Home Live DAAU & RUDY TROUVÉ Heist-Op-Den-Berg, Hnita Jazz Club (26/10/2023)

DAAU & RUDY TROUVÉ Heist-Op-Den-Berg, Hnita Jazz Club (26/10/2023)

by Jos Buersens

Wie afgelopen donderdag wou bulderlachen, diende zich naar Cultureel Centrum Zwaneberg in Heist-Op-Den-Berg te begeven alwaar, naar verluidt, Sven De Ridder zijn nieuwste knotsgekke komedie Aangespoeld presenteerde aan een uitverkochte zaal. En hoewel we niet vies zijn van wat komisch talent van de bovenste plank, tekenden wij die avond elders in Heist-Op-Den-Berg present.

Ons kon je afgelopen donderdag in de Hnita Jazz Club vinden, alwaar het kwartet van Die Anarchistische Abendunterhaltung, ook wel Daau genoemd, hun nieuwste samenwerking met Rudy Trouvé presenteerde in de vorm van de nieuwe langspeler Musik Für Animierten Tonspurfilm. En hoewel, in tegenstelling tot de voorstelling in CC Zwaneberg, de avond draaide rond beeld en klank, sloop er onvermijdelijk ook een komische noot in de voorstelling.

Het is gezellig druk in de Hnita Jazz Club. En ook al is de voorstelling volledig uitverkocht, voelen we ons allesbehalve als een haring in een ton. Er is voldoende ruimte om te zitten en te staan en dat ervaren we voor een uitverkochte zaal echt wel als een pluspunt.

Het is Rudy Trouvé die de spits mag afbijten als voorprogramma.

Het eerste half uur van de avond brengt de muzikale duizendpoot een “bloemlezing” van oud en nieuw werk. Nummers van: Gore Slut, The Love Substitutes, Kiss My Jazz en een hele resem solowerk passeert de revue en wij zien en horen vooral dat het goed is. Bij enkele nummers haalt Trouvé de leden van Daau op het podium maar het merendeel speelt hij solo op zijn gitaar.

Het voelt bij momenten aan alsof Trouvé zijn set speciaal voor ons speelt in de gemoedelijkheid van onze eigen woonkamer. En dat is meteen ook één van zijn sterktes en die van de zaal. Intimiteit staat centraal in deze set en daar genieten wij met volle teugen van.

Negen nummers later houdt Trouvé het voor bekeken en maakt hij plaats voor het kwartet van Daau. Er waren heel wat hoogtepunten maar als we er dan toch al eentje moeten geven, is dat openingsnummer Lovers And Place van Kiss My Jazz, buitengewoon mooi.

Een kwartier pauze later is het de beurt aan het kwartet van Daau. De opstelling van de instrumenten doet ons bij wijlen wat aan Kraftwerk denken. Vier standjes met allerhande elektronica, netjes op één lijn gepositioneerd. Op de achtergrond zien we dan weer een groot fort van dozen, die je mogelijks nog kent van de voorstelling Screen, dat fungeert als projectiescherm voor de animaties van Rudy Trouvé.

De set gaat van start met het nummer Graceful, niet geheel toevallig de eerst single van nieuwe worp Musik Für Animierten Tonspurfilm, en meteen wordt de muzikale lat torenhoog gezet. De vier heren van Daau zijn hun instrumenten meester en toch lijken ze complexiteit met alle gemak van de wereld te brengen.

Net zoals Trouvé brengt ook Daau een mix van oud en nieuw werk. En hoewel de focus uiteraard iets meer ligt op de nieuwe plaat, passeren ook nummers als Dansende Mieren en Tropic Of Cancer de revue. Maar of het nu oude nummers of nieuw werk is, de uitvoering zit consistent over de hