Home nieuwsSPOTIFY Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Deze week de kruim de la kruim, de vrolijke kant van de jaren tachtig, een driftig gitaartje, een zomers hiphop nummer en een knappe melodische compositie met een breed en warm klankentapijt. Kortom voor ieder wat wils! Artiesten van dienst zijn OK Panda, Het Kruim, Mauger, Chuki Beats en Don Marsh V.

De corona periode blijft elke dag opnieuw nieuwe bands baren en de voorraad lijkt voorlopig niet zo snel op te drogen. Een van die bands noemt zichzelf OK Panda, komt uit Brussel en bestaat uit Aurélien Genot (bas), Vincent De Puydt (gitaar), Alexis André (synth en gitaar) en Till De Saeger (zang en gitaar).

Helemaal DIY (met dank aan YouTube) knutselde het kwartet ondertussen al twee singles in elkaar. Net zoals in Dorothy klinkt OK Panda in Up The River heel open en gemoedelijk mede door het gebruik van een scala synthklanken die refereren naar de vrolijke kant van de jaren tachtig (ja die was er ook!).

Gezongen met een Brits accent waant het viertal zich blijkbaar toch vooral in de Verenigde Staten en da’s hun goede recht natuurlijk. Up The River verwijst namelijk naar het New York van de jaren 1930 waarin veroordeelden ‘up the river’ gestuurd werden richting gevangenis. Die gevangenis verwijst dan weer naar de beperkingen waar we in de corona periode allemaal mee te maken kregen.

Toch is Up The River geen neerslachtige boel. De melodische opbouw in vraag en antwoord en de stevige baslijn gecombineerd met de wat gepolijste stem van De Seagher geven het nummer een vrolijkheid die best aanstekelijk werkt. Dat je niet te hard moet nadenken over de tekst helpt om de luchtigheid van het nummer te onderstrepen.

De kruim de la kruim ?!! Het Kruim is alvast het nieuwste project Gerry Vergult (Zool/Aroma Di Amore) waarmee hij easy listening sounds vol sfeer loslaat op de luisteraar. Na de exotisch klinkende Voorbode en Zet Uw Vink in retro lounge sfeer, krijgen we nummer drie te horen.

Nummers die allemaal zouden passen in zomer- en loungebars trouwens. En dat geldt nog meer voor deze derde single, Hittegolf. En dan vooral als de zon ondergaat, het volume iets hoger gezet wordt en de broeierige warmte omgezet wordt in danszweet, want Hittegolf is een verschroeiende danstrack. Met funky beats, filmische, Santana-klinkende gitaarlijnen en kruidige elektronische elementen. Pittig en zwoel!

Hoewel het een uptempo funky feestnummer is, toont de bijhorende clip ook de negatieve kant van broeierige hitte, met klimaatopwarming, uitdroging, bosbranden… Maar qua sound mag dit kruim alvast op ons dagelijks brood liggen!

Na drie jaar is de releasedrang bij Mauger stilaan onhoudbaar geworden. Toch moeten we nog even wachten op hun nieuwe album Shiny. Omdat teveel spanningsopbouw nefast kan zijn voor een goede, muzikale transit, releasete de band recent hun tweede aankondigingssingle Ma Ja.

“Ah ja, Mauger MortierJan DuthoyJakob Nachtergaele en Matthias Debusschere gaan het deze keer in het Nederlands doen!” horen we je tot hier denken. Spoiler alert: je hebt het helemaal bij het verkeerde eind!

Ma Ja begint met nerveus ritmisch aangeslagen akkoorden op een akoestische gitaar en – dat heb je met muziek – onmiddellijk moesten we denken aan Swing van het helaas ter ziele gegane Yuko (check de versie op hun ‘verzamelaar’ Ten Years of Staring Back). Neen, geen kopij natuurlijk, maar de vibe is echt wel gelijklopend. Toch?

Enfin, wat we willen zeggen is dat we onmiddellijk fan zijn en dat we dat driftige gitaartje echt wel kunnen smaken. En dat geldt eigenlijk voor gans de nieuwe single. De combinatie van het upbeat gitaartje, het wonky synthesizergeluid en de wat slepende melancholische zang; het haakt emotioneel en muzikaal allemaal perfect in mekaar en geeft ook de inhoud van het nummer weer.

De Brusselse producer Chuki Beats releaset zijn nieuwe single Can’t Stop en kondigt de komst van zijn tweede album Cozy Tapes aan dat op 29 juli zal verschijnen.

Voor zijn tweede plaat gaat Chuki terug naar de essentie van zijn DNA als muzikant en producer. Ditmaal dus zonder de hulp van vocalisten, in tegenstelling tot zijn debuut Insideout waarop o.a. Zwangere Guy, Sofiane Pamart, Yung MavuFrenetik en Charles te horen waren.

Can’t Stop is een zomers nummer met zowel elektronische als hiphop invloeden en geeft een idee van wat we kunnen verwachten op de nieuwe plaat.

Don Marsh V is een akoestisch kwintet dat werd opgericht door pianist Wouter Van den Broeck. Hij stelde de band samen met saxofonist Warre Van de Putte, drummer Mathias de Waele, bassist Janos Bruneel en Jean-Paul Estiévenart op trompet. Op 2 september verschijnt hun debuutalbum Marshland dat ze hebben opgenomen in de Gentse Johnny Green Giant Studio. Het album bevat akoestische jazz met zowel emotionele als intellectuele diepgang.

Voor zijn debuut componeerde Van den Broeck de Marshland Sonate, een werk dat net zoals zijn klassieke voorbeeld, bestaat uit verschillende bewegingen die verbonden zijn door melodische motieven en toonaardrelaties, maar waar improvisatie steeds een grote rol speelt. Marshland IV– Rays is een een eerste voorproefje van het album waarin we worden getrakteerd op een knappe melodische compositie met een breed en warm klankentapijt.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More