Home nieuws Uitheems Geduister #197

Uitheems Geduister #197

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We houden allemaal van een klare maan, want elk van ons heeft een erg duister kantje. Verlichting of niet? Kies hier alvast voor het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Ashton Nyte (The Awakening), Le Cygne Noir, Nouvelle, Mrs Beckett, Male Tears, She1 Him2, Still Patient?, Crematory, Feu Follet, Pretty Lightening, Rituals, Cazimi, Nightblade en A Projection.

ASHTON NYTE / LE CYGNE NOIR
Het waren de weekjes wel voor Ashton Nyte (The Awakening). Wie fan is van de nieuwe HBOMax serie Pretty Little Liars: Original Sin merkte het misschien al. Naast enkele iconische tracks van David Bowie, Rob Zombie en The Kills kon je ook het nummer The Dark Romantics van The Awakening horen.
Daarnaast heeft Ashton – samen met Julianne Regan – ook de lead vocals ingezongen op de coverversie van Doctor Docter van zijn bevriende medemuzikant Le Cygne Noir. We zijn geen cover-liefhebbers, maar deze klinkt best opwindend!

Ashton Nyte / Le Cygne Noir

NOUVELLE
Nieuw, ja nieuw. De nieuwe post hardcoreband schieten uit de grond. Zo ook Nouvelle, een nieuw Brits project dat zijn debuutsingle Canvas releasete. We krijgen van Pearce Hendy (zang), Dan Jones (gitaar), Daniel Shannon (gitaar), Liam Browne (bas) en George Woolley (drums) een sterk instrumentaal staaltje hardcore (dat doet denken aan een combi van The Deftones, Funeral For A Friend en Bring Me The Horizon), waarbij we de shoutouts lekker mooi ruw ervaren, maar de zanglijnen die ze afwisselen voor ons té zuiver en afgelikt proper klinken. Het contrast is jammer genoeg toch net iets te groot.

“Be still my love, and choose your words carefully
My heart bleeds out, on the canvas you made for me

My mind is electric, and one spark could set me alight
I’m on the defensive, ‘cause you think that you’re always right

So don’t waste my time
I have been searching for love all my life”

Gitarist Daniel Shannon merkt op: “‘Canvas is een anthem voor de eeuwigdurende single. We wilden dat de muziek melancholisch zou zijn, terwijl we ook oprechte vocalen hadden om de boodschap van het lied te vertolken, dat een leven overweegt dat comfortabel is buiten een relatie, terwijl we hopen dat liefde in de toekomst een mogelijkheid blijft.”

Canvas is digitaal verschenen.

Facebook / Website

MRS BECKETT
Grit en bedrog van Motorhead en Tom Waits tot de groove en shake van Little Richard en James Brown, het alternatieve, Britse powerrocktrio Mrs Beckett versmelt authentieke alt-rock met een moderne urban achtergrond.
Mrs Beckett werd in 2019 opgericht door zanger en gitarist Jim Kitson, die een mislukte poging deed om een ​​gelijknamige musical te schrijven over een band die zich hervormde nadat een van de leden was overgestapt. Kitson merkt op: “Toen ik de eerste nummers schreef en mijn Telecaster in mijn Marshall-versterker inplugde, kreeg ik een openbaring: ik haatte musical en theater en alleen rock-‘n-roll betekende iets voor mij”. Hij nam de liedjes mee naar Pete Peverley, een oude muzikale metgezel, die ermee instemde om bas te spelen. Het duo benaderde vervolgens Dave Pipkin, om de drummer van de band te worden. “Ik speel geen verdomde covers”, zei de chagrijnige brummie. En zo werd mevrouw Beckett geboren.

Ze zijn er ondertussen helemaal klaar voor om hun debuutalbum Unattractively Needy aan te kondigen en dat doen ze met een gloednieuwe single en video, Lucky Day. Vuil, stevig en zó meeslepend!

Lucky Day is digitaal beschikbaar en zal je terugvinden op het aankomende album van Mrs Becket, Unattractively Needy, dat op 23/9 verschijnt.

