Home nieuws Uitheems Geduister #260

Uitheems Geduister #260

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het is niet omdat we een extra uurtje slaap kregen, dat het plots klaarder wordt. Duisternis ten top op deze zondag, met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van The Palace Of Tears, Night Nail, Dero Goi, Mekong, Selfishadows, Aerik Von, Kill Shelter, Divine Shade en Comiti.

THE PALACE OF TEARS
Het Amerikaanse gothrockduo The Palace Of Tears dropt een betoverende nieuwe single van hun aankomende, tweede album. Met Veiled Screen, Woven Dream geeft het tweetal alvast de titeltrack vrij.

Erik r. Scheid en L.V. Darkling brengen een mix van humeurige darkwave, electro-shoegaze, etherische withouse, neoklassieke en rituele ambient drone. Hypnotiserende elektronica en wervelende gitaar vormen een vruchtbare voedingsbodem voor zwoele verleidelijke zang die zweeft en dromerige teksten die boeien.
We krijgen ook in Veiled Screen, Woven Dream een donkerzware synth ambientsound te horen met een prachtige videoclip. Mystiek melancholische zanglijnen sieren het traag uitgesponnen gothlied, terwijl drums en bas hartslagtraag bonzen.

Het nummer werd op 15/10 uitgebracht, als herdenking voor de verjaardag van de broer van zangeres L.V. die plotseling stierf in 2022.

Veiled Screen, Woven Dream is digitaal verschenen en zal je vanaf  terugvinden op het gelijknamige album.  

Facebook / Bandcamp

NIGHT NAIL
Onder leiding van Brandon Robert is Night Nail in Berlijn gevestigde darkwave-waarde geworden, die oorspronkelijk in 2013 in Los Angeles werd opgericht. Na hun debuutalbum, LA Demons (2018) en March To Autumn (2020), zijn ze nu toe aan hun derde album Fates Explored.

De single Narcoleptic Dream Catcher geeft ons al een idee wat we mogen verwachten, want is een heerlijk darkwavenummer, met dieprollende baslijn en dansbare drums, waarbij Roberts stem de duisternis aftekent. Pete Burns (Kill Shelter) op bas, die trouwens ook het mixen, masteren en produceren van het album op zich nam. Op de backing vocals horen we Valentina Veil (VV & the Void).

“Onze verhuizing naar Berlijn had een impact op de thema’s woede en frustratie die rechtstreeks tot uiting kwamen in de teksten voor nieuwe nummers zoals Cells, Cracks In My Heart en het titelnummer”, aldus Robert. “Ik had deze niet kunnen schrijven tegen de achtergrond van de ‘mooie leventjes’, zonsondergangen en geografie van Los Angeles. Ook al kent het pijn en duisternis, zoals overal, er is ook iets unieks aan LA dat je ervan weerhoudt die engere plekken in jezelf te verkennen Het heeft te maken met het kanaliseren van je creativiteit tegen wat je ziet en voelt in de buitenwereld. Berlijn kan daarentegen hard, koud en voorspelbaar zijn en zich lenen voor woede, frustratie en wrok, maar daarin kan een creatieve bevrijding schuilen.”

Fates Explored verschijnt op 17/11 bij Metropolis Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

DERO GOI
Dero Goi
is geen onbekende, als voormalig frontman van de industrial-/’Neue Deutsche Härte’-band OOMPH!.
De industrialpionier heeft zojuist het boeiende synthwave-nummer Clickbait uitgebracht, zijn langverwachte eerste single als soloartiest. En daarin houdt hij zich niet in! Met ennig sarcasme heeft hij het over narcisme, verbeeld in de bijhorende videoclip. Een erg dansbare en toegankelijk synthwavetrack, met wat industrialhints in verscholen.

Dero Goi zei onlangs: “Deze beelden en teksten weerspiegelen mijn visie op de heersende tijdsgeest, die ernaar streeft zo luid, flitsend, schel en maf mogelijk over te komen om elke seconde aandacht eruit te persen. Soms voelt dit als idioterie in haar laatste stadium. Alles draait voor het grootste deel om het ego, ego, ego. Visueel wordt deze zinloze en uiteindelijk narcistische zelfobsessie bekroond met kleurrijk sarcasme tot vervelens toe.’

Het debuutalbum van DERO GOI verschijnt begin volgend jaar via Dependent Records. Clickbait is digitaal beschikbaar als digitale 4-track single inclusief de niet eerder uitgebrachte B-kant One of Us met remixen van Apoptygma Berzerk en Neon Rust.

Facebook

MEKONG
Going Numb is de eerste single van aankomende album Danse Danse van de Poolse postpunk-/gothact Mekong.
Bitsige vocals en elektronische drumaccenten die het nummer pit meegeven, worden verzacht door lichte gitaarlijnen, die baden in een toch wel erg duistere synthsound. Er zit vrij veel instrumentale herhaling in de track, wat het een verslavend kantje mee geeft. Repeat. Nog eens.

De hypnotiserende mix van post-punk en dark-wave zet een spookachtig verhaal neer over het laatste avondje stappen van een meisje, waarbij de dansvloer voor de laatste keer haar toevluchtsoord wordt. Te midden van de pulserende beats en het op disco geïnspireerde ritme omarmt ze de gevoelloosheid en geeft ze zich over aan de melancholische melodieën die haar door een aangrijpende reis leiden. Het nummer vat haar bitterzoete dans samen en legt de rauwe emoties vast van haar laatste momenten voordat de onvermijdelijke duisternis indaalt.

