Home LiveFoto's Afscheid DE PORTABLES Brugge, Daverlo (10/11/2023)

Afscheid DE PORTABLES Brugge, Daverlo (10/11/2023)

by Johan Vanparys

Na 25 jaar en 10 albums namen De Portables afscheid van het podium. Het werd een muzikale avond met Fake Indians, Hellvete, Star Club West en De Portables in de Brugse concertzaal Daverlo.

Fake Indians is een bende noiserock slackers uit Antwerpen met de energie van een punkband en de kenmerkende ruigheid die we nog kennen van nineties bands als Girls Against Boys en Cop Shoot Cop.

Na The Pest uit 2020 kwam in september 2023 hun tweede plaat Inforock uit.

Hellvete is het alter ego van Glen Steenkiste, die eerder bijdragen leverde aan het drone folk collectief Silvester Anfang en de free psych band Silvester Anfang II.

Tegenwoordig richt Glen zich voornamelijk op vroeg minimalisme en oude folkmuziek. Met het gebruik van harmonium en shruti box gaat hij tijdens optredens op zoek naar een plek waar tijd en ruimte lijken te vervagen.

Star Club West blijft doorgaan met het produceren van eigenzinnige, coole indiepop. Het blijft opmerkelijk hoe ondergewaardeerd de band is, vooral na het uitbrengen van albums zoals My Ill Women.

Zanger-gitarist Nico Jacobs, bassist Wim Van Den Heuvel, drummer Raf De Backer en gitarist Chris Smet vormen samen een van de meest uitmuntende poprockbands in het land.

Deze groep neemt het allemaal niet al te serieus, geniet van zichzelf en benadert popmuziek met het idee dat het citeren van Volumia’s Afscheid best een goed idee kan zijn.

Het blijft een uitdaging om de muziek van de band in een specifiek genre te plaatsen. Is het indie? Is het postrock? Voor de fans van Duyster is het in ieder geval een schot in de roos. De band kreeg maar liefst 30 verschillende nummers gedraaid op het Studio Brussel programma.

Maar aan lange nummers komt uiteindelijk een einde, en zo houdt De Portables op te bestaan. Niet zonder een laatste afscheidsconcert in hun thuisstad Brugge. Ze brachten een compilatie van hun volledige repertoire.

Het vuurwerk ontbrak, maar de grootste verrassing van de avond was toen meer dan 20 gast-gitaristen uit het publiek op het podium werden gevraagd. Op een chaotisch georkestreerde manier brachten ze Poisonous Fishy, zoals alleen zij dat zo goed kunnen. Voor fans en vrienden was het een absoluut hoogtepunt van een zeer geslaagde avond.

Hun allerlaatste nummer, Thank You For Listening, paste perfect bij de gelegenheid.

Hoewel er nog wellicht aan de bindteksten gesleuteld kan worden, was het optreden een waardig afscheid van deze legendarische Brugse band.

TreeS draaide plaatjes voor, tussen en na de concerten.

De Portables: Facebook Instagram
Fake Indians: FacebookInstagram
Star Club West: Facebook
Hellvete: Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More