Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Amper dertien dagen ver in het nieuwe jaar en we worden al omvergeblazen door nieuwe releases en leuke ontdekkingen. Dat allemaal te horen in onze Luminous Belge Spotify-lijst. Vijftig songs met telkens op woensdag vijf nieuwkomers. Deze week verwelkomen we The Haunted Youth, Buffoon, Stay Idle, Forget Soon Stargazer en Killthelogo.

The Haunted Youth brengt met Teen Rebel een eerste single uit. Het fascinerende nummer weet van bij het begin te overtuigen en is dik 4 minuten zweven tussen donkere eighties vibes en okselfrisse indiepop. De productie en mix voor het nummer waren in handen van Thomas Valkiers en Niels Meukens van labelbuddies Crackups. 

Discolite van Buffoon is een uniek pareltje waarin de invloeden van Syd Barrett, Beck, Lou Barlow en John Frusciante duidelijk terug te vinden zijn. We horen een sixties vibe met een flinke dosis psychedelica. Maar we horen toch vooral een pure, eerlijke sound, iets wat op zich al uniek is deze tijd. Welcome back Buffoon.

Adjacent Replacement van Stay Idle begint nog vrij rustig met krachtige gitaren die wat lijken op de gitaren die we ook bij The Stooges hoorden. Het refrein barst stevig open wanneer zanger Vincent zijn ongenoegen uitbrult. Na een kleine break, waarin de band al zijn energie bijeenraapt, gaan ze er nog eens stevig tegenaan. Het lekker noisy einde maakt deze song gewoon af.

Told Me So van Forget Soon Stargazer ligt volledig in de lijn van hun vorige single. Mooie brede synthlagen worden gecombineerd met luchtige sax, gitaar en piano lijnen. Daarbovenop krijgen we nog de dromerige stem van Schellekens, die af en toe wordt vervormd, en een triphop beat die het nummer subtiel aanvult.

De Kontichse band Facedown was al jaren bekend in het metal underground circuit. Ze wijzigden de bandnaam in .Calibre en tekenden bij Warner. In 2002 bracht .Calibre hun eerste en enige album Kill The Logo uit dat enthousiast onthaald werd. Ze speelden op de grootste festivals in binnen- en buitenland.
Nu, bijna 20 jaar later, is de band terug onder de nieuwe naam Killthelogo en met een nieuwe single Riot As One. Het is een krachtig nummer dat oproept om een vuist te maken tegen het systeem.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More