde fictie- en horrorauteurs om hun rare vertellingen muzikaal te begeleiden.

Dit eerste nummer klinkt alvast prachtig met een zelfzekere zangstem, die tegelijk fragiele kantjes laat horen. Met haar album Chalant wil ze ons op verkenning sturen in de oceanische diepte van emoties en nostalgie, in haar reis door de duisternis op zoek naar de ultieme overwinning.

De single The Future Is Au Revoir kan je alvast via Bandcamp beluisteren. Chalant verschijnt op 17 juli digitaal, op vinyl en op cd. Pre-order via Bandcamp kan nu al.

Facebook

FÏX8:SËD8

Staat het Duitse oldschool darkelectroproject van Martin Sane met FÏX8:SËD8 na het succes van zijn album Foren6 (2017) op het punt zijn cocon te ontgroeien? Wij konden de signalen alvast niet negeren, want met zijn nieuwe album Warning Signs levert hij 12 sterke retro-industrialnummers. We merken een grote kloof tussen de sound en het thema, want hij pakt enkele erg actuele problemen aan: de ondergang van een vreedzame samenleving die we eerder willen negeren dan onder ogen te zien.

Het album is digitaal, op cd en ook in beperkte oplage van 333 stuks in een box verkrijgbaar, waarbij je er een songbook van 36 pagina’s krijgt en 4 bonustracks.

Je kan het album bij Dependent Records bestellen.

Facebook

WITHERING OF LIGHT

Darkambientact Withering Of Light stelt hun nieuwe release Dagaz voor. Filosoferend over de vergankelijkheid van ons bestaan, producete Todd J. voor dit album zes nummers waarin hij geluiden manipuleert met een oprecht besef van hoe muziek onze geest kan beïnvloeden.

Dagaz is verschenen bij het label Kammer Records en is digitaal verkrijgbaar en in beperkte oplage van 55 stuks ook op cassette.

Facebook

KILL SHELTER

Nadat het debuutalbum Damage op cd bij het label Unknown Pleasures Records volledig uitverkocht was, wordt deze bij Manic Depressions voor de eerste keer op vinyl uit gebracht.  

Het is het album waarop Kill Shelter samenwerkte met een heleboel undergroundtalenten. Een unieke opname in samenwerking met Hante. (FR), Buzz Kull (AUS), Delphine Coma (VS), Antipole (NOR), undertheskin (PL), Killjoi (VS), The Shyness of Strangers (CA), Pedro Code (Iamtheshadow – PT), Nate Jespersen (ultrviolence – CA), New Haunts (UK) en Bragolin (NL). Met tien nummers die op een of andere manier iets met trauma’s te maken hebben, laat hij ons de ruimte tussen hoop en melancholie verkennen.

De lp is verkrijgbaar via het label Manic Depressions Records.

Facebook

LA SCALTRA

Een donkergracieuze vocale zang van heksen en het gefluister van geesten door het derde oog… Duitse witchwaveband La Scaltra bracht net hun nieuwe, derde album The Third Eye uit (bij het Solar Lodge label). Verdriet, pijn en verlangen die omslaan in hoop, wachten met een zelfingenomen glimlach. La Scaltra zet de poort er naartoe wagenwijd open met hun derde album The Third Eye.

Je kan La Scaltra live aan het werk zien op het Summer-event op 3/8 in Schoten.

Facebook / Bandcamp / Website

BLAUE BLUME

“Een blauwe bloem was een centraal symbool van inspiratie voor de romantiekbeweging en is nog steeds een blijvend motief in de Westerse kunst van vandaag. Het staat voor verlangen, liefde en het metafysische streven naar het oneindige en onbereikbare. Het symboliseert hoop en de schoonheid van dingen.” (Wikipedia). En ook Blaue Blume, de donkere romantici uit Denemarken, zijn terug met een gloednieuw single (bij het hfn music label) en dit doen ze voor het eerst in hun moedertaal. Of het lyrisch opnieuw een poëtisch pareltje is, wordt moeilijk te beoordelen, maar de invloeden van Roxy Music, Cocteau Twins en The Smiths blijven behoorlijk mooi aanwezig.

Facebook / Instagram

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More