Home Belgisch BELGISCH ALFABET R: RUDY TROUVÉ

BELGISCH ALFABET R: RUDY TROUVÉ

by Jos Buersens

We zijn blij dat we tijdens de week van de Belgische muziek nieuw lokaal talent en gevestigde waarden nog eens extra in de kijker mogen zetten. Er is in ieder geval keuze te over aan artiesten die het verdienen om overladen te worden met lofbetuigingen. Voor de letter R ging onze keuze naar Rudy Trouvé, een evidentie.

Rudy Trouvé zal voor de meesten vooral bekend zijn als voormalig dEUS gitarist. En hoewel daar op zich niets mis mee is, is de muzikale bijdrage van deze Antwerpenaar reduceren tot enkel dEUS hem serieus tekort doen. The Love Substitutes, The Mechanics, The Horse Head Bed, Gore Slut, Dead Man Ray, I H8 Camera, Pox, The Rudy Trouvé Septet, Lionell Horrowitz & His Combo, … de lijst met bands waarin Rudy speelde, is eindeloos en dan hebben we het nog niet over het schitterende productiewerk dat hij bij onder meer Zwerm en DAAU afleverde. Voor een volledig overzicht van zijn muzikale reilen en zeilen verwijzen we je dan ook graag naar Discogs.

Vorig jaar nog werd Rudy Trouvé door de stad Deurne gelauwerd met een cultuurprijs voor zijn reeds bewezen diensten in de culturele wereld. In het interview dat met deze prijs gepaard ging, zei Rudy onder meer:

“Ik probeer gewoon zo goed mogelijk Rudy Trouvé te zijn.”

De bovenstaande uitspraak illustreert meteen ook waarom we zoveel van deze muzikant annex kunstenaar houden. Zowel zijn kunstwerken als muziek komen steeds heel organisch en eerlijk over. Beiden zijn volledig vrij van torenhoge ambitie en de nood om te conformeren in functie van wat verkoopt. Het werk van Rudy biedt een welgekomen tegengewicht aan de vluchtigheid en de ambitie die onze maatschappij ons oplegt. Gewoon een sigaret roken, wat zwetend in een stoel naar buiten kijken of een gesprek hebben met je partner over de dingen des levens, ook daarin zit waarde en dat durven we al wel eens te vergeten. “De glamour van de depressie”, pleegt de man soms zelf wel eens als onderwerp van zijn werk aan te halen.  

Wie wat bekend is met Rudy Trouvé weet dat de man naast producer, videoartiest, theatermaker, labelbaas en muzikant ook een vermaard schilder is. Heel wat van de platenhoezen van bands waar hij in actief is en was, dragen zijn werk. The Love Substitutes en Gore Slut bijvoorbeeld om er maar twee te noemen. Maar hij houdt het niet enkel bij de platenhoezen. Zo probeert hij doorgaans jaarlijks een expositie te houden rond zijn nieuwste werken. Twee jaar geleden exposeerde hij bijvoorbeeld nog naast zijn broer Alfred Trouvé en voormalige bandgenoot Stef Kamil Carlens in de galerij van Bernaerts.

Enkele jaren geleden deed Rudy de theaters en kleine concertzalen aan met een solotournee die hij promootte als een ouderwetse dia-avond. Wij zagen Rudy Trouvé tijdens deze tournee voor het eerst in Staminee De Living in Heist-Op-Den-Berg. En hoewel we zeer fervente concertgangers zijn, waren we voorheen en zijn we tot op heden nog nooit zo onder de indruk geweest van een optreden. Eén man met zijn gitaar en wat loops van zelfgemaakte filmfragmenten. Zo simpel, zo krachtig, zo Trouvé! Een absolute aanrader van eigen bodem!

Website Heaven Hotel Presents

Bandcamp Heaven Hotel Presents

Facebook Rudy

Facebook Heaven Hotel Presents

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More