Home nieuws Uitheems Geduister #180  

Uitheems Geduister #180  

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Er heersen zoveel leugens in de wereld. Kies zachtheid waar mogelijk en duisternis als zachtheid. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Dark, Deepshade, The Wyrm, NNHMN, Cliff And Ivy, Vazum, Cinemascope, ElectronicDeathBlackDogs, Hell Militia, Canavar en Nairod Yarg.

DARK
“Je kunt ons vinden als het zonlicht weg is, in trance, communicerend in duisternis”. Met drie tranen van bloed dropt de singer-songwriter uit Hamburg een nieuwe single. De Duitse darkwaveproject Dark kondigt met Skeleton Dance de komst van een tweede plaat aan die zal verschijnen bij Young & Cold Records, waarover we later dit jaar nog meer nieuws krijgen. Na de ijzersterke debuutplaat Nightmare (2021) legt hij de lat meteen hoog, met een portie darkwave/goth/postpunk en diepe vocalen. Om alle pijn weg te dansen.
“Het nieuwe album is mijn hommage aan alle darkwavers, postpunks, donkerlingen, batcavers, deathrockers, baby vleermuizen, elder goths, dracs, heksen, spinnen en andere creaturen van de nacht”, laat Dark weten.

We don’t walk anywhere
Where lacks shadows, we don’t dare,
We walk between spiders,
We live in love with darkness

Omdat dit nummer de tiende release is van Dark, is het een donker cadeau. Je kan de track gratis downloaden, maar een vrije gift is altijd fijn, uiteraard. In de videoclip zien we het Spaanse gothmodel Cherrylips.

Facebook / Bandcamp / Merchandise

DEEPSHADE
De grunge psych stoners van Deepshade uit Engeland schoppen voort met een knappe nieuwe single.
Sinds 2013 creëren ze een sound die even compromisloos als comfortabel aanvoelt. David Rybka (zang en gitaar), Thomas Doherty (bas), Adam Owens (drums) hebben de hele collecties van Black Sabbath, Nirvana en Queens Of The Stone Age verslonden en hebben zich laten inspireren door Soundgarden, Spindrift en Pink Floyd. En dat hoor je ook in de eigen sound van dit trio.
Hun nieuwe ep Gloaming is in aantocht en daaruit laten ze alvast The Wolf horen. Een fusie van zware, met riffs doordrongen grooves die doen denken aan Queens Of The Stone Age, versmolten met het melodieuze trucje van Nirvana, onder de trippy orkestratie van The Doors.
Frontman David Rybka licht al een tipje van de sluier over de nieuwe ep: “Onze derde release markeert een meer experimentele benadering van ons zware, pakkende geluid. En we kunnen niet wachten om live te spelen. Gloaming betekent een mooie tijd, wanneer de lucht diepblauw is en de zon op het punt staat onder te gaan. Het is een buitenaardsheid die de liedjes doordringt. Het markeert zowel een tijdsverloop als een nieuw begin.”

Website / Facebook

THE WYRM
Muziek voor de doden die er nooit geweest zijn. In dit postpandemische jaar 2022 brengt het Spaanse electroproject The Wyrm zijn nieuwste album Muertos. Donker koude en minimalistische tinten die ons doen denken aan Cabaret Nocturne of Boy Harsher. Het album brengt 12 genummerde titels. Tracks voor de doden die niet bestonden. Voor die doden die we enkel op tv zagen in de cijfers en grafieken. Virtueel en zonder naam. Zo zijn ook de songs op dit werk. Zonder titels, enkel getallen. Met een grauwe electrosound en beats recht uit de underground.

Muertos is digitaal en op cassette beschikbaar via GH Records.

Facebook / Bandcamp

NNHMN
For the Comfort of your Exstazy wordt binnenkort uitgebracht door het heerlijk Berlijnse duo NNHMN a.k.a. NonHuman. Het is hun nieuwste ep, waaruit ze ons al laten kennismaken met Omen.

So they worshipped the dragon
giving the power unto the beast
so now, now now who’s able
to make a war with him

Een donkere darwave technotrack, met een magisch tintje, terwijl de vocalen ijlkil blijven ronddwalen.

Omen kan je digitaal beluisteren. For the Comfort of your Exstazy verschijnt op digitaal, op vinyl en op cd en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Soundcloud / Bandcamp

CLIFF AND IVY
Het darkpunk-/deathrockduo Cliff And Ivy uit Alaska laat opnieuw een bloedserieus, speels punky track horen met Bloody Ghost. Rockgitaren, een pittig jolig ritme en hun twee stemmen die samen de tekst scanderen.

Go to the north, end up in south
push the dream out of your mouth
of lethal age and burning sage

Bloody Ghost is geïnspireerd op het leven van iemand die nu aan de andere kant is. De teksten zijn een samenvatting van verschillende levenservaringen. “Het leven gaat snel voorbij, dus laat je stempel achter. Als iets onmogelijk lijkt, kijk dan naar de tegenstellingen om je weg te vinden. Wat jou uniek maakt, is wat jou sterk maakt”, is de mooie boodschap achter de track.

Bloody Ghost is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook Instagram

VAZUM
Deathgaze in een rokerige sfeer, met begeesterende zang. Sinds hun oprichting in 2017 heeft Vazum een geheel eigen geluid gesmeed, waarbij elementen van deathrock, postpunk en shoegaze worden gecombineerd.
Thief is de nieuwe dubbelsingle van Emily Sturm (zang/bas) en Zach Pliska (zang/gitaar/drums). We krijgen een darkrocknummer waarin de stemmen theatraal doorwegen onder elektronische dreiging. Zij met een indrukwekkend melancholische zuiverheid. Hij in diepe duisternis, de baslijn zingend. Naast de originele track krijgen we ook een electro versie van Thief.
De teksten zijn geïnspireerd op energievampiers die jagen op de wanhoop van hun lakeien en alle middelen gebruiken die nodig zijn om aan de macht te komen.

Thief is digitaal verschenen. Het Amerikaanse duo is ondertussen volop aan het werken aan een volgende album.

Bandcamp / Spotify / Facebook

CINEMASCOPE
Met zijn soloproject Cinemascope, laat de Braziliaan Leo Skiadas zijn pospunt-/coldwavesound klinken, in de sfeer van bands als The Cure, Drab Majesty en She Past Away. Acht jaar na het debuutalbum, brachten veel persoonlijke veranderingen, nieuwe ervaringen en een pandemie. Naast alle tragedie dat dit met zich meebracht, gaf het de band wat tijd om te vertragen en vorm te geven aan de acht nieuwe nummers van het gloednieuwe album A Crack On The Wall.
Liedjes die overlopen van melancholie, verraad en zelfontgoocheling. Maar dit gaat niet alleen over kommer en kwel, aangezien er een sterke drang is om de scheur in de muur te vinden die een lichte lichtstraal kan achterlaten.

A Crack On The Wall is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Wave Records. De vinyl komt eraan in juli 2022.

Facebook / Bandcamp

ELECTRONICDEATHBLACKDOGS
ElectronicDeathBlackDogs is een darkambientproject uit Schotland. Vertrouwend op veldopnames en modulaire synths, wat een knappe euroracksound achterlaat. Met het nieuwe album Psychomanteum worden we opnieuw meegenomen op een verontrustende reis van griezelige soundscapes gecompenseerd met mooie synth- en snaarmomenten. Twaalf atmosferische darkambientnummers met ritualistische kantjes!

Psychomanteum is digitaal en op cd verschenen bij Noctivagant.

Bandcamp / Facebook

HELL MILITIA
De blackmetalscene mag dan wel veranderen, Hell Militia doet dat niet. Ook al zijn er tien jaar verstreken sinds hun laatste album Jacob’s Ladder, RSDX (vocals), Arkdaemon (gitaar), Saroth (gitaar), S. (bas) en Dave Terror (drums) handhaven nog steeds hun roots van duisternis en satanisme in hun blackmetalgeluid als kracht. En dat bevestigen ze met hun vierde lp Hollow Void.
De tienjarige stilte van de band kan worden verklaard door een mix van persoonlijke onrust en onrust binnen de band. Veranderingen in de line-up omvatten leden die letterlijk naar de andere kant van de wereld verdwenen. Zanger RSDX werd vermist nadat zijn leven een donkere wending nam. Zij-muzikale projecten en nieuwe levensinspanningen zetten de band uiteindelijk in de wacht. In 2018 hergroepeerde de band zich n.a.v. enkele liveshow en dat zorgde voor de basis voor wat Hollow Void zou brengen.

“Het hele opnameproces duurde langer dan verwacht, maar de timing was uiteindelijk precies zoals het moest zijn”, zegt RSDX. “Veel van onze ervaringen waren opgenomen in de teksten, wat een eerlijke weerspiegeling van wat er aan de hand was. Bittere dagen, onwankelbaar religieus geloof, dood, minachting voor het leven, stadsvuil en een nog meer bittere nasmaak veranderden in de giftige cocktail die we Hollow Void noemden. Toch nam de opgehoopte energie toe tot een punt dat het gewoon moest exploderen. Al die energie stopten we weer in het album.”

Het resultaat klinkt wild, meedogenloos en grimmig, met intense dichte akkoorden, een wervelend spervuur ​​van blast-beats en RSDX’s nihilistische, vernietigende zang. Voormalig Hell Militia-zanger Meyhna’ch keert ook even terug als gastzanger op Corruption Rejoice.

Hollow Void is digitaal, op cd en op zwarte en gekleurde vinyl verschenen bij Season Of Mist.

Facebook

CANAVAR
Urgente metalpunk krijgen we van Canavar, de Britse explosieve band die niet vies is om de grenzen van genres over te steken. Het project kende zijn oorsprong bij de drummende bloedbroeders Rowan en Toby Rashley, keelmeester en gitarist Deklan Webb en gitarist Jack Bowden al in hun tienerjaren in Southampton, toen onder de naam The Bitter-Town Hound. Toch duurde het tot 2018 toen ze samen met producer Dan Precision (Rise Against, 88 Fingers Louie) aan hun debuutalbum werkten en het viertal zichzelf opnieuw uitvond onder de nieuwe naam, Canavar. Hun tweede album Living After is pas verschenen. De release vertrapt de grens tussen snelle gebalde metal en up-tempo punkrock in een vlaag van zware breaks, kolossale riffs en melodieuze hooks.

Facebook

NAIROD YARG
Seb en Rudy brengen een “soort van cold wave”. Dit Franse project met bijna onuitspreekbare naam Nairod Yarg klinkt alvast veelbelovend als we hun eerste nummer van hun tweede album horen.
In een diep typerende stem die vol en melancholisch innemend klinkt en ons uitdagend muzikaal, spelend met ritmes en stijlen meeneemt in hun nieuwe track The Beast In Me. Donker filmische punk en noisy rock. Bij deze mag men alvast een film noir schrijven.

Website / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More