Home Festival VESTROCK Hulst (02/06/2023)

VESTROCK Hulst (02/06/2023)

by Hans Verhoeven


We gaan op weg naar Hulst, een Middeleeuwse vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen, voor de 12e editie van het VESTROCK-festival.

Intergalatic Lovers waren al vroeg aan de beurt. De trots van Aalst, de trots van Oost-Vlaanderen en er waren er nogal wat in het publiek die van daar kwamen. Supporters, zeg maar. Fans van Lara Chedraoui, frontvrouw par excellence. Ze bezit de goedgekozen gave (kan je gaves kiezen?) om het publiek op te zwepen middels zang en dans en ze speelden hun hits die nu nog hitjes zijn, maar ze groeien, groter en groter. Dit is een band van bij ons die we, net als onze wielrenners en voetballers, horen te koesteren. Oei, het chauvinisme-alarm gaat hier af. Voor één keer negeren we dat, want vroege singles als Delay en Instant zijn nu al klassiekers waarvan ze er nog veel gaan maken.


De populariteit van de Manchesterse band Ist Ist begint zich langzaam over de landsgrenzen te verspreiden, waarbij ze de harten van het publiek weten te veroveren. Onlangs maakten ze een tour door Frankrijk, België, Duitsland en Nederland, waarbij ze voor het eerst een uitverkocht headline-concert hadden op het Europese vasteland.
De set begon met het nummer Stamp en vanaf de eerste noot waren we verkocht. De diepe, donkere stem van Adam Houghton sleepte ons mee, en de basriffs van Andy Keaton waren gewoonweg heerlijk. Joel Kay op de drums en Mat Peters met zijn dromerige gitaarlijnen en synths maakten het plaatje compleet.
Ze speelden een flink aantal nummers van hun nieuwe album Protagonist, en natuurlijk kon publiekslieveling Emily niet ontbreken.
Halverwege de set riep Adam het publiek op om Happy Birthday te zingen voor de jarige drummer Joel. Het verrassende moment bracht een feestelijke sfeer in de set en toonde de diepe waardering en betrokkenheid van het publiek bij de band.
Als laatste nummer knalden ze het podium af met het krachtige You’re Mine, waardoor er nog een laatste golf van energie door de hele Kapel (jaja, ze hebben een kapel op dit festival) stroomde. Ist Ist heeft weer bewezen waarom ze terug zijn op Vestrock voor het tweede jaar op rij. Die Kapel zat namelijk vol met fans die helemaal uit hun dak gingen.

Vestrock is ook een ontdekkingsreis. Toen de mainstage van het festival helemaal volstroomde met enthousiaste jonge mensen voor Antoon, besloten we een kijkje te nemen. De Noord-Hollandse Antoon begon zijn carrière op jonge leeftijd toen hij als15-jarige besloot te stoppen met zijn opleiding en werd aangenomen als jongste kandidaat op de Herman Brood Academie. In 2020 bracht Antoon zijn debuutalbum De Nacht Is van Ons uit, waarop samenwerkingen met Paul Sinha en Big2. De hitsingle Hyperventilatie, die viraal ging op de sociale media-app TikTok, komt ook van dat album. Resultaat? Dolenthousiast publiek dat alle nummers luidkeels meezingt terwijl Antoon datzelfde publiek moeiteloos bespeelt.

Franz Ferdinand: meteen beginnen met hun grootste hit (Take Me Out) deed her en der twijfels rijzen. En dan zeker omdat ze nu toch al zo’n twintig jaar héél stilletjes zijn. Maar op Vestrock was het, zomaar, plots, weer twintig jaar geleden. Hun set was retestrak, de klassiekers (een geweldig Walk Away) zweepten op en ja, na al die jaren op hun teller zijn de Schotten zo routineus als cornflakes als ontbijt geworden. Hebben ze evenwel nog een toekomst? Jawel, in het Golden Oldies-circuit en daar is niks mis mee want het schuift daar goed. Hebben we uiteraard van horen zeggen. Maar: nog altijd een topband.

De Amsterdamse band Personal Trainer trok een behoorlijk publiek naar de Kapel. Hoewel hun muziek ons niet echt aansprak, was het duidelijk dat het publiek genoot van de energieke performance van zanger Willem Smit, die met ontbloot bovenlijf de menigte opzweepte. En daarvoor twee torenhoge torens van fans (veronderstellen we toch) én een dranghekken had uitgekozen om zelf nu eens boven alles en iedereen uit te torenen. Wel rock-‘n-roll hoor. What else?

Feuerengel is niet zomaar een Duitse Rammstein-tributeband; ze worden geprezen als de absolute top in hun genre. Hun ongeëvenaarde talent heeft hen zelfs de eer gebracht om twee keer persoonlijk door Rammstein te worden uitgenodigd voor optredens tijdens goudenplaatuitreikingen. Met verbluffende vuurwerpers en een indrukwekkende show brachten ze de hits van Rammstein op meesterlijke wijze tot leven. Tributebands: er zijn er slechtere in het steeds sneller oprukkende genre der tributebands. Leer daar mee leven.

De eerste dag van Vestrock werd afgesloten met een spectaculair optreden van Scooter, de legendarische Duitse raveband die hun 30-jarig jubileum vierde. Opgericht in het begin van de jaren ’90, tijdens de hoogtijdagen van het ravetijdperk, domineerde Scooter destijds de hitlijsten met nummer na nummer. Klassiekers zoals Hyper Hyper, Move Your Ass!, One (Always Hardcore) en How Much Is the Fish? waren absolute publieksfavorieten. Hun optreden op de mainstage bracht een krachtige golf van beats die het festivalterrein op katapulteerden, waardoor het publiek vol enthousiasme de nacht in ging dansen. En wij gingen naar huis want morgen was het weer vroeg dag. Dag twee van Vestrock.

Intergalatic Lovers: Facebook Instagram
Ist Ist: Facebook – Instagram
Antoon: Instagram
Franz Ferdinand: Facebook Instagram
Feuerengel: Facebook Instagram
Scooter: Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More