Home nieuws Uitheems Geduister #240

Uitheems Geduister #240

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Een zwarte roos bloeit tot de inkt op hun huid zal vervagen… het Uitheems Geduister klinkt tot onze oren rood zijn geworden van verlangen, als een lokroep van de kraaien. Verlangen naar nieuwe duistere deuntjes… deze week bevestigd met nieuws van A Place To Bury Strangers, Mari Kattman, Necrofier, Cloak, Superikone, Mary Cream, Ashton Nyte, Pink Opake, Like What en Girls Under Glass.

A PLACE TO BURY STRANGERS
Na een erg druk 2022, waarin hun veelgeprezen nieuwe album See Through You werd uitgebracht, evenals de heruitgave van hun geremasterde album Exploding Head, is de noiserockband uit New York (U.S.A.), A Place To Bury Strangers, toe aan hun nieuwe remixalbum. See Through You: Rererealized bevat uiteraard remixen van nummers van hun laatste album See Through You. De tracks werden onder handen genomern door o.a. Trentmøller, Andy Bell (Ride (as Glok)), Xiu Xiu, Annie Hart (Au Revoir Simone), Sonic Boom (Spacemen 3, Spectrum), TV Priest, Glove, bdrmm,…

21 tracks die al de moeite waard waren en nu nog een stapje hoger getild werden.

Op Record Store Day (april 2023) verscheen het album in Amerika al in beperkte oplage op dubbellp, maar sinds deze week is het ook digitaal beschikbaar. Zeker de moeite waard!

Op 10/6 speelt A Place To Bury Strangers samen met Lunacy in de Reflektor in Luik.

Website Facebook Bandcamp

MARI KATTMAN
Trap-/ electropopartieste Mari Kattman bracht deze week haar nieuwste ep Swallow uit. Mari Kattman waagt een gewaagde sprong naar onbekend muzikaal terrein met dit nieuwste werk. Door haar kenmerkende Trap-percussie samen te voegen met een frisse infusie van basmuziek, ontketent ze als een muzikale kameleon een krachtige en opwindende evolutie van haar geluid.
De ep telt twee tracks, waaronder titeltrack Swallow. Daarvan krijgen we ook een Mkhulta Remix. Daarnaast horen we ook You Can Show Yourself Out, waarbij ook de Baby Magick Remix hoort.

Swallow is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

NECROFIER
Potent zware black metal krijgen we met het nieuwe album van de Amerikaanse band Necrofier. Als sonische alchemisten brouwden ze met hun tweede album, Burning Shadows in the Southern Night een donkerzwart staaltje kracht. Zowel in riffs als in de natuurlijk klinkende, doch schreeuwende vocalen, powerdrums en diepe bas. De cimbalen slaan er in hoog ritme tegenaan.

“Het doel van de nieuwe plaat was om ons te onderscheiden van onze tijdgenoten”, legt Necrofier-drummer Dobber Beverly uit. “Een van die manieren was het veranderen van hoe de plaat klonk. Weg van de klinische en steriele aard waar de meeste producties last van hebben en terug naar een echte kamer met echte instrumenten en uitvoeringen. Onze vriend en gewaardeerde producer/engineer Joel Hamilton had interesse getoond om terug te gaan naar de metalwereld en bood aan om de plaat met ons te maken in zijn Studio G Brooklyn. Met een volledig vintage Neve-frontend en een groot aantal Telefunken- en Neumann-microfoons vormden we een plaat op de oude manier. De resultaten zullen hopelijk voor zich spreken, want deze plaat ademt en spuwt vuur, waar hij ook wordt gespeeld.”

Een sterk tweede album van Bakka Larson (zang, gitaar), Semir Ozerkan (gitaar), Dobber Beverly (drums) en Mat Valentine (bas) , dat doet denken aan klassiekers als Immortal, Rotting Christ en Blackbraid.

Burning Shadows in the Southern Night is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Facebook / Bandcamp

CLOAK
De heavy metalband Cloak stuurde deze week met hun album Black Flame Eternal 9 nieuwe tracks de wereld in. Heavy metal heeft tegenwoordig wat een ‘oubollige’ bijklank gekregen, als het ‘klassieke’ metalgeluid dat we kennen van bands als Behemoth en Rotting Christ. En de klassieke elementen zitten er zeker in (hoor de rammende riffs, de zwaar diepe shouts en ferme basslagen die er een hoog tempo aan doordrammen). En toch onderscheidt deze band zich. Een donker melodische geluidsmuur maakt hier het verschil. Met vocalen die duivels sterk zijn, met afwisselend luidkeelse oerschreeuwen en ijl gezang.

Ook inhoudelijk staat het voor kracht, empowerment en totale tegenstand. Het viertl uit Atlanta (U.S.A.) roept met hun derde album op tot spirituele rebellie, voorbij goed en kwaad: “Al onze albums zijn gemaakt met een spirituele focus, die gaat over hoe we het leven, de dood en alles daartussenin zien. Het nieuwe album omvat wat we daaruit geleerd hebben en we gebruikten dat om met geweld verder te gaan’, zegt Cloak-frontman Scott Taysom.

Black Flame Eternal is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Season Of Mist.

