Home ReviewsAlbum Reviews YSA BERMEJO – Empieza Otra Vez (Eigen Beheer)

YSA BERMEJO – Empieza Otra Vez (Eigen Beheer)

by Hans Vermeulen

De term “postgenre” valt de laatste tijd meer en meer in een wanhopige poging artiesten te labelen. Het is niet anders bij de in Rotterdam residerende en uit het Spaanse La Rioja afkomstige Isabel ‘Ysa’ Bermejo. Ze bracht eind vorig jaar een geweldig interessante plaat uit, Empieza Otra Vez. Het zou vrij vertaald gaan om het nemen van een nieuwe start.

We kunnen Ysa niet louter een zangeres noemen, want ze is zoveel meer dan dat. Ze is een performance artieste met een hartverwarmende stem, snelle ritmes, ‘luminous’ dash en een agressieve ondertoon. Producer Okkio en Ysa experimenteerden met analoge synths en drumcomputers om zo tot een opwindende sound te komen die krachtige electro omarmt. Zware beats dansen met baslijnen en worden fel gekruid met spitante hiphop en rake songteksten.

Het openingsnummer is Empieza Otra Vez zelf, een metafoor voor acceptatie en sereniteit in tijden van nood. De knappe videoclip maakt indruk. Ysa laveert van bedaarde parlando tekstflarden over emotionele tango tot nerveuze rap. Dansend en kronkelend pept ze zichzelf op. Het contrast met de zachte electrosound werkt erg aanstekelijk. Vudú doet hier nog een schepje bovenop. Koude angstige synths in de stijl van Radioheads Kid A zwepen Ysa op. Ze haalt een masker met een demonisch lachje van haar gezicht en debiteert een stroom militante rapteksten.

© Nina Michailidou

Het Koninkrijk der blinden waar éénoog de scepter zwaait wordt bezongen in El Reino De Los Ciegos. Het is tevens de titel van het boekje dat alle songteksten verzamelt en dat per nummer ook tekst en uitleg verschaft over hoe de songs tot stand kwamen. Nummer na nummer neemt Ysa Bermejo je als luisteraar steeds meer in een soort gelukzalige omknelling. Verbaal komt Ysa erg sterk uit de hoek met een grote diversiteit aan klanken en toonhoogten. Slome beats zorgen voor een bedwelmend sfeertje. De song klinkt met wat inlevingsvermogen als een kruising tussen Arab Strap en Korn. I am kidding you not. Sin Push It gaat op dit sterke elan verder tot het nummer naar een soort drum-’n-bass vibe overhelt. Veel cooler wordt het niet. We zijn definitief verkocht.

Alle rapregisters worden opengetrokken in Ellos tb Sienten. De klankkleur in de teksten is rood. Ysa klinkt als een opgefokte stier en heeft duidelijk het één en ander te verwerken. De intro van Go is opvallend. Duivelse en opwindende passages slingeren je tussen gevoelens van erotische spanning en angst heen en weer. “Que el mundo sepa que el que mucho abarca poco aprieta la buena teta que en la mano quepa escoge algo para luego tirarlo si yo ni siquiera quería usarlo”. Het is zoveel als zeggen “Wie alle macht wil veroveren dreigt alles te verliezen. Wat je niet kan dragen moet je loslaten, kies en kijk niet meer om.” Benieuwd of Donald Trump ook deze tekst gelezen heeft.

© Nina Michailidou

Ysa boetseerde een erg intrigerend mengsel van niet alledaagse vrolijke electro  en rap, tegen een kwaad behang. R&b voor mensen die met het verkeerde been uit bed zijn gestapt zeg maar. Ysa Bermejo neemt je mee op  een duistere reis naar een hoopvolle toekomst. Ze is gewoon het perfecte vaccin. Ook fotografe Nina Michailidou besefte dit en sloeg met het artwork de nagel op de kop. De hoesfoto symboliseert de heropleving, herboren worden. Empieza Otra Vez zorgt er hoe dan ook voor dat we er toch weer een tijdje tegen kunnen. Slotnummer Via geeft perfect weer wat haar songs zo sterk maken. Sfeervol imponerend gezang van een engel wiens vleugels gekortwiekt worden door sombere gedachten, voortgestuwd door donkere beats.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More