Home nieuws Uitheems Geduister #254

Uitheems Geduister #254

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als je tot morgen leeft, zijn de meest donkere tijden al voorbij. Enige duistere zekerheid vind je ook deze week terug in het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Digital Factor, Jo Carley & The Dry Old Skulls, Sonum Unum, Pathos Trio, Twisted Rose, Dawn Of A Dark Age, Xtort en Varsovie.

DIGITAL FACTOR
“Excusez-moi…” Vriendelijk opent de Duitse electropopact Digital Factor zijn nieuwe single Oeuvre beleefd, met de vraag of er iemand is om de deur van de lift te openen. Teksten hoeven niet zwaar of complex te zijn om leuke nummers te brengen. Met heel wat zich herhalende elementen, zowel in beats als tekst, is het toch een dansbare track, die zowel grimmigheid als ironie in zich heeft.

Om hun 30-jarige jubileum te vieren, brengt Digital Factor een liefdadigheidsalbum uit in oktober.  Alle opbrengsten van het album G.B.A. worden nl. gedoneerd aan de ‘Kinderstiftung Altenburg’, een stichting voor kansarme kinderen.

Ouvre is de tweede single die we te horen krijgen uit dit aanstaande conceptalbum, gebaseerd op eclectische samenwerkingen met lokale Duitse artiesten uit de geboorteplaats van bezieler Mike Langer. Deze keer is het acteur Manuel Kressin die Franstalige zang bijdraagt ​​aan dit vrolijk opzwepende nummer.

Facebook Bandcamp

JO CARLEY & THE DRY OLD SKULLS
We waren behoorlijk onder de inruk van de voodooritmes uit de jaren 30 met ska, blues, rock-’n-roll, calypso en old fashioned country in een vaudeville cabaretsfeertje op de albums Voodoo Bones & Vaudeville Blues (2020) en  I’ll Put My Voodoo On You (2022) van het Britse gezelschap Jo Carley and The Old Dry Skulls. Goed nieuws, want met dat laatste album is de band nog steeds op tournee en passeren ze ook in België!

Je kan hen live aan het werk zien op 18/3/2024 in De Blauwe Kater in Leuven en op 23/3/2024 op Rolmo’s Roots Rocks in Zonhoven.

Website Facebook YouTube Twitter

SONUM UNUM
Sonum Unum is een vrij recent, Amerikaans elektronisch duo en bestaat uit multi-instrumentalisten/producers Craig Douglas en Michael Goldberg.
Douglas en Goldberg combineren elementen uit elektronische, ambient, filmische en rockmuziek. Ze brachten de winter van 2022/2023 door met het heen en weer doorgeven van bestanden, wat al snel uitgroeide tot een samenhangend project met potentieel!

Dat laten ze horen op hun debuutalbum Signals From The Sun. Het album is sterk geïnspireerd door elektronische en synthpopmuziek uit de jaren 80 en 90. Donkere en onheilspellende tonen, ambient texturen en dreunende beats zijn er in overvloed, terwijl tegelijkertijd, gelaagde zang naar epische en filmische niveaus stijgt.

Signals From The Sun is digitaal en op cd verkrijgbaar bij Negative Gain Productions.

Facebook / Bandcamp

PATHOS TRIO
Pathos Trio
uit Brooklyn laat donkere, dichte en zware geluiden met hedendaagse klassieke muziek versmelten. Een ware prikkeling voor de zintuigen van experimentele zielen die elekronische geluiden in hun hart dragen.

Polarity volgt Pathos’ debuutalbum When Dark Sounds Collide op, waarmee de band hun eigen grenzen verlegt door het gebruik van elektronische elementen.

Percussionisten Marcelina Suchocka en Felix Reyes, en pianist/componist Will Healy werkten samen met componisten Ian Chang (Sun Lux), Phong Tran (MEDIAQUEER), Andrew M. Rodriguez (Close Your Eyes), Vicente Hansen Atria, Paul Mortilla en Clara Warnaar.
Felix Reyes zegt:“Het werken met Ian, Clara, Andrew, Vicente, Paul en Phong voor dit album was een echte traktatie voor ons. We kunnen niet uitdrukken hoe leuk het was om deze stukken samen te stellen en met elk van hen samen te werken om hun stukken tot leven te brengen.”

De zes nummers op hun nieuwe album klinken enerzijds vooruitstrevend, anderzijds ook zo experimenteel dat het wellicht niet voor iedereen toegankelijk is. Klank en structuur worden uitgedaagd. Percussie, drums en electronica nemen het voortouw in dit instrumentale album.

