Home Grensverleggers Uitheems Geduister #127

Uitheems Geduister #127

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Het vooruitzicht naar een lente met tien laat een sprankeltje hoop en licht zien. Maar voor meer geknuffel, moeten we het voorlopig nog even doen met de omarming van het Uitheems Geduister. Goth, new wave, EBM, maar ook metal en punk deze week met nieuws van Nightfall, Kabbel, Grey Gallows, Mur, Kiss Of The Whip, Aesthetic Perfection, Sebastián Defranchesco, Deine Lakaien, Stearica, Perturbator, Crown, Bela Goosy, ColdCell, Smirk, Human Trophee, Alice Gift, Tyler Cantrell, Mirror Of Haze, Årabrot en Obsolete Theory.

NIGHTFALL

Samen met Rotting Christ en Septicflesh was Nightfall bij de eerste extreme acts die een internationale deal tekenden en de wereld kennis kon maken met de mediterrane metalscene in begin jaren 90. Hun laatste album Cassiopeia is ondertussen 7 jaar oud en sindsdien bleef het stil. Maar Nightfall laat weten dat ze helemaal terug zijn, voor het donkerste hoofdstuk van hun carrière. En wel met hun nieuwe, tiende symfonische death metalalbum At Night We Prey, wat een eerbetoon is aan al wie lijdt door depressie en een roep om hulp van degenen die ermee worstelen. Zeker nu, want hoewel de lente er aan komt, lijken er nog heel donkere dagen op komst. En dat thema is er niet zomaar gekomen, want zanger/ oprichter Efthimis Karadimas geeft aan dat de stilte van de band te maken had met zijn depressie, waar hij mee worstelde.

In een nieuwe line-up is Karadimas opnieuw herenigd met de originele Nightfall-gitarist Mike Galiatsos, nu bijgestaan door drummer en producer Fotis Benardo (ex-Septicflesh) en gitarist Kostas Kyriakopoulos (The Slayerking).

Het album At Night We Prey is verschenen bij Season Of Mist. Naast de langverwachte nieuwe muziek, zal Season of Mist ook de originele albums van de band opnieuw uitbrengen die in de jaren 90 door Holy Records werden geproduceerd.

Instagram / Facebook

KABBEL

De Franse muzikant Gregory Hoepffner is er een met 1000 gezichten en evenveel projecten, want je hebt wellicht wel al iets gehoord van Time To Burn (post hardcore), Jean Jean (post rock), Kid North (pop, nu onder de naam Juni); Almeeva (electro-/dreampop) en Sure (coldwave-/postpunkproject waarmee hij vorig jaar het schitterende de debuutalbum 20 Years uitbracht)

Kabbel is zijn nieuwe soloproject, waarvoor hij het fantastische genre-label ‘queer sadcore’ in het leven riep of, beter uitgelegd: “De compromisloze duisternis van extreme muziek + het plezier van moderne pop, in een filmische en theatrale sfeer + The Weeknd + NIN LGBTQ-versie”. Hoe goed klinkt dat ? En dàt, laat hij ook horen in de eerste single Young Again.
Kabbels debuutalbum verschijnt op 30/4.

Website / Instagram / Facebook

GREY GALLOWS

De Griekse gothic-/darkwaveband Grey Gallows laat een nieuwe single horen uit hun aankomende album Garden Of Lies.

Voor dit derde album werkte Gray Gallows samen met Nick (TheMute) Chalntoupis, sound designer en mastering engineer bij SoundCave Studios, met als doel een geluid uit de jaren ’80-’90 te creëren dat hun esthetiek op donkere muziek op zijn best weergeeft. Een album over de pijn van het menselijk bestaan, zoals die te zien is in liefde, leven en dood. Zoals de bandleden zelf zeggen … ’’ Grijs is de kleur van het leven, voor alle dingen die sterven … ’’

Dissociation klinkt bitterzoet mooi, met de knappe stem van Cleopatra Kaido van de van de darkelectroband Meat Injection. Ze staat de bandleden Konstantin (zang/ toetsen) en Dionisis (gitaar/ bas/ toetsen) enkel op deze track bij en leent haar stem om de kille track toch een warme nasmaak te bezorgen.

