Een slackerpop vibe, bizarre maar catchy gitaren, zeer fijne indiefolk, aanstekelijke electropop, een ecologisch indiesprookje en een straffe song die weids aanvoelt. Benieuwd?
Luister dan naar onze wekelijkse Luminous Belge. Artiesten van dienst zijn Cloudy-Oh, Isaac Roux, OK Panda, Nona Problemo en The Owls & The Orcas.
Ze waren finalist van Humo’s Rock Rally dit jaar, worden gespot in verschillende hitlijsten, hebben drie singles die dolgedraaid worden op Willy Radio en bezitten een voorraad blauwe pruiken maar vooral ook een fijn geluid en een album op komst! De vier heren van Cloudy-Oh laten ons met hun nieuwe single Date Me Up, Scotty iets uit hun slacker-pop-opera (in drie hoofdstukken) over het leven in een digitaal tijdperk horen.
De band beschouwt Date Me Up, Scotty als de leadsingle van hun aankomende plaat. Het is het nummer dat live telkens het meest respons krijgt en tegelijk ook hun persoonlijke favoriet.
Inhoudelijk is het een moderne protestsong over dat digitale tijdperk waarin we meegesleurd worden. Op een droogkomische manier, wordt het gevoel dat we allemaal stilaan permanent in de natte droom van Marc Zuckerberg en (wijlen) Steve Jobs leven, bezongen.
In de slackerpopvibe die Cloudy-Oh zo eigen is, horen we bizarre maar catchy gitaren, een rebels orgel, funky drums en absurde woorden. De ironische humor zit ‘m in de speelsheid der kleine dingen. De lachband en handgeklap voor het nummer start, de zonnige ritmes en de ongedwongen vocals, die volledig openbloeien in het refrein.
Isaac Roux (onthou die naam) was de eerste artiest die we dit jaar live aan het werk zagen. Het was ergens op een koude winteravond in het Wilde Westen in Kortrijk en hij mocht er letterlijk en figuurlijk opwarmen voor The Haunted Youth.
In die periode waren concerten nog zittend en met mondmasker, het lijkt wel een eeuwigheid geleden. En ja hoor, het was een fijne aftrap van een boeiend concertjaar en een leuke eerste kennismaking met de band rond singer-songwriter Louis De Roo. De man leek weggeplukt uit een Harry Potter film maar wist ons net als Daniel Radcliffe te betoveren met fijne indiefolk.
Een dikke tien maanden later lost Isaac Roux zijn debuutsingle White Rose De song trapt af met zacht gitaargetokkel aangevuld met de warme stem van De Roo.
De warme tokkels ontspinnen zich en bouwen op naar een dromerige en tegelijkertijd pittige indiepopsong. Fans van Ben Howard en Bon Iver of dichter bij ons Mooneye en School is Cool weten deze eerste boreling van Isaac Roux zeker naar waarde te schatten. De song is een eerbetoon aan iedereen die de moed heeft om uit een destructieve relatie te stappen en werd geproducet door Pieter-Jan Decraene (Sam de Nef).
Dankzij een geslaagde crowdfunding campagne kan het Brusselse indiepopkwartet OK Panda de debuutep Perspectives op de bevolking los laten. De band brengt er een mix van pop met Britse invloeden (Britpop dus…), alternatieve rock en 80’s electro. OK Panda ontstond tijdens de lockdown en schreef ook de songs van op ep in dezelfde periode. Het is dan ook een weerspiegeling geworden van deze donkere periode.
De nummers op het album werden geschreven door Till De Saeger, Aurélien Genot en Vincent De Pydt die er eerst ruwe demo’s van maakten. Pas in juni vorig jaar werkten ze de demo’s verder uit met multi-instrumentalist Alexis André (4th Dimension) die het trio vervoegde. Met zijn komst vond de band zijn eigen sound
In de intro komen de jaren ’80 electro invloeden al direct naar boven. Eens de gitaar invalt en de synths naar de achtergrond schuiven, krijgen we een eigen ietwat bombastisch geluid. Dat bombastische verdwijnt gelukkig in de catchy single Gone Love waar we wel iets van de electropop van The 1975 in horen.
Nona Problemo maakt naar eigen zeggen ecowave en is het geesteskind van Jenske Vehamme, Nona Huysegems, Sigi Willems en Tijs Fastré. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studententijd in Leuven waar ze zichzelf gespecialiseerd hebben in schimmel-fysica en sitopische cyborg-studies. Blijkbaar heeft dat vruchten afgeworpen want de band was één van de winnaars van Sound Track 2021-2022 Vlaams-Brabant.
Nona Problema zit steeds in hogere sferen want onlangs brachten ze hun eerste single Sci-Fi Submarine uit en nu krijgen we de opvolger Fighting Climate Zombies. In dat nummer willen ze hun liefde voor de aarde uiten en de absurditeit van regeringen en de rijke elite, die niet reageren op de ernstige gevolgen van de klimaatveranderingen, in de schijnwerpers zetten. Voor Nona Problemo lijkt het alsof het volk een surrealistische, apocalyptische oorlog voert tegen deze “klimaatzombies”.
Voor dit ecologisch indiesprookje (of nachtmerrie) vond de band inspiratie bij Flaming Lips en de melancholische griezeligheid van Liars. Maar Nona Problemo heeft vooral een eigen geluid dat ze op deze dromerige Fighting Climate Zombies etaleren. Zanger Sigi klinkt heel kwetsbaar en dat vult de rest aan met warme sfeervolle arrangementen en een lichte laag psychedelica.
Wannes Van Mol, Lode Fraussen en Bas Mertens leerden elkaar kennen op het Antwerpse Kunsthumaniora waar ze twee jaar geleden samen de band The Owls & The Orcas opstarten. Alle drie de muzikanten hebben een verschillende muzieksmaak. Drummer Bas heeft een passie voor soul en funk, gitarist Lode is dan weer zot van klassieke rock en zanger/bassist Wannes luistert meer naar jazz. De mix van deze invloeden zorgt voor catchy, melodieuze en verhalende songs.
From Within Theodore is de debuutsingle van dit jonge trio en kwam tot stand met de hulp van Tim Leyman en Hannes Cuyvers van Ramkot.
Het is een hele straffe song die weids aanvoelt, ook al werd er geen gebruik gemaakt van veel laagjes. Van Mol heeft een pakkende en intense stem die zowel in de hoogte al in de laagte veel indruk maakt.
Veel luistergenot!