Home Grensverleggers Uitheems Geduister #128

Uitheems Geduister #128

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Doorbreek deze schijnbaar eindeloze cyclus van dagelijkse gelijkenis met het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Midnight Configuration, Alia Synesthesia, Årabrot, -ii-, Alice Gift, Seashore Darkcave, Vukovar, Crown, Feu Follet ft. Vlimmer, Nino Sable, Kandinsky Noir, Autarkh, Paradox Obscur, Paris Alexander ft. Eirene en Camlann.

MIDNIGHT CONFIGURATION
De Britse band die toch wel een bepaalde status bereikte in de post-gotische industriële undergroundscene is Midnight Configuration.

De band van bezieler Trevor Bamford bracht een combinatie van goth-elementen uit de jaren 80 en 90 en griezelige samples uit fetisj- en horrorfilms.
Toen de band ermee ophield in 2011, werden alle opnames op een externe pc opgeslagen en gewist van de belangrijkste Nightbreed Studio Mac. Kort nadien crashte de externe schijf, waren alle opgeslagen documenten onleesbaar en dus verloren gewaand. Voor altijd verloren dus tot op een dag – bij wijze van wonder – de harde schijf plots weer even voor korte tijd werkte. Tijd genoeg om al het werk te redden, af te werken en de wereld in te sturen! Op vraag van de fans verschijnen er enkele releases via Bandcamp.

De eerste zijn dus The Lost Tracks. Acht nummers die nooit eerder uitkwamen, omdat ze niet afgewerkt waren of net klaar waren als er net een album uitgebracht was.

Bandcamp / Facebook

ALIA SYNESTHESIA
De Russisch / Canadese electro-artieste Alia Synesthesia bracht deze week haar nieuwe single Stop Go uit.
Het nummer gaat over doodlopende wegen en de cultus van productiviteit. Het beklimmen om het beklimmen van zinloze bedrijfsladders en het opofferen van dingen waar je van houdt om op het werk te presteren… overleven en het hoofd boven water houden! Dit thema loopt door in haar aanstaande ep Anhedonia, die later dit jaar uitkomt.

Als multi-instrumentaliste, geschoolde operazangeres, neoklassieke componiste, celliste en drummer, tart ze met haar muziekcomposities het genre, variërend van elektronische dansmuziek, industriële- en sludgemetal tot kerkersynth, atmosferische, filmische partituren en operawerken. Haar diepe mezzosopraan stem en experimentele vervormde cellotechniek, draagt ​​Alia haar unieke, exotische geluid over alle genres heen.

Alia Synesthesia brengt met haar muziek een sound mee, die veel weg heeft van een donker huwelijk tussen Björk en Nine Inch Nails, waarbij Mortiis de openingsdans speelt. En ze leefde nog lang, gelukkig en een tikkeltje extravagant, want deze single mag er alvast wezen!

Facebook / Bandcamp / Website

ÅRABROT
Kjetil “Tall Man” Nernes en Karin “Dark Diva” Park van Årabrot maken er tegenwoordig een wekelijkse gewoonte van, want het Zweedse duo laat opnieuw een nieuwe single horen. Hailstones For Rain / The Moon Is Dead is één verhaal in twee delen. Het is het verhaal van Årabrot, predikers van rock-‘n-roll. De video’s worden gemaakt in de kerk waar ze wonen en haar omgeving, met de buren en vrienden van het koppel. Karin is 8 maanden zwanger. Als je wilt weten waar Årabrot om gaat, is dit waar je moet beginnen.

Op hun aankomende, negende album Norwegian Gothic werkte Årabrot samen met artiesten als Lars Horntveth (Jaga Jazzist), celliste Jo Quail, Tomas Järmyr (Motorpsycho), Anders Møller (Turbonegro, Ulver) en Massimo Pupillo (ZU). Dat alleen is al indrukwekkend, maar laat ons eerlijk zijn: dit tweetal klinkt op zich ook al sterk.

Hailstones For Rain / The Moon Is Dead kan je via de streamingplatforms beluisteren, maar verscheen ook met alweer een bijzondere videoclip.
Norwegian Gothic verschijnt op 9 april en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website

-ii-
Witchwave van zangeres Hélène met de band -ii- uit Nancy (FR)! De ietwat vreemde bandnaam spreek je gewoon uit als “Two Eyes” en hun muziek speel je best luid, want hun eerste lp (die hun debuutep Lighthouse uit 2018 opvolgt), is net uit en lijkt alleen voor de gevoelige oren van het spookvolk geschreven. Het verbaast dan ook niet dat hun geluid zijn inspiratie bij Chealsea Wolfe vond, waarmee ze ook even op tour gingen, tot ook de podia gesloten werden. Deze time off the road gaf de band de kans om aan de slag te gaan met de tracks voor Extinction.