Garden Of Lies verschijnt op 19 maart digitaal, op cd en op vinyl bij het label Cold Transmission en kan je voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

Je kan de clip bekijken en het nummer beluisteren op de facebookpagina van Cold Transmission.

MUR

De Franse Black Metalband Mur heeft zijn mini-album Thruth klaar, dat binnenkort verschijnt. Laat je verrassen door de snedige riffs, die gecombineerd worden met sterk drumwerk en verrassende auditieve elementen, die hen een eigen stijl toekennen. Deze ep is een nieuwe stap in de esthetische evolutie van het zeskoppige combo en toont hun doel om een ​​muziek aan te bieden die zijn tijd vooruit is. Synthwave-tinten geven een aantal nieuwe perspectieven aan de post-black metal van Mur en deze ontdek je in het tweede nummer Inner Circle van de aankomende ep.

Thruth verschijnt op 26/4 bij Les Acteurs De L’ombre en kan je al voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

KISS OF THE WHIP

Vorig jaar kregen we het album We’re Not Here van Kiss Of The Whip uit Baltimore (USA) te horen, het donkerezielde synthwaveproject project van Tristan Victor. Daarop prijkte het knappe nummer Girls Made Of Stars, die nu als single in de picture gezet wordt met een nieuwe visual.
Op de single-editie vind je de originele track terug, een instrumentale versie en een heropname van het nummer Come Hither als extraatje.
De single verschijnt op 5/3 bij het label Cold Transmission Music.

Facebook Bandcamp / Website

AESTHETIC PERFECTION

Pop pop pop pop pop pop POPmusic! Maar dan wel van het industriële type, want Aesthetic Perfection dropte een nieuwe single van hun aankomende album. Het duo achter Aesthetic Perfection is oorspronkelijk afkomstig uit L.A. (USA), maar de bezieler produce Daniel Graves woont ondertussen in Oostenrijk, terwijl de drummer Joe Letz in New York verblijft. Samen weten ze al 20 jaar lang donkere elektro te combineren met industrial, pop, goth en alles daartussen. Graves geeft aan dat Automaton wellicht één van de moeilijkste nummers was die hij ooit schreef: “Zowel muzikaal jaar als emotioneel is het een moeilijk nummer. Ik wilde de gevoelens van nutteloosheid die ik ervaar vastleggen en uitdrukken hoe ik op de ‘juiste’ manier probeer te leven, zoals de wereld zegt dat ik zou moeten. Ik voel me vastzitten in de ratrace van het moderne bestaan. Geld verdienen. Prestige opbouwen. Werk jezelf dood om … iets te worden. Ik vermoed dat ik hierin niet de enige ben. Ik vermoed dat velen dezelfde druk voelen. Ik wilde dat de muziek het koude en steriele emotionele landschap van de teksten weerspiegelde, en dankzij de meesterlijke productie van Rhys Fulber en gitaren van Sebastian Svalland denk ik dat we dat hebben bereikt. Zonder hen had ik het niet kunnen doen.” Een koud en mechanisch mid-tempo clubnummer dat uitgroeit tot een explosie van gitaren en energiek geschreeuw!

Automaton is de titeltrack van het nieuwe Aesthetic Perfection-album dat verschijnt op 5/3.

Facebook / Website / Merchandise

SEBASTIÁN DEFRANCHESCO

Sebastián Defranchesco is een onafhankelijke Italiaans-Argentijnse kunstenaar die in Buenos Aires woont. Als bezieler en frontman van de indieband Amarillo Urbano bracht hij drie albums en een soundtrack uit, maar zijn debuut als solo-artiest, dateert uit 2015 met het album Bestiario 10:15, waarna Doméstico  (209) en Trance_únte (2020) volgden. Daarnaast is hij ook acteur bij Tésera Teatro en als je daarbij ook weet dat hij poëzie uitgeeft, dan mag je ook straffe teksten verwachten op zijn pas verschenen 4de album Ex.