Bandcamp / Facebook

MALE TEARS
Male Tears
werd een drietal jaar geleden opgericht door de Amerikaanse electroartiest James Edward, als “het resultaat van een gothic-liefdesrelatie met de new wave uit de jaren 80 en een popexperiment dat flirt met thema’s als morbiditeit, seksualiteit en zelfvernietiging”, geeft hij aan.
Hij bracht zijn debuutalbum uit in 2021, waarna Frank Shark zich bij het project voegde en ze eind dat jaar nog hun tweede album, Trauma Club, uitbrachten. Met hun nieuwe single, richt het darkwave duo zich op hypocrisie en misbruik in het nachtleven. Deal3r vertelt het verhaal van het ultieme voorbeeld van ‘stijl boven inhoud’. Het is het verhaal van een belangrijk persoon; een ‘legende’ omarmd door de ‘scène’. Maar onder het beeld ligt een leeg en oppervlakkig individu: een hypocriet en drugsdealer wiens ware identiteit onder de huid van de gemeenschap verborgen was.

“I was in your room last night, I was wearing black lipstick.
I put on my white face. Sad thing, a place called paradise.
Black velvet, black velvet. I’m a death dealer.
Black velvet, you’re a puppet, I’m a death dealer. Death dealer.”

Het nummer klinkt als een bitter en agressief dancepopnummer met darkwave- en EBM-invloeden.

Deal3r is digitaal beschikbaar.

Bandcamp / Facebook

SHE1 HIM2
Een tweetal maand geleden schonk het Amerikaanse darkwaveduo She1 Him2 ons een cover van David Bowies Fame. Blijkbaar werd die in het algemeen erg goed onthaald, behalve door ons, want de track was geen meerwaarde en al zeker niet voor Bowie-fans. Daarnaast zijn we wel helemaal mee met de eigen nummers die darkwave rocker en voormalig Lestat-frontman Evan Nave en Cassie Bishop van Shy Moon creëren. Voor hun nieuwste single Stuck Inside geldt dat evenzeer, want die bevat diep donkere elektronische elementen in een sterke, dansbare track.

Inhoudelijk gaat het over dat we soms vast komen te zitten in denkpatronen van negativiteit die ons naar beneden halen en gewoontes worden. Het behandelt ook de uitdagingen van hoe los te laten en los te komen.

Stuck Inside is digitaal verschenen. She 1 – Him 2 werkt momenteel aan een volledige ep met vier nummers, gepland voor 2023.

Bandcamp Facebook

STILL PATIENT? & FELIX STASS (CREMATORY)
Op hun laatste ep Leitbild Angst vonden we de track Since When terug, waarbij Still Patient? samenwerkte met Felix Stass van Crematory. Een wens van de band, die eindelijk uitkwam, bracht hen tot hun eerste song met (deels) Duitse tekst. Gothrock hand in hand met gothmetal. En dat klinkt schitterend krachtig! Bij de track verscheen een videoclip waarin we beide heren samen statig te zien krijgen.

De ep Leitbild Angst is digitaal verschenen.

Website / Facebook

FEU FOLLET
De Franse synthwave artiest Feu Follet liet ons even terug al een nummer voorproeven, maar Alban Blaising bracht ondertussen ook zijn nieuwe album IV uit. Zoals de titel doet vermoeden, is het zijn vierde album en ook voor deze nodigde hij – mannelijke en vrouwelijke – vocalisten uit, die zijn glimmende composities voorzien van beklijvende, betoverende, catchy sferen die raken aan genres als postpunk, dreampop, wave, folk goth en witch house.

IV is digitaal, op cd en op cassette verkrijgbaar via Blackjack Illuminist Records.

Facebook

PRETTY LIGHTENING
Het stof van de woestijnen waait op… Het duo Pretty Lightening uit Saarbrücken (DE) bracht net hun nieuwe album Dust Moves uit.
De band heeft sinds hun oprichting meer dan 10 jaar geleden, nu voor het eerst een volledig instrumentaal album afgeleverd met deze vijfde plaat. In 14 nummers nemen ze ons mee op een filmische, erg gevarieerde reis met meanderende woestijnblues, uitgesponnen psychrock en hypnotiserende drones. Van erg natuurlijke tracks tot sci-fi-elementen, rock-’n-roll-passages in westernstijl, glinsterend of dreunend.

