Home Live LALALAR & FARFAR Antwerpen, Trix (26/01/2023)

LALALAR & FARFAR Antwerpen, Trix (26/01/2023)

by Jos Buersens

Heel wat mensen die afgelopen donderdag afzakten naar Antwerpen deden dat voor het concert van Robbie Williams. Een tot de nok gevuld Sportpaleis met fans die de ene na de andere hit van de heer Williams meebrullen. Het was ongetwijfeld voor heel wat aanwezigen een memorabele avond. En toch was het niet het Sportpaleis maar Trix dat tijdens de bewuste avond voor het meest spectaculaire optreden zorgde.  

Het Istanbulse Lalalar deed afgelopen donderdag de koekenstad aan ter promotie van hun debuutalbum Bi Cinette Bakar. Wij ontdekten de band een paar maanden eerder door een toevallige post van Aldo Struyf, waarna wij de band op de voet begonnen te volgen. De release van hun voorgenoemde album bevestigde het potentieel dat we al vanaf de eerste noot hoorden. Het spreekt dan ook voor zich dat wij aanwezig moesten zijn op dit concert.

Voor Lalalar van wal mocht steken, was het de Antwerpse band Farfar die de avond mocht openen. Ook Farfar was die avond aanwezig ter promotie van hun debuut Calima, en hoewel het voor ons de eerste kennismaking met de band was, leek de opstelling van saxofoon, klassieke gitaar, percussie, bas, en toetsen alvast veelbelovend.

Om 20.15 uur nam het kwintet plaats achter hun instrumenten en startten ze aan de vier nummers van hun set. Wat volgde, was een indrukwekkend instrumentaal samenspel waarbij Farfar het mysterie van het Midden-Oosten combineerde met zwoele Zuiderse tonen en noties van jazz. De beheersing van de instrumenten en het samenspel was bij wijlen niet minder dan indrukwekkend te noemen en ook de nummers leken hun effect niet te missen bij de aanwezigen. Fusion dansbaarheid maakte zich meester van het café van Trix. En ondanks dat alle elementen, tot op de matching uniformen en schoenen, leken te kloppen, kon Farfar ons moeilijk over de streep trekken, waar dat bij vele anderen wel moeiteloos lukte. Muziek is subjectief en een kwestie van gevoel, de snaar die Farfar bij vele anderen wel kon raken, bleef bij ons onaangeroerd maar desondanks herkennen we wel kwaliteit als we ze zien en dat was bij Farfar absoluut het geval.

© Elise De Block

Om 21.15 uur was het eindelijk de beurt aan Lalalar. De setting was bijzonder bescheiden. Een bas, een gitaar, een microfoon en een tafel vol elektronica stonden eenzaam op het podium en voorzagen een understatement voor wat dadelijk te gebeuren stond.

Lalalar ging van start met hun monsterset van 15 nummers en had Trix vanaf de eerste noot zonder enige moeite op hun hand. Stevige beats uit het Midden-Oosten werden gecombineerd met noisy gitaar en Turkse zang waar we geen jota van verstonden, en wij gingen, samen met een volgepropt Trix café, volledig los. De show in Antwerpen was de eerste van de tournee. Op één of andere manier voelden we bij de drie heren van Lalalar wat onwennigheid bij aanvang van het optreden die we dan ook pleegden te wijten aan het gegeven van deze eerste show. De interactie met het publiek bleef eerder beperkt tot een bindtekst als: “We are Lalalar from Istanbul. Three friends touring the world”, terwijl het ene na het andere schitterende nummer uit de speakers schalde.

Naarmate de avond en de nummers vorderden en het glas whisky van het trio langzaam de bodem bereikte, kwamen de heren langzaam maar zeker los en bespeelde vooral frontman Ali moeiteloos de hongerige massa. Wij draaiden in voorbereiding naar de show het debuut Bi Cinette Bakar grijs en de inhoud daarvan kwam dan ook, tot onze grote vreugde, uitgebreid aan bod.

© Elise De Block

Hoogtepunten opnoemen van de set is een onbegonnen zaak, we raden je dan ook sterk aan om het voorgenoemde album zeker eens een luisterbeurt te geven teneinde een idee te krijgen van wat zich die avond in Trix afspeelde. Lalalar bracht een dansfeest uit het Midden-Oosten zoals dat weinig gelijken kent en wij zijn er dan ook van overtuigd dan hen nog een mooie muzikale toekomst wacht.

© Elise De Block

Hieronder hebben we je alvast van de nodige links voorzien om zowel FarFar als Lalalar op de voet te volgen en je van de nodige luisterbeurten en aanschaf te verzekeren.

FARFAR: FACEBOOK INSTAGRAM WEBSITE
LALALAR: FACEBOOK INSTAGRAM WEBSITE
TRIX: FACEBOOK INSTAGRAM WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More