Home nieuws Jakob Bro en meer warme muziek tijdens AUTUMN JAZZ in Flagey

Jakob Bro en meer warme muziek tijdens AUTUMN JAZZ in Flagey

by Björn Comhaire

Een jazzherfst knetterend als een haardvuur wordt het bij Flagey, waarin Deens gitarist, componist en ‘gitaarfluisteraar’ Jakob Bro al vroeg aantreedt met een unieke live album recording. Niet één maar vier concerten/opnames worden dat, meticuleus geregistreerd door ECM-kopman Manfred Eicher in de intimiteit van Studio 1.

Promobeeld Jakob Bro © Johan Jacobs

Daarna maakt Bro plaats voor Jean-Paul Estiévenart. Hij brengt in september – uitgesteld na de annulatie van het Brussels Jazz Festival – tóch nog de compositie die hij maakte in opdracht van Flagey, getiteld Deus Ex Machina. Later dit najaar volgt de tweede compositie-opdracht, uitgevoerd door zijn ‘dreamteam’ van internationaal gelauwerde artiesten.

Flagey brengt traditiegetrouw zowel The Best of Belgian jazz als de crème de la crème uit de internationale jazz scene. Zo wisselen Jonge Wolven als de Brusselaar Vitja Pauwels en de West-Vlaamse Anke Verslype – de drijvende kracht achter aki, finalist bij Jong Jazztalent op Gent Jazz – af met internationaal gevestigde waarden als Youn Sun Nah Quartet, Chelsea Carmichael, Mark Guiliana en Tigran Hamasyan Trio. Wie Autumn Jazz zegt, mag zich dan ook aan heel wat nieuwe album releases verwachten.

In Gondwana records presents schuift Matthew Halsall, de oprichter van het Britse label uit Manchester, deze keer de aanstekelijk minimalistische Scandinavische jazz van Svaneborg Kardyb naar voor. Waarna hij zelf met zijn trompet het podium beklimt, geïnspireerd door zowel de Britse jazz, als de spirituele jazz van Alice Coltrane en Pharoah Sanders, maar ook door traditionele muziek en elektronica.

Onder de noemer Jazz Meets Symphonic nodigen Flagey, De Bijloke en Brussels Philharmonic al voor de vijfde maal grote artiesten uit om het podium te delen met het orkest. Na Brad Mehldau, Avishai Cohen, Tigran Hamasyan en Uri Caine de voorbije jaren, is het nu aan het Bill Frisell Trio.

Philip Catherine viert zijn 80e verjaardag in Flagey met een feestelijk optreden. Stoppen, daar denkt hij nog lang niet aan: “Ik ben vandaag nog even gepassioneerd door jazz dan toen ik een tiener was. De gitaar is een verlengstuk van mezelf”, aldus Catherine.

De helende kracht van muziek in barre tijden komt deze herfst ook van een nieuwe generatie Zuid-Afrikaanse artiesten. Onder de titel South African Jazz – A New Generation zijn in Flagey twee dubbelconcerten op één weekend gewijd aan deze heerlijke muziek. Rijzende ster van deze nieuwe generatie is pianist, componist en ‘healer’ Nduduzo Makhathini, die werd geselecteerd door Blue Note als vaandeldrager van hun nieuwe Afrikaanse tak Blue Note Africa.

Meer info over het optreden van Jakob Bro vind je hier.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More