“We dachten er al een tijdje over na om een ​​instrumentaal album op te nemen omdat we vooral de vloeiende beweging die het kan creëren leuk vinden”, vertellen de heren, daarbij verwijzend naar hedendaagse instrumentale artiesten als 75 Dollar Bill en Bobby Lee als invloeden naast de experimentele synths van Mort Garson of Syrinx. “Zelfs als deze aanzienlijk kunnen verschillen in genre of stijl, kunnen ze een vergelijkbare stemming delen, het gaat op de een of andere manier over ‘geluid’ in plaats van ‘lied’.”

Een schitterend album op uitgebreid te gaan ontdekken!

Dust Moves is digitaal verschenen bij Fuzz Records.

Facebook / Bandcamp

RITUALS
De Britse nieuwkomers Rituals kiezen voor moderne metal, laten ze weten. En maken ons daarmee meteen benieuwd wat daar dan zo ‘modern’ aan zal wezen. Eén ding is zeker: hun sound slaat aan, want de band wint in geen tijd aan populariteit.
Rituals bracht net hun nieuwe single, Oceans Subside, met bijhorende video uit. En ja hoor, hij klinkt modern, verfrissend, nieuw en staalhard, met machtige zang. Het viertal uit Newcastle gooit met enorme riffs en kolossale beats die in de lucht blijven galmen.

Oceans Subside is digitaal verschenen en zal je vanaf 2/9 op Rituals’ ep Show Me The Signs terug vinden.

Facebook

CAZIMI
De Britse alt-indiecrew Cazimi verspilde geen tijd met het uitbrengen van hun debuutalbum, Late In The Day, dat in 2019 uitkwam. Promotie en touren werden echter snel stopgezet door de covid-19 pandemie. Zoals velen deed het viertal een stap terug, dacht na over hun toekomst, rekruteerde een solide nieuwe ritmesectie en begon nieuw materiaal te schrijven.
Het Britse viertal werpt ons een handschoen toe met hun nieuwe, meeslepende single Echo. Beïnvloed door The Stranglers, Hawkwind en Killing Joke, maar evengoed door meer hedendaagse bands als Wet Leg, Fontaines DC en The Vaccines, klinkt Cazimi toch vrij uniek, met beladen gitaarlijnen, boeiende hooks en melancholische melodieën.

Echo zal je als 1 van de 4 tracks terugvinden op hun nieuwe ep Signals.

Website

NIGHTBLADE
De Britse rockers Nightblade brengen met Hope To Be There hun derde album uit in drie jaar. Het laatste deel van de trilogie, waarmee ze in 2020 startten met Ignorance Is Bliss, waarna Unknown Territories volgde in 2021. De nieuwe plaat laat ook de nieuwe (extra) gitarist Chris Seldon horen en wordt ingeluid met een gloednieuwe single en video van de titeltrack Hope To Be There. Sterke riffs, een lekker rocktempo en een catchy refrein, maar o jee, wat klinken die strofes zeurderig…

Het nieuwe Nightblade-album, Hope To Be There, verschijnt op vrijdag 9 september.

Website / Facebook

A PROJECTION
De darkwave band A Projection uit Stockholm staat bekend om hun krachtige en energieke liveshows. Hun sound wordt omschreven als ‘een dansbare mix van dark wave en elektronica, met zowel diepte als edge. Na drie volledige albums, is de band nu vrij stevig geworteld in het postpunkgenre. Met hun nieuwste singles Darwin’s Eden en No Control gingen ze echter een meer elektronisch pad op, waarbij ze zichzelf op het kruispunt plaatsen tussen de synth- en postpunkmuziek van de jaren 80 en een meer eigentijds elektronisch geluid.

De nieuwe single Careless zet die trent verder en geeft een aardig voorproefje van het aankomende album, dat later dit jaar op Metropolis Records zal verschijnen.
Het nummer werd zowel tijdens als na covid opgenomen in verschillende studio’s. Zo wordt de rusteloosheid, maar ook de hoop, van de laatste jaren weerspiegeld in het lied. Een fantastisch dansbare postpunktrack!

Website / Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More