Home nieuws Uitheems Geduister #140

Uitheems Geduister #140

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Schrijven is alsof je de hele dag in de spiegel kijkt. Of het nu om woorden of muziek gaat. Iedere noot in de goede plooi leggen, sonische laagjes aanbrengen en imperfecties wegzuiverend tot het weerklinkt als Uitheems Geduister. Deze week met nieuws van Nino Sable, Distance Dealer, Aesthetic Perfection, Microwaved, Hanging Freud, Christian Death, Hallows, Dodskold, Jo Carley and The Old Dry Skulls, Oslo Tapes en een nieuw gothic compilatie album van het Dark Tunes label.

NINO SABLE
De laatste zondag van de voorbije maand is voorbij en dat wil zeggen dat we van Nino Sable – de man achter de Duitse gothrockband Aeon Sable – zijn maandelijkse belofte onder de vorm van een nieuwe single te horen kregen. In Driven By The Night beschrijft hij zijn passie voor de nacht met zwoel fluisterende woorden, sterk aanwezige ritmes en fris klinkende synths die voor een knap contrast zorgen. Daniel Marius van Bentum zorgde voor extra toetsen bij deze track, die extravagant wervelen als sprankelende bubbels doorheen de gitzwarte track.

“I dive with passion
of every night
while the great spirit plants its code inside
into my soul
(devotion)”

Driven By The Night is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

DISTANCE DEALER
Nood aan wat afstand? Vergeet het… want wat de nieuwe band Distance Dealer brengt, is geen sound om in stilstand op anderhalve meter van mekaar te blijven staan. Het gaat om een nieuwe samenwerking tussen Alexander Donat uit Berlijn van Vlimmer en de Braziliaanse artiest Thigo Desant van Phantoms vs Fire. Samen brachten ze hun debuutalbum Mind Dawns uit.
De retro-aandoende synths, heeft het duo in de 10 tracks voorzien van zulke knappe nuances dat het een bijzonder staaltje artpunk / postpunk werd. De hoge synths snijden doorheen de beats en de vocals zijn pijnlijk mooi. Gehuil in een oorverblindend tranendal van vernieuwde nostalgie, kronkelend in duizelingwekkende, complexe arrangementen maken van dit debuut een donkere parel waarvoor je de oester die je ervoor openrukt, met plezier opgeeft.
Mind Dawns is digitaal, op cd en op oranje cassette beschikbaar bij Blackjack Illuminist Records.

Bandcamp

AESTHETIC PERFECTION
“I put on a happy face, cuz no one likes misery.”
Happy Face is de zesde track die Aesthetic Perfection op de wereld loslaat, binnen zijn 12-maanden-project van 12 tracks. “Geschreven met een ‘happy face’ en met de traditie van de geliefde Europese ‘Summer Hit’, dient de vrolijke, opzwepende popmuziek als een masker dat de donkere en sinistere toon verbergt die eronder borrelt. Het is een brandschone ode aan de ellende, die eerlijk mijn levenslange strijd met depressie weergeeft. Voor deze single heb ik opnieuw de gitaartalenten van Sebastian Svalland (ex-Lindemann, Pain & Letters from the Colony) ingeschakeld en samen met Jeremy Dawson (Shiny Toy Guns, MXMS) een speciale vertolking van de titeltrack gemaakt . De versie Sad Face weerspiegelt muzikaal de harde emotionele toon van de teksten. Het is geen remix, het is een complete herinterpretatie van het nummer van de grond af aan. This Summer, let’s all put on our Happy Faces”, legt bezieler Daniel Graves, de in L.A. geboren, maar in Zwitserland gevestigde producer, uit. “Maakt het je ongemakkelijk? Goed zo! Het maakt me ook ongemakkelijk. Dat is de rol van kunst: zowel de maker als het publiek uit hun comfortzone halen en iets anders en provocerends proberen. Moet je het leuk vinden? Nee natuurlijk niet.”
En zo is het maar: Een toegankelijk orende track, die net als de titel niet meer dan een masker is voor de industrial kenmerken met sterke elektronica waar het project voor staat. En dàt kan geen enkele maskerade verbergen.