“Ex is gecomponeerd en opgenomen in de maand februari 2021 in een appartement, thuis, met behulp van een synthesizer, omgevingsgeluiden en samplers. Het is een album waarvan het concept draait om de behoefte om je los te maken van een onbegrijpelijke omgeving. Een omgeving als een  toneelstuk of theaterstuk, maar die gezien wordt als uniek en onwrikbaar. De verhalende stem is schizofreen, tripartiet – een vrouw, een kind en een soort toekomstige psychopaat – om de innerlijke wereld te illustreren en geeft de monoloog van een beu subject weer.”

Het album geeft een ​​gevoel van afstand en kilheid, met invloeden van Can, Residents, David Lynch, Broadcast, PIL, This Heat en geïnspireerd door eigen reflecties en theatrale bronnen als o.a. Grotowski, Artaud.

Ex is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

DEINE LAKEIEN

Sinds 2014 kregen we van de Duitse darkwaveband enkel 2 retrospectieve albums, maar daar komt verandering in, want de release van hun tiende album Dual nadert.
Ernst Horn en Alexander Veljanov presenteren een conceptueel dubbelalbum, waarbij de ene helft 10 nummers laat horen, dat ze maakten met bepaalde artiesten of nummers in gedachten die belangrijk zijn geweest voor hen als muzikanten. Het andere deel bevat 10 covers van muzikanten die hen inspireren, gaande van Cat Stevens, Jacques Brel, Kate Bush, Patti Smith tot Linkin Park.

Dual verschijnt op 16 april en kan je reeds voorbestellen. Je kan het dubbelalbum digitaal, op vinyl, op cd bestellen, maar ook in een artbookversie, met een derde cd met bonustracks.

Facebook / Bandcamp

STEARICA

Italiaanse progpostrock stroomt binnen met Stearica want ze onthulden een volgende track van hun aankomende album Golem 202020. Een album met  tracks als soundtrack bij de Duitse horror stomme film Der Golem, Wie Er In Die Welt Kam. Het monsterlijke personage van de Golem, die door de eeuwen heen werd bestendigd door populaire legendes, vertegenwoordigt nog steeds een archetype van buitengewone kracht: zowel vanwege de ‘kunstmatige’ aard van zijn ontstaan ​​en omdat hij het beeld belichaamt van de ‘andere’ die kan worden gevormd tot een zondebok. Het nieuwe nummer How He Came Into The World laat nochtans geen monsterlijke geboortegeluiden horen, maar een track die licht in zich draagt, hoewel onheil schuilt in de tonen op de achtergrond. En die wordt steeds sterker naar het eind van de track toe, waarbij krachtige gitaaraanslagen samen met de drums tot een dreunend  hoogtepunt leiden.

Het zesde Stearica-album Golem 202020 verschijnt op 19 maart via Monotreme Records en kan je al reserveren.

Facebook

PERTURBATOR

De donker Franse elektronische act Perturbator is terug. James Kent brengt hiermee een nieuwe single die een nieuw album aankondigt. Death of the Soul

“De track is geïnspireerd op de old school EBM-sound alla DAF of Front 242. Valnoir (Metastazis) is er met de clip perfect in geslaagd beelden neer te zetten die de nihilistische toon ervan weerspiegelen,” voegt Kent toe. Klassieke post-punk, gothic en zware techno ritmes gecombineerd onder synthtonen met donderende drums!

Lustful Sacraments verschijnt op 28 mei digitaal, op cd, cassette en dubbel lp op Blood Music en kan je reeds voorbestellen. Maar er is nog iets om naar uit te kijken, want op 4 november 2021  komt Perturbator ook live naar de AB in Brussel.

Facebook / Website

CROWN

Fans van Nine Inch Nails, Killing Joke, Depeche Mode en The Young Gods zullen wellicht ook het werk van Crown wel appreciëren. Een tiental jaar verenigen David Husser en Stéphane Azam zich onder de noemer Crown en zetten een sterke industrial-/wavesound neer. En nieuw album komt er aan in april en we kregen deze week nog één van de tracks te horen. Shades blijft hierbij hangen als een donker zware mantra, met dieprauwe vocals en overwelmde riffs en drummachine.
“Het nummer gaat over bezit. De sterke en onhandelbare aantrekkingskracht waar je tegen probeert te vechten. Maar als de aantrekkingskracht een verslaving is geworden, gaat deze door je aderen rennen als de meest destructieve orkaan die je je kunt voorstellen en word je je eigen meester en je eigen slaaf,”, aldus Crown.

