Home LiveFoto's YSA BERMEJO, Brussel Le Strof (06/05/2022)

YSA BERMEJO, Brussel Le Strof (06/05/2022)

by Hans Vermeulen

Anderhalf jaar na de release van debuutplaat Empieza Otra Vez heeft de Spaans Rotterdamse Ysa Bermejo een nieuwe ep uit, Syntropia geheten. Ook deze keer werd samengewerkt met de Griekse producer en synthesizer-tovenaar Okkio (echte naam Michalis Michailidis). Ysa is nu bezig aan een korte Europese tour die haar op die plaatsen brengt die een grote rol speelden in haar leven. Denk maar aan Rotterdam, waar ze woont, Logroño (in La Rioja), vanwaar ze afkomstig is, en Madrid. Een andere belangrijke stad is Bruselas, Brussel dus. Muziekcafé Le Strof in het hartje van de stad maakte haar podium leeg voor een try-out concert van de Spaanse schone aan de vooravond van haar Europese tour en wij waren er bij.

Lentetemperaturen zorgden voor een zuiders sfeertje in en rond het café waar het terras stampvol zat. De terraszitters konden zorgeloos meegenieten van de sfeervolle electro omdat de ramen omhoog geschoven werden en Ysa vaak interactie zocht met de buitenwereld. In het café was hierdoor ruimte voor voorzichtig gedans en uitbundig ‘toogarmgezwier’. Ysa zag er oogverblindend uit in een prachtig koningsblauw maatpak. Ze maakte van de gelegenheid chronologisch gebruik door eerst aandacht te besteden aan de plaat Empieza Otra Vez waarover je hier alles leest: https://luminousdash.be/reviews/ysa-bermejo-empieza-otra-vez-eigen-beheer/.

Het krachtige Vudú opende de set en Ysa droeg een masker dat snel afviel. Het koninkrijk der blinden waar éénoog de scepter zwaait wordt bezongen in El Reino De Los Ciegos.Het zal altijd een persoonlijk favorietje blijven. De dartele theatrale zang en de zwarte beat maken live danig indruk. Klanken en toonhoogten lijken vrije projectielen en in het opzwepende Sin Push It  wordt zelfs duchtig geflirt met drum ’n bass. Op dat moment had zelfs Ysa het al te warm en was het blauwe jasje al weggelegd. Stijlvol als ze is – bekijk maar eens de overdonderend mooie videoclips – werd verder gezongen en gedanst in een sensueel zwart kanten topje.

Ysa maakte dan het podium fictief vrij voor de songs van de nieuwe ep Syntropia, songs die uitblinken in verscheidenheid en die alle facetten van haar artistieke talent en vrijheid etaleren. Het is ook de perfecte muzikale verwoording van hoe Ysa denkt over het leven. Alles wat je als mens meemaakt opent nieuwe deuren en zorgt voor nieuwe paden die ingeslagen worden. Ysa koos altijd het pad dat werd opgevrolijkt door kunst en muziek. De songs van Syntropia stralen passie, hoop en energie uit. We horen live donkere vibes en een enorme dosis Spaanse melodische invloeden weerklinken wat het geheel erg warm maakt.

Subi Al Cielo heeft een knappe clip die in haar geboorteplaats Logroño werd opgenomen, en La Chica De hebben we hier al uitvoerig belicht: https://luminousdash.be/singles/ysa-bermejo-ft-bocafloja-la-chica-de/. Niet dansen op dit nummer bleek in Le Strof ijdele hoop. Onze favoriet kwamen ook nog de revue gepasseerd. Het briljante Lo Estás Haciendo Bien heeft werkelijk alles wat een nummer nodig heeft. Het klinkt rijk gearrangeerd, er gebeurt vanalles, de synths grommen en Ysa openbaart de engel en ontbloot de duivel in zich. Het is boeiende bezwerende ophitsende zuiderse muziek die met de nodige drama en pathetiek wordt gebracht op het podium. In-druk-wekkend.

Het slotsalvo was voorbehouden voor een nijdige kersverse song die de ep afsluit. “I Bleed” is de betekenis van Sangro en het is net als de Pixies song een oplawaai. Hier brengen Ysa en Okkio, die vaak de gitaar erbij neemt, de song als een kruising tussen indierock en tango. Stijlvol, sexy en gecontroleerd woest. Okkio zou aansluitend een electro set spelen maar het publiek wilde nog meer en dat kwam er in de vorm van het buitengewoon aanstekelijke Caminará, een nummertje dat ze ‘on the road’ schreven in de bus.

Ysa Bermejo bewees hier op het kleine podium dat ze al lang een veel groter platform verdient en dat de mensheid nood heeft aan haar muziek. De nieuwe ep bruist van energie en lumineuze vondsten. Met zijn allen naar www.ysabermejo.bandcamp.com/yum om haar ep te beluisteren en laat de zon in je hart.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More