Home Live DISHWASHER_ Rupelmonde, Mercatoreiland (17/08/2022)

DISHWASHER_ Rupelmonde, Mercatoreiland (17/08/2022)

by Bart Verlent

Je kan deze zomer onmogelijk Dishwasher_ missen op de festivals of andere podia. Het trio was één van de winnaars van de laatste Sound Track Oost-Vlaanderen en daarbovenop wonnen ze op de openingsavond van Gent Jazz de prijs voor Jong Jazztalent 2022. Werend Van Den Bossche, Arno Grootaerts en Louise Van Den Heuvel maken al samen muziek sinds 2019, maar sinds 2020 heten ze officieel Dishwasher_ (Louise en Arno speelden en studeerden voor hun verhuis naar Gent allebei muziek in Maastricht met bands die hun groepsnaam geïnspireerd waren op huishoudartikelen).

© Björn Comhaire

Hun muziek omschrijven ze zelf als “jazz for the non jazzbelievers” of krautjazz. Dishwasher_ heeft met andere woorden een straf eigen geluid dat we voor het gemak categoriseren onder de ‘new wave of jazz’. De band was dit jaar al te zien op het Absolutely Free Festival en Gent Jazz maar het trio schuwt ook de kleine podia niet. Zo waren ze op 17 augustus te gast in het pittoreske Rupelmonde op het Mercatoreiland in de schaduw van de Mercatortoren waar ze speelden ter gelegenheid van het festival Stroom.

Een klein uur namen Van Den Bossche, Grootaerts en Van Den Heuvel ons mee in hun unieke wereld. Die wereld die is heel groot en kleurrijk, soms meditatief, maar soms ook extreem dansbaar. Ook speelt het trio soms met Oosterse invloeden. Louise en Arno zijn de perfecte ritmesectie die een strakke basis leggen voor de bijzondere klanken die Werend uit zijn sax en synthesizer tovert. Doordat de saxofoon door een lading effecten wordt gestuurd, klinkt het instrument heel bijzonder wat voor een deel het unieke geluid van Dishwasher_ bepaalt.

© Björn Comhaire

Ook Van Den Heuvel speelt met effecten op de bas waardoor ook die weer iets heel unieks heeft. Komt daar nog bij dat ze erg aanstekelijke baslijnen uit haar instrument tovert die Arno perfect weet aanvult met aanstekelijke ritmes waardoor het trio ons volledig mee sleurt in de Dishwasher_ groove.

In Rupelmonde speelde de band niet voor een typisch jazzpubliek en toch sloeg de muziek ook hier aan. Hun muziek is niet altijd even toegankelijk en toch trok de band iedereen over de streep met een heel overtuigende set die van de eerste tot de laatste noot intrigeerde.

Dishwasher_ is net klaar met de opnames van hun debuutplaat die ergens volgend jaar zal verschijnen. Na dit sublieme optreden kijken we daar al volop naar uit.

FACEBOOK/BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More