Op 16 april verschijnt hun nieuwe album The End Of All Things digitaal, op cd en op vinyl. Je kan deze reeds voorbestellen bij het label Pelagic Records.

Facebook 

BELA GOOSY

De Fransman duikt hier wel regelmatig op omdat hij aan een razend tempo songs produceert. En – ook al was het even geleden – hij heeft alweer een nieuw album klaar. Over A Torn Photocopy Of Mankind, laat hij weten: “Na een pauze (voor mij best lang… 4 weken), begon ik weer muziek te spelen en op te nemen. Ik wilde het – met veel lef – anders maken – het is instrumentaler en meer experimenteel.” Toch klinkt het helemaal Bela Goosy voor ons: vanuit een verscheurde pijn, worstelt hij zich door zijn donkere minimal coldwavetracks, waarin de ritmes kil zijn en de melodieën bitter.
Over A Torn Photocopy Of Mankind is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

COLDCELL

De Zwitsers-Duitse black metalband ColdCell tekende bij Les Acteurs De l’Ombre en kondigt meteen ook hun nieuwe album A Greater Evil aan. Kunnen we dat er nog bij hebben, dat grotere kwaad? O ja, want hun nummer No Escape, waarmee dit nieuws aangekondigd wordt, klinkt bezwerend goed. Verdoemd rustige instrumentals, met dof gedreun van de drums begeleiden wanhoopskreten die je de duisternis in trekken. Hier is geen ontsnappen aan, want wanneer tempo chaos brengt, het drumwerk en de bijhorende donkere snaren zwaarder en sneller worden, ben je al snel verloren voor de ColdCell-sound.

A Greater Evil verschijnt op 23/4 bij Les Acteurs De l’Ombre en kan je nu al voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

SMIRK

Easy listening en met een ‘proper punkattitude(-ke)’, klinkt deze zelfgetitelde lp van het Amerikaanse Smirk, het soloproject van Nick Vicario van Public Eye. Voor sommigen van ons is gekkigheid echter een serieuze zaak en dit debuut van Smirk is er eentje die dat illustreert.  Luchtige ironie, zowel in tekst als geluid in een erg Brits geluid.

De lp is digitaal en op rode en zwarte vinyl verschenen bij Drunken Sailer Records en Feel It Records.

Bandcamp

HUMAN TROPHY

Dat Reuben Sawyer een man van vele talenten is, daar hoeven we niet aan te twijfelen, als we denken aan zijn coldwave-werk bij The Colum, Hollow Sunshine, Anytime Cowboy, de ambient house van Rose, maar ook zijn werk als beeldend kunstenaar. Ook met postpunk is hij bezig, met Human Trophee. Ratelende texturen, kronkelende gitaren en een dreunende baslijn waarin snelheid het soms haalt van dreiging maar even vaak andersom, horen we op zijn album Corpse Dream, dat digitaal verschenen is bij Drunken Sailor Records.

Bandcamp

ALICE GIFT

Alles is een gift, alles is vergif. Het verwijst naar de uitspraak van alchemist Paracelsus: ‘Alles ist Gift und nichts ist Gift’ (alles is gif, niets is zonder gif, alleen de dosis maakt iets niet giftig), maar is ook het muzikale pseudoniem van Nicolas Isner. Hij brengt met zijn noisepop-/coldwaveproject Alice Gift binnenkort zijn zelfgetitelde debuutalbum uit, waaruit hij een volgende track laat horen.  “Het nummer en de video gaan over verzadiging aan informatie. Het refrein en de titel verwijzen naar de Franse en Duitse populistische partijen die opzettelijk Blauw kozen voor de kleur van hun feest. Een opzettelijke manipulatieve handeling, in mijn mening, om het Europese project verder te misbruiken door de kleur ervan te lenen en doen alsof je je aan de democratische waarden houdt die ermee verbonden zijn. In mijn video toon ik mezelf beperkt, walgend en verzadigd door media propaganda, en wanhopig op zoek naar politiek berusting,” legt de artiest uit over het nummer Blue Is Not Your Colour. Een knap noisy dreampopnummer met een politieke boodschap!