Facebook / Bandcamp

SUPERIKONE
Muzikant en synthesizerliefhebber Malte Schmidt-Kohl startte in 2003 in Keulen zijn soloproject Superikone. Hij brengt subtiele Duitse teksten op experimentele electropop. Daarbij weet hij filosofische vragen met een ongelooflijk charmante lichtheid in balans te brengen.

Met zijn nieuwe single Aus Purem Gold bedankt Malte nu al iedereen die om hem zal huilen na zijn dood en nodigt hij hen uit om hun eigen leven te vieren. Voor deze versie kreeg Malte ondersteuning van Frozen Plasma, die het nummer een geheel eigen draai gaven.

Poppy en dansbaar. Voor ons mag het net iets zwaarder zijn…

Aus Purem Gold is digitaal verschenen.

Facebook / Website / Soundcloud

MARY CREAM
Mary Cream
komt uit Frankrijk en ondanks de liefelijkere naam, klinkt het project als een mix van Nine Inch Nails, Killing Joke en Marilyn Manson. Crossover metal dus. In februari dit jaar, speelde de band in Le Forum Vauréal, waar ze live een knappe videoclip opnamen bij het nummer Chemical Wave.

Chemical Wave is digitaal verschenen en vind je terug op de nieuwste Mary Cream-ep Pulse

Facebook / Bandcamp

ASHTON NYTE
Hij is oorspronkelijk van Zuid-Afrikaanse afkomst en verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens ons nam hij de diepwarme duisternis in zijn stem mee, want ook in zijn gloednieuwe single met videoclip Something Beautiful klinkt die verleidelijk mooi.

 “Broken china at her feet
Oh I don’t think she’ll ever know
How I feel when she calls out my name”

Something Beautiful is een traagdonkere liefdesballade, die je binnenkort ook op het nieuwe album zal terugvinden. Dat album, Autumn’s Children verschijnt samen met een boek op 25/8 en kan je reeds voorbestellen.

Website Facebook

PINK OPAKE
De muziekscene is altijd in ontwikkeling, met nieuwe bands die nieuwe perspectieven en unieke geluiden brengen. Pink Opake is zo’n nieuw project. Het Braziliaansz coldwave- en postpunkduo laat hun debuutsingle Minha Voz, Minha Vez (Mijn Stem Mijn Beurt) horen.

Minha Voz, Minha Vez zal je ook terugvinden op het aankomende album van Pink Opake, dat binnenkort verschijnt bij Wave Records.

De motor achter het project zijn Tatiana Meyer en Paulo Beto, beide van Anvil FX. Het duo startte dit project in 2022 en liet zich inspireren door de minimalistische rockbands van midden jaren 70 tot 1983, zoals onder andere Malaria!, Xex, Kitchen and Plastic, Spoons en Anne Clark.

Paulo Beto gaat dieper in op hun creatieve proces: “We proberen dezelfde bronnen van deze tijd te gebruiken, als een esthetische zoektocht, waarbij de productie op een 100% computeromgeving wordt vermeden.” Een ander creatief proces, maar qua sound wel een echo van hun vorige werk bij andere bands.

We horen niet alleen hun unieke geluid, maar ook de inspiratie van de poëzie van de Braziliaanse Concretist Movement, en draagt dus de boodschap van ‘het bestrijden van patriarchale onderdrukking’ uit.

Voor fans van elektronische rock die van dansen houden! We krijgen dissonante melodieën, pulserende ritmes en niet voor de hand liggende gitaren te horen, met ijskoude spoken words die de ene keer grumpy opgezongen worden, de andere keer rebels schreeuwend klinken.

Instagram / Bandcamp

LIKE WHAT
Het synthpop-/darkwaveproject Like What is het DIY-soloproject van de New Yorkse Balazs, die op gitaar en iPad muziek maakt, in de stijl van de donkere jaren tachtig, dus denk gerust aan Depeche Mode, New Order, Fad Gadget… terwijl je luistert.

Like What heeft net een nieuw album, Unpunctuated uit, dat digitaal verscheen.

We houden hier wel van, want de zeven tracks klinken voller en rijker dan er voor. Tintelende, prikkelende tracks met diepdonkere zang. Dansbaar met lichte voeten, terwijl de teksten je mee de ondergrond in sleuren.

Bij de titeltrack werd meteen ook een knappe cartoon AI-videoclip gelanceerd.

Facebook / Bandcamp

GIRLS UNDER GLASS
Vers van de pers en niet achter glas, maar onder glas! Het Duitse Girls Under Glass laat hun twee dagen oude plaat knallen! Het nieuwe studioalbum Backdraft is als een creatieve explosie die alle geliefde geluiden van hun vorige werken hierop combineerde.

Er wordt probleemloos geschakeld van aanstekelijke gothic rock naar elektronische darkwave en omhoog naar melodieuze postpunk. Alle elementen die de band tot een fundament van de donkere kant van de Duitse rock- en wavescene maakten, zijn op de een of andere manier terug te vinden. Knappe release na 17 jaar stilte, waarop we niet alleen Volker Zacharias (zang, gitaar), Axel Ermes (synth, electro) en Tom Lücke (bas) horen, maar waar ook originele zanger voor terugkeerde! Op het nummer Tainted duikt ook Mortiis op al gastvocalist.

Backdraft is digitaal, op cd en op oranje vinyl verschenen bij Dependent Records.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More