Facebook / Bandcamp

SELFISHADOWS
De Italiaanse dark- en coldwaveband Selfishadows werd in 2007 opgericht door Daniele Giustra. Daniele Giustra mixt op slimme wijze gloednieuwe en vintage synthesizers, songteksten en elektronische drums in een krautpopsfeer vol pathos. Tussen wave en glitch onderwerpt de geluidsachtervolging zich aan de natuurlijke aanleg voor een ‘therapeutische’, droge en minimale crooner-achtige stem. De nummers lijken vaak een improvisatieset, vanuit de behoefte aan een nieuw gevonden liedvorm.

In negen nummers op hun nieuwe album Everything Changes slaagt de band er in ons van bewolkte, verstilde sferen naar de dansvloer te brengen.
Achter een discrete man met een diepe stem ontstaan ​​klassiek eenvoudige liedjes met naïef poëtische teksten. Een verstild, beklijvend, zonnig universum ver verwijderd van hedendaagse bands die hun ouderen zonder al te veel achteraf nabootsen.

Everything Changes is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

AERIK VON
Halloween is hét moment om beangstigende darksynth-, synthwave- en horror soundtracks uit te brengen! Aerik Vons Season Of The Witch is zo’n angstaanjagend donker synthnummer in de sfeer van John Carpenter.

Zwaar bonzend zoekt de track zijn weg tussen synth-spinsels die gespannen onder snijdende duisternis. In een griezelige sfeer die doet denken aan klassieke horror-partituren is de perfecte instrumentale Halloweensoundtrack die ons op een huiveringwekkende oktoberavond naar slecht verlichte straten voert.

Season Of The Witch is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

KILL SHELTER
Het is vijf jaar geleden dat Kill Shelter zijn debuutalbum Damage de wereld in stuurde en dat vieren ze met een heruitgave van het album. Dit komt er aan op… en in afwachting, worden we warm gemaakt met een video bij het nummer In Decay [V] met Antipole en Delphine Coma.

Deze nieuwe versie zal je ook terguvinden op de Damage [V]-cd, die nieuwe versies en geremasterde nummers bevat, verpakt in een zeshoekige luxe soft-touch verpakking met hot stamping van goudfolie.

De originele debuut-cd werd in november 2018 uitgebracht en kreeg lovende kritieken. Damage [V] is opnieuw uitgebracht op het undergroundlabel Unknown Pleasures Records en bevat bijdragen van een groot aantal wereldwijde undergroundartiesten, waaronder Hante., Buzz Kull, Delphine Coma, Antipole, undertheskin, Killjoi, The Shyness of Strangers, Iamtheshadow, Ultrviolence, New Haunts en Bragolin.

“Alle nummers op Damage [V] hebben als thema de fysieke en psychologische pijn die we onszelf, anderen en de wereld om ons heen aandoen. De thema’s zijn donker, dystopisch, melancholisch, introspectief en verontrustend. We hadden destijds nog nooit een officiële video voor In Decay, dus het was een waar genoegen om weer met Antipole en Delphine Coma aan de slag te gaan. Het was ook een sterke herinnering aan waarom ik in de eerste plaats met Kill Shelter begon. Het was voor mij een onverwacht emotionele en louterende reis,” laat de Britse bezieler Pete Burns weten.

De heruitgave van Damage [V] staat gepland voor release op 1 december, maar je kan het album nu reeds voorbestellen.

Facebook Bandcamp

DIVINE SHADE
De Franse darkwave/gothrockband Divine Shade is weer terug! Ze winden heel wat fans, na hun tournee met Gary Numan in Groot-Brittannië. Voor hun nieuwe nummer werkten ze ook samen met Gary’s gitarist, Steve Fox-Harris. Steve en Ren van Divine Shade ontmoetten elkaar tijdens de Gary Numan ‘Intruder’ Tour 2022 en het idee voor een samenwerking was geboren.

Hun nieuwe single Oublier is dan ook een perfecte start om aan te kondigen dat Divine Shade in 2023/2024 nieuwe muziek zal uitbrengen met een driedelige ep getiteld Fragments.Het nummer gaat over het concept van veerkracht en het innerlijke vermogen om te vechten tegen de zelfverdedigingsmechanismen en de identificatie met de duisternis door het opnieuw opbouwen van eigenwaarde. Dus ‘Vergeet’ de schaduw in jezelf, om het licht binnen te laten.

“Il saigne des blessures d’autre fois
Elles guident nos coeur vers l’oublie de soi
La lumière elle nous aveuglera
Sous les paupières meurtri il faudra
Tout oublier.”

Bruisend, pompend, brullend, … prachtig gewoon!

Oublier is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

COMITI
Met zijn experimenteel elektronische darkwave-, dungeon synthpopproject Comiti liet Nicholas Ross een nieuw nummer op de wereld los. Touch begint als een prikkelende elektronische aanraking, die zacht tintelend binnenkomt. Wanneer de drums er bij komen, begint het nummer steeds meer broeierig te klinkten. Met elementen van gruis, echoënd uitlopende vocalen en haakse ritmische accenten.

Touch is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More