-ii- laat hierbij negen nummers horen die een gevoel van hartstocht overbrengen, met een beklemmend, verstikkend synthetisch basgeluid gewikkeld rond elektronische beats van diepe kicks en pulserende spookachtige zang en gitaren in een apocalyptisch gebed.

Extinction is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

ALICE GIFT
De release van zijn aankomende album nadert en de Berlijnse Nicolas Isner (Liste Noire/ Velvet Condom), laat met zijn noisepop/ coldwaveproject Alice Gift ook deze week een nieuwe track uit zijn zelfgetitelde debuutalbum horen.

Minder politiek getint dan de vorige track Blue Is Not Your Color, gaat Nudity over het zelfbeeld, de schaamte die hangt rond het (naakte) lichaam en de vrijheid om uit die schaamte te treden. Een dromerig melodie, die baadt in de nineties shoegazesfeer met een glamoureus grunge tintje. Hij noemt dit zelf ‘tropical goth’.

Alice Gift verscheen op 26/2 digitaal bij het label Cymbeline Records en op cd en lp bij No Emb Blanc en kan je reeds voorbestellen.

Facebook Website Instagram

SEASHORE DARKCAVE
Mario Mamede (drummer bij Gangue Morcego, Herzegovina en Moptop) a.k.a. Mad Mario, is een opmerkelijk figuur binnen de Braziliaanse donkere scene, omdat hij de duisternis van postpunk en darkwave weet te combineren met experimentele surfmuziek, wat een bijzondere sound oplevert.

Er is net een eerste “Best Of”-compilatie van zijn soloproject Seashore Darkcave verschenen, met 13 tracks die eerder verschenen op zijn ep’s Raw Wave (2014), Singles 2015-2018 (2018) en Second Wave (2019). Daarbij krijgen we ook nog het nieuwe nummer The Glitch, waarbij hij zelf de videoclip creëerde. De nummers weerkaatsen geluiden van de diepe donkere zeeën, plaatsen die geen mens kan bereiken…

Raw Wave Chest is digitaal uitgebracht door Paranoia Musique.

Facebook / Bandcamp

VUKOVAR
When Rome Falls is de eerste single die de Britse band Vukovar laat horen uit hun aankomende album The Great Immurement, Part II Of The Eternity Ends Here Triptych, De tekst voor dit nummer is geschreven door D. Tibet van Current 93 en Vukovar laat hiermee opnieuw hun heerlijke postpunk-/deathpopsound horen.

The Great Immurement, Part II Of the Eternity Ends Here Triptych verschijnt op 26/3 digitaal en zal vanaf 23/4 ook fysiek te verkrijgen zijn via Other Voices Records.

Facebook / Bandcamp

CROWN
Ook de industrial postrockband Crown keert deze week terug en dat heeft natuurlijk alles te maken met de nakende release van hun volgende album The End Of All Things. Daaruit krijgen we nog een track te horen, die deze keer verlichting dient te brengen. Ook Illumination zit ergens tussen de verleidelijke sound van Nine Inch Nails, Killing Joke, Depeche Mode en The Young Gods.

“We worden als soort geleid door een groep mensen die echt gelooft dat karma hen niet kan raken omdat ze goden zijn.” Met die gedachte werd de videoclip bij Illumination een saga van de dood die door onze verwoeste wereld – het mislukte experiment van de mensheid – wandelt.

Op 16 april verschijnt het nieuwe Crown-album The End Of All Things digitaal, op cd en op vinyl. Je kan deze reeds voorbestellen bij het label Pelagic Records.

Facebook 

FEU FOLLET FT. VLIMMER
Het Franse new-, cold-, synthwave project Feu Follet bracht net een nieuw album uit. Beneath The Earth verschijnt met een bijhorende avontuurlijke strip met dezelfde naam, in de stijl van The Neverending Story (Michael Ende) en Around The World In Eighty Days (Jules Verne). De belangrijkste track van het album horen we met A Light Underground, waarvoor Alexander Leonard Donat van Vlimmer zijn stem leende. A Light Underground  krijgt hierdoor sprankelende postpunkvibes bovenop de knappe lagen modulaire synthesizers.
Het album Beneath The Earth is digitaal, op cd en op tape verschenen, vergezeld met het stripalbum.

Facebook / Bandcamp

NINO SABLE
We kennen Nino Sable al meer dan 10 jaar als man achter de Duitse gothrockband Aeon Sable. Met de band wordt er steeds voort gecreëerd, maar ondertussen maakt Mr. Sable ook eigen solowerk. En daarmee opent hij een gothische doos van Pandora, gevuld met industrial tonen in een lo-fi-sfeer, met melancholische indie-kenmerken en nummers over liefde en haat. Sinds januari, brengt hij elke laatste zondag van de maand een nieuw nummer. Dat wil zeggen dat we er al 2 gemist hebben. Beluister dus alvast Hydra en Script Of Devotion én kijk uit naar de derde track, die op 28/3 verschijnt.