Facebook Website Merchandise / Bandcamp

MICROWAVED
De electro-industrial band Microwaved heeft juist hun nieuwe ep Save Me klaar. Met verlies als centrale thema, vond oprichter Gabe Wilkinson, de inspiratie voor de tracks: “Al mijn nummers lijken te gaan over verlies, verslaving of monsters. Deze nummers vallen in de categorie verlies van liefde. Met deze nummers leek het alsof ik mijn muzikale vocabulaire kon uitbreiden. Het ging erom wat mentale spieren te strekken en te spelen met ideeën waar ik me misschien niet zo prettig bij voelde.” Zijn geluid beschrijft hij zelf het liefst als “Machine Rock with a taste for human flesh”. Maar valt dit in de smaak?
De release wordt aangekondigd met de titeltrack. Bittere vocals en verstoorde, noisy beats en ritmes maken dit ook voor ons een vreemd aanvoelend nummer. Een track die enkele luisterbeurten nodig had om zijn aparte, bizarre schoonheid ten volle te kunnen appreciëren. Verstoord en verknipt, maar geef dit toch maar even een kans! Deze keer werkte de band samen met van Bow Ever Down die haar vocals leende aan deze coldwavecreatie.
Op de ep vind je ook verschillende remixen van o.a. pelgrimOmega (toetsenist bij Monster Voodoo Machine) tot I Ya Toyah en Spankthenun.
De ep is digitaal beschikbaar.

Bandcamp / Facebook

HANGING FREUD
Een duo producers gaat aan de haal met de psychoanalyse als Hanging Freud. Vanuit Glasgow combineren de producers Paula Borges en Jonathan Skinner hun ietwat nomadische verleden met multiculturele achtergronden afkomstig uit Sao Paulo (Brazilië) en Londen (VK), tot een oeuvre dat vaker wel dan niet wordt omschreven als compromisloos en genre-uitdagend. In hun tiende bestaansjaar brengen ze met Persona Normal hun zesde album uit. Met meer urgentie en directheid, laten ze hun sound klinken, terwijl het vertrouwde geluid van de synths en drummachine hen in een nieuwe sonisch stroom liet terechtkomen. Eentje van meer postpunk, krautrock en artrock dan de emotionele, gothic geïnspireerde invloeden op hun vorige plaat Nowhere. Somber en humeurig, met zachte, prachtige female vocals!
Persona Normal is digitaal en op cd verkrijgbaar via Tiny Box.

Bandcamp / Facebook

CHRISTIAN DEATH
Season Of Mist kondigt een reeks heruitgaven aan uit de veelgeprezen catalogus van de legendarische goth/rockband Christian Death. Eerder bracht het label het zeer invloedrijke Catastrophe Ballet opnieuw uit van de band, evenals The Root Of All Evilution, Ashes, The Scriptures, American Inquisition en Sex And Drugs And Jesus Christ.
Op 9 juli voegen ze daar Christian Death’s  duistere opus Atrocities uit 1986 heruitbrengen op zowel cd als vinyl. De lp is niet alleen verkrijgbaar in standaard zwart vinyl, maar zal ook verkrijgbaar zijn op een limited edition zongeel 12″ vinyl.
Voorbestellen kan reeds via Season Of Mist.

Facebook

PETROLIO
Club Atletico is het resultaat van het intieme onderzoek van de sonische kunstenaar Enrico Cerrato – de man achter het soloproject Petrolio – op het gebied van gevangenisstraf. De titel van de ep verwijst naar een van de detentiecentra die door het Argentijnse dictatoriale regime waren opgericht om politieke andersdenkenden te martelen. Voor de ep geraakte hij geïnspireerd door de films van Marco Bechis over de Argentijnse dictatuur, waarbij de tracks de tragedie van de Vuile Oorlog auditief vertalen. Verstoord, gebroken noise, vergruisd door de instrumenten die dood en vernieling van de ziel bijna bruskerend neerzetten in een verbluffend zware en donker experimentele drone ambient sfeer.
Club Atletico is digitaal beschikbaar via Depths Records.

Bandcamp / Spotify

HALLOWS
All That Is True Dies klonk als eerste nieuwe single nogal pessimistisch maar inhoudelijk ook gewoon erg aannemelijk volgens de realistische logica, want als het niet kan sterven, is het niet echt. Een eerste voorsmaakje was dat in april, voor het debuutalbum van het darkwaveduo Hallows, dat deze week verscheen. All That Is True volgt hun ep Subtle op en toont hun groei als band, waarbij ze een iets meer onorthodoxe aanpak laten horen binnen het darkwave- en postpunkgenre.
Met de nummers verkennen Vanee D. and Dom R. inhoudelijk het zoeken naar een doel, het in het reine komen met verlies, en het vergaren van de kracht om tegenspoed het hoofd te bieden. Hoewel het album niet expliciet politiek is, verkent het de emotionele reis van het bestaan ​​in een onrechtvaardige wereld. Bittersweet sadwave…
All That Is True is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

DODSKOLD
Vanuit de Scandinavische black metal underground doemt Dodskold op. Grimmige, koude black metal in het Zweeds, vol herinneringen aan een lang, donker tijdperk. De leden van de zwarte drie-eenheid achter Dodskold maken allen al jarenlang deel uit van de extreme metalscene. En toch delen ze enkel hun initialen. T (zang), M (bas, drums, keys) en L (gitaar) vormen Dodskold als entiteit, gemaakt van dezelfde rauwe, meedogenloze maar melancholische sfeer waarmee het Scandinavische leven doordrenkt is. En dat laten ze horen op hun nieuwe album Ödesriket, dat net digitaal, op tape en op lp verscheen.