Alice Gift verschijnt op 26/2 digitaal bij het labe Cymbeline Records en op cd en lp bij No Emb Blanc en kan je reeds voorbestellen.

Facebook Website Instagram

TYLER CANTRELL

De electro-/ ambient rockartiest Tyler Cantrell presenteert zijn ep Color Into Space, waarop hij 5 tracks laat horen. Een mini-collectie elektronische ambient rock nummers, die volledig instrumentaal sfeer scheppen. Een sfeer waarvoor Cantrell zich liet inspireren door de componisten Danny Elfman en Hans Zimmer, maar ook door de film Blade Runner. Maar het waren James Hetfield, Kirk Hammett en Steve Vai die Tyler Cantrell inspireerden om op zijn 10 jaar gitaar te beginnen spelen. Hij is sinds 2016 lead gitarist bij Haxon, maar brengt ook als solo-artiest werk uit. Deze ep volgt As Above, So Below op en daarmee ziet hij de kans om akoestische rock, ambient synths en progrockelementen te integreren in zijn metalachtergrond.

Color Into Space is digitaal verschenen.

Bandcamp

MIRROR OF HAZE

Een heerlijke postpunksound waaide over uit Oslo (Noorwegen), met het debuutalbum van Mirror Of Haze. “Achter luiken, ramen en gesloten deuren, drijven onze verre herinneringen langzaam weg in de leegte van de werkelijkheid.” Het is een zin die zowel de idee als de sound van Mirror Of Haze vervat.

The End Is the Beginning  is hùn begin, want dit debuutalbum klinkt behoorlijk bekoorlijk. Het legt de sfeer vast van deze vreemde en ongekende tijd van de moderne geschiedenis. In een zowel angstige als etherische sfeer, gevuld met van galm doordrenkte dromerige gitaren, stuwende baslijnen, ritmische drumbeats en knappe zang.

The End Is the Beginning  is digitaal en op cd verschenen via het Braziliaanse label Wave Records.

Bandcamp / Facebook

ÅRABROT

We maakten enkele weken geleden al kennis met nieuw werk van Kjetil “Tall Man” Nernes en Karin “Dark Diva” Park van Årabrot. Ze leven samen met hun kinderen in een oude kerk op het Zweedse platteland met hun 2 kinderen. Rock’n roll is hun geloof. Hun nieuwe album komt er aan en daaruit lieten ze deze week een nieuwe track horen. Kinks Of The Heart laat zowel fragiliteit als hardheid horen en die vind je visueel verhalend ook terug in de clip.

“Het leven op het platteland heeft een zekere schoonheid, dat is duielijk: frisse lucht, zoet water, schitterende zonsondergangen. Elke dag zien we wilde dieren die naar beneden komen uit de bossen die ons omringen. Er is een vrijheid gehecht aan dat alles. Onlangs ging ik de kerk uit waar we leven en vond een dode kraai op de veranda. Het was alleen het hoofd, zijn ogen volgepropt en hij had een enorme klauw in zijn nek. Er is ook een wreedheid tegen de natuur die hier altijd aanwezig is. Deze dualiteit zit in ook in Kinks Of The Heart,” legt het duo uit.
Norwegian Gothic wordt het negende album van het duo, dat deze keer samenwerkte met topartiesten als Lars Horntveth (Jaga Jazzist), celliste Jo Quail, Tomas Järmyr (Motorpsycho), Anders Møller (Turbonegro, Ulver) en Massimo Pupillo (ZU). Indrukwekkend en dus iets om naar uit te kijken!
Norwegian Gothic verschijnt op 9 april en kan je reeds voorbestellen.

Facebook Website

OBSOLETE THEORY

My Kingdom Music vraagt ons klaar te zijn voor een nieuwe visie op donkere muziek. Wel, dan zitten ze hier alvast bij het juiste publiek. Want Obsolete Theory laat binnenkort zijn 2de album op de wereld los, dat ze aankondigen als nog meer extreem, ziek en gewelddadig dan zijn voorganger. Om al even te wennen, kunnen we alvast de trailer bekijken van Dawnfall, het volgende post black metalalbum van Obsolete Theory, dat op 21 mei verschijnt bij My Kingdom Music.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More