Bandcamp / Website / Facebook

KANDINSKY NOIR
We kennen allemaal de hit She’s Got The Look van het Zweedse duo Roxette, maar het nummer Kix, dat de mannelijke helft van Roxette, Per Gessle, solo uitbracht, is misschien minder gekend. Deze track werd nochtans uitgekozen door de Duitse industrial rockartiest Kandinsky Noir.

Frontman Anti Austyrøl  legt uit: “Waarom koos ik dit grotendeels onbekende nummer als cover? De belangrijkste reden is gerelateerd aan mijn verleden: toen ik jonger was, hadden we MTV, radiostations en cassettes. En de eerste internationale muziek waarvan ik een tape in mijn bezit had, was Roxette. Roxette opende mijn geest zelfs met betrekking tot vreemde talen en ik begon Engels te leren door middel van hun teksten. De originele versie van Kix bevat alle kenmerken van een typisch powerpopnummer uit de jaren 90: een gesyncopeerde drummachine-loop, een harmonica-thema, een tamboerijn en een tremolo elektrische gitaar Maar ik wilde het nummer een industriële draai geven, om de donkere kant van de teksten te versterken.” Liefde voor de kick? Dat loopt slecht af… “You’re a super accident. You’re a major accident.” Een erg geslaagde cover, waarbij de track het jasje in Die Krupps-stijl wel past!

Kix is digitaal verschenen via Bandcamp.

AUTARKH
Een heel nieuwe metalact met ex-leden van Dodecahedron, Autarkh bracht net zijn eerste album uit! Om even de quote van Allen Ginsburg te verkrachten: “The circle Dodecahedron is broken. But with death comes rebirth.” En die hergeboorte is een radicale auditieve aanval met maalstromen van chaos met zinderende gitaren, dreunende drums, spastische mathmetal salvo’s en kakofonische elektronica. En dat levert een robuust geluid op, dat we te horen krijgen in de 10 tracks op het album Form In Motion van de Nederlanders.

Form In Motion is digitaal, op cd en op dubbel lp verschenen bij Season Of Mist.

Website / Facebook

PARADOX OBSCUR
Toxic Razor en Kriistal Ann kwamen begin 2014 samen om het in Athene, Griekenland gevestigde, donkere elektronische duo Paradox Obscur te vormen. Het duo weet de essentie en magie van het moment te vangen, omdat ze zonder hulp van pc of bewerkingssoftware hun muziek in realtime opnemen. Paradox Obscur gebruikt vintage synthesizers en drummachines om hun betoverende rauwe geluid te creëren. Na vier albums en nog eens vijf ep’s, is Singles & Rarities het eerste album dat bij het label Metropolis Records verschijnt. Het is digitaal en op cd verkrijgbaar en bezorgt je de old school pospunk-/ darkwavevibe.

Facebook / Bandcamp

PARIS ALEXANDER FT. EIRENE
Als singer-songwriter en producer kennen we hem met eigen werk, maar ook als bijna vaste kompaan van de band Antipole. Met snijdende synths en stemmen die mistig melancholisch klinken alsof ze ingezongen werden door een verrezen Bowie, horen we Deavor, de nieuwe track van Paris Alexander, samen met Eirene, die voor de backing vocals zorgde. Een heerlijk meeslepende track in volle tristesse, die prikkelende elektronica combineert met de sobere, kwalitatieve sound die Paris Alexander steeds aflevert.

“Gotta find a way. Open the door. I kneel on this dusty floor. Look up through the pane. Light shimmers on my refrain.”

Deavor is digitaal verschenen bij Blue Door Music Productions en is een voorsmaakje van het nieuwe album van Paris Alexander en Eirene, dat in de zomer verschijnt.

Paris Alexander / Bandcamp / Eirene

CAMLANN
We sluiten uitheemser dan uitheems af, met een nieuwe single van de Indonesische band Camlann, recht uit Jakarta. Donkere postpunk resulteert in donkere disco en andersom. In Give Me The Light halen ze een veel voorkomende gedachte aan in hun tekst: “Oh, how stupid am I to think that it wouldn’t affect me?” Koude vocals in een duistere warmte, waarbij noisy geluiden op de achtergrond ons af en toe deden opschrikken, achteromkijken, alsof ze ons over de schouders ongemerkt hadden beslopen. Dit is een apart geluid om van te houden!

Give Me The Light is digitaal verschenen als single bij Cold Transmission Music en laat een single, synth en akoestische versie horen. Dit nummer is er eentje van hun aankomende album Circa 1983.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More