Home LiveFoto's BACKBACK + DON KAPOT Eeklo, N9 (04/12/2021)

BACKBACK + DON KAPOT Eeklo, N9 (04/12/2021)

by Björn Comhaire

Elke maand organiseert JazzLab concerten in de ruime jazz sfeer en in december 2021 en januari 2022 gaan in dat kader BackBack en Don Kapot samen de baan op. Twee eigenzinnige saxofoon trio’s met een uitstekende live reputatie.

We trokken naar de N9 in Eeklo – die nu definitief resideert op de nieuwe locatie – om het eerste van de reeks concerten bij te wonen. Helaas voor de bands viel de start van de concertreeks net na het in gang treden van de nieuwe, strengere coronamaatregelen en dat had zo z’n gevolgen: het optreden in Koksijde werd gecanceld en het aantal verkochte tickets voor de show in Eeklo viel tegen. Gelukkig wist de geweldige organisatie de N9 tot een gezellige jazzclub om te bouwen waardoor het al bij al nog meeviel met het lege nest gevoel.

BackBack © Björn Comhaire

BackBack bracht daags voor hun aantreden in Eeklo hun vijfde album Deuk uit dat een tegendraadse selectie van al even tegendraads gebrachte nummers van Duke Ellington bevat. Bandbezieler Filip Wauters spendeerde een flink deel van de eerste lockdown al wandelend, onderwijl luisterend naar honderden nummers van Sir Duke. Daaruit selecteerde hij er een vijftigtal die in aanmerking kwamen voor een herwerking in rauwe BackBack stijl. Twaalf van die vijftig nummers haalden de eerste plaat en een flink aantal daarvan kregen we live te horen.

Filip Wauters, Marc De Maeseneer en Giovanni Barcella bespelen niet gewoon ‘een’ instrument, ze worden één met hun respectievelijke gitaar, sax, drum. Die haast symbiotische relatie zorgt voor een erg doorleefde uitvoering die de band live zien zo interessant maakt. En is dat nu net niet de reden waarom bands live gaan bekijken zo belangrijk is?

Filip Wauters © Björn Comhaire
Marc De Maeseneer © Björn Comhaire
Giovanni Barcella © Björn Comhaire
© Björn Comhaire

Ook de tweede band van de avond kreeg het label saxofoon-trio mee. In plaats van met een gitarist doen zij het echter met een bassist (Giotis Damianidis). De impact van die keuze is op geen enkele manier te onderschatten. Don Kapot moet het hebben van hun stevige drive gecombineerd met bakken speelplezier.

Don Kapot © Björn Comhaire

Viktor Perdieus (sax), Jakob Warmenbol (drums) en Giotis Damianidis brachten in 2018 hun eerste ep uit die in 2020 werd opgevolgd door het album Don Kaset. In maart van dit jaar verscheen hun tweede album Hooligan. Net zoals BackBack is ook Don Kapot niet bang van een scheut improvisatie zonder dat ze zich verliezen in “kijk mama, zonder handen” geprofileer. Een klein uur lang stond de band te kolken op het podium alsof ze voor een gevuld Vorst Nationaal stonden. Meer kan je als toeschouwer niet verwachten!

Jakob Warmenbol © Björn Comhaire
Giotis Damianidis © Björn Comhaire
Viktor Perdieus © Björn Comhaire
© Björn Comhaire

Je kan BackBack en Don Kapot nog gaan bekijken op volgende data:

11/12 – CC Ter Vesten, Beveren (enkel BackBack)
15/12 – Handelsbeurs, Gent
18/12 – Kunstencentrum Nona, Mechelen
19/12 – KAAP Oostende, Oostende
21/01 – Flagey, Elsene (enkel Don Kapot)
27/01 – CC Strombeek, Strombeek-Bever (enkel BackBack)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More