Polarity is digitaal en op cd verschenen bij Imaginary Animals.

Facebook / Website / Bandcamp

TWISTED ROSE
De Duitse hardrock-/ rock-’n-rollband Twisted Rose maakte opnieuw indruk met een nieuwe, unieke rockballade. Bring Back Those Days raakt je hart, zonder cliché te klinken. Gitarist Chris Bones en frontvrouw Caro geven daarnaast ook een mooie boodschap mee: welke obstakels je ook bent tegengekomen of welke kansen je ook hebt gemist, je verdient geluk.

“These days when you only contemplate
What it was like to be eight,
and how you felt on your first date.
These days when you only contemplate
How life changed when your dreams began to fade.”

Het gekozen retrogeluid voert ons mee in de sfeer van vroeger. Verpakt in de warme, licht rokerige stem van zangeres Caro, geniet je van herinneringen aan gelukkige kinderdagen, de eerste liefde en geweldige koersen in het leven – zeker ook met een vleugje melancholie. Ondanks de diep emotionele tekst behoudt het nummer zijn kracht en vormt het moeiteloos een aanvulling op de hardere hits van Twisted Rose. En die vind je terug op hun nieuwe, pas verschenen album Cherry Tales.

Cherry Tales is digitaal verschenen.

Facebook Website


DAWN OF A DARK AGE
De getalenteerde jazzmuzikant Vittorio Sabelli, het brein achter Dawn Of A Dark Age laat een eerste single horen uit zijn aankomende album Transumanza. Hij combineert de iconoclastische woede van avantgarde black metal met het experimenteren met verfijnd klarinetgeluid. De klarinet krijgt de hoofdrol toebedeeld en vindt de oorsprong van zijn geluid in de oude wortels van de volksmuziek, besmet met metal elementen.

Kracht én magie in een unieke combinatie van populaire muziek, jazz en extreme metal!

I Regi Tratturi is digitaal verschenen. Het album Transumanza verschijnt op 8/12 digitaal bij My Kingdom Music en kan je al voorbestellen.

Facebook

XTORT
Onze Nederlandse buur Pete Snijders, beter bekend als Xtort, laat opnieuw een electro-bommetje op ons los met zijn nieuwe track When The Night Calls.

Trots en nederig, laat hij dit opmaatje in aanloop naar zijn aankomende album Zwart horen, dat komende winter digitaal, op vinyl, muziekcassette en cd verschijnt bij DA Records. Een fris nieuw geluid met geweldige gasten als Yvette Winkler en Martijn Kuijten.

“The freaks come out at night…”

Ook in deze track horen we Yvette reeds in de backings die het uitdagend laat klinken, samen met bassisten Marc van de Laar en Irma van Zoggel, die het wavegehalte hoog houden, terwijl Pete zijn woorden scandeert. Deze elektronische track met analoge en vintage apparatuur gemaakt, weet de essentie van nachtelijke observaties te vangen en zet dit filmisch neer.

Facebook Bandcamp Website

VARSOVIE
Donker, met grimmige synths en uitdagend drumwerk in een punky sfeertje, laat het Frans / Tsjechische  postpunkproject Varsovie horen. Het nummer draagt wat ska-elementen in de baslijn mee, maar ook erg dansbare ritmes! Pochodeň Číslo Jedna (de eerste toorts) is er eentje dat ons wel weet te boeien dus!

De woorden ‘Pochodeň číslo jedna’ werd als handtekening gebruikt door student Jan Palach toen hij zichzelf in 1969 in Praag in brand stak uit protest tegen de invasie van Tsjechoslowakije door Sovjettroepen. Andere ‘fakkels’ zouden volgen…
“Het nummer is een bijgewerkte projectie in de vorm van een traject rond deze handeling en de gevolgen ervan en, meer in het algemeen, het begrip weerstand. De video, opgenomen op verschillende plaatsen, met verschillende niet te onderscheiden karakters, vormt slechts één beweging die dit idee van vastberadenheid benadrukt. In een hypnotiserende mars, vergelijkbaar met dansen,” leggen Arnault Destal (drums, teksten, muziek, art direction) en Grégory Catherina (zang, gitaar, bas, muziek).

Pochodeň Číslo Jedna is digitaal verschenen. Het is de tweede single van het aankomend album /10 verschijnt bij Icy Cold Records.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More