Home ReviewsAlbum Reviews BACKBACK – Deuk (BBR)

BACKBACK – Deuk (BBR)

by Björn Comhaire

Saxofoon trio Backback bestaat ondertussen 20 jaar en is met Deuk aan z’n vijfde album toe. Deuk is een fijn anagram van ‘Duke’ Ellington (echte naam Edward Kennedy Ellington), de jazzpionier die vooral in de jaren ’20, ’30, ’40 en ’50 furore maakte in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Het album is de eerste uitgave op het eigen label BBR.

© Björn Comhaire

Een soort van tribute-album dus maar dan eentje waarin alle nummers compleet naar de hand gezet werden van de band. En dat kon natuurlijk ook niet anders want in tegenstelling tot de groots opgezette orkestrale bezetting van Ellingtons big band, doet Backback het met één sax (Marc De Maeseneer), één gitaar (Filip Wauters) en een drummer (Giovanni Barcella).

Die reductie zorgt voor een gebalde en ruwere uitvoering van nummers die door Ellengton vaak wat ‘sausiger’ geserveerd werden. Filip Wauters maakte tijdens de corona-pauze een selectie nummers die de grote klassiekers links laat liggen en het resultaat is van een zoektocht naar ‘verborgen’ parels in het waanzinnig grote oeuvre van de man (hij schreef meer dan 1500 nummers!). Op die manier krijgen we een typisch Backback album gebouwd rond atypische nummers waarin hier en daar wat surfsound verwerkt zit maar waar evengoed plaats is voor stevigere rockaccenten en bluesy ondertonen. Of hoe je de vervaldatum van klassiekers van meer dan zestig jaar oud eindeloos kan verlengen.

Backback gaat in december 2021 in samenwerking met JazzLab de boer op.
Je kan hen live aan het werk zien op:

04/12 – N9, Eeklo
09/12 – CC Casino, Koksijde
11/12 – CC Ter Vesten, Beveren
15/12 – Handelsbeurs, Gent
18/12 – Kunstencentrum Nona, Mechelen
19/12 – KAAP Oostende, Oostende

Op 27 januari 2022 spelen ze het album een laatste keer in CC Strombeek in Strombeek-Bever.

Meer info en tickets vind je hier.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More