Bandcamp / Facebook

JO CARLEY AND THE OLD DRY SKULLS
Jo Carley And The Old Dry Skulls hebben alles om donker genoemd te worden. De stijl, de thema’s, de melancholie. En toch is het één van de kleurrijkste duistere bands die we kennen, want ze weten voodoo ritmes uit de jaren 30, ska en blues te combineren in kitschy, ouderwetse vaudeville cabaretstijl. Heerlijk klinkende luguberiteiten dus! ‘Music that makes people wanna shake their bones!’
De band bracht deze week een knappe videoclip uit bij de track She Got Him With Her Voodoo. Het nummer is verschenen op hun laatste album Voodoo Bones & Vaudeville Blues (2020), dat je meeneemt door een macaber sprookje. (Her)lees hier ons review van het album.
Voodoo Bones & Vaudeville Blues is digitaal en op cd verschenen bij de labels Old Higue Records en New Retro Sounds. Wil je de band in België boeken? Dat kan via www.rootstown.be

Website Facebook YouTube Twitter

OSLO TAPES
Het Italiaanse Oslo Tapes liet deze week een nieuwe single met videoclip Zenith horen, om de release van hun album ØR te vieren. Het avant-rocktrio laat hypnotische baslijnen, repetitieve drums, newwavesynths en psychedelische gitaren horen, allemaal naadloos verweven tot een somber kraut-wandtapijt dat verfrissend klinkt terwijl het oude genre in eer gehouden wordt.
Fans van My Bloody Valentine, Can, NIN en Massive Attack zullen dan ook wel genieten van dit derde  album ØR van Oslo Tapes. ØR is Noors voor ‘duizelig, verwarrend’ en belooft een duizelingwekkende reis doorheen een koortsachtige droom over ingebeelde Noorse hooglanden, geschilderd in kubistische stijl. De link van de Italianen met Noorwegen?
Marco Campitelli – oprichter van de band – raakte na een reis naar Oslo in 2010 enorm onder de indruk. Dat zorgde voor zoveel inspiratie dat hij kort daarop in één week tijd het album OT schreef. Sindsdien weet het drietal de mystieke vibe van het land in hun muziek te vangen.
ØR is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Pelagic Records.

Bandcamp / Facebook

GOTHIC MUSIC ORGY VOL. 7. – Dark Tunes
Een zevende ronde voor een donkere gothic compilatie! De duisternis staat op het punt in je luidsprekers te kruipen en de schoonheid van donkere muziek rechtstreeks door je oren je brein binnen te sturen, want het Duitse label Dark Tunes is aan zijn zevende gothic compilatie-album toe. Vijf uur harde elektronische beats, donkere rockriffs of melancholische darkpop, het genre is breed!
En bijgevolg het lijstje van artiesten ook lang, want het album telt maar liefst 66 tracks van ronkende, donkere namen: Aevum, Agnis, Alien:Nation, Antilav, Apryl, Ashes’N’Android, Auger, Basscalate, Basszilla, Batávia, Binary Division, Black Angel, Blackbook, Cathedral In Flames, CattaC, Chamaeleon, Controversial, Czarina, Dance My Darling, Darkcell, Dead Inside Effect, Death Party UK, Device Noize, Dust In Mind, Édea, Empyres, Extize, Finita, Form Follows Function, Fourth Circle, Freak Injection, Giant Waves, G.l.o.w., God Destruction, Guardians of Tears, Humans Can’t Reboot, Inspira, Johnathan|Christian, La Lune Noire, London Sadness, Matt Hart, Merry Chicklit, Metzger, Michael “Krebs” Haggerty, Molfa, Morgenstern, Ocean Dark, Omnimar, Pro Patria, Scars Are Soulless, Simon Carter (feat. Fabsi), SINthetik Messiah (feat. Cat Hall), Supressor, SynthAttack, T3rr0r 3rr0r, Tétrico Romance, The Designs, The Palace of Tears, The Silverblack, Thrillsville, Toal, Waijdan, Williams, Xordia, Xxot en Zeitgeist Zero.
Gothic Music Orgy Vol. 7 van het Duitse label Dark Tunes is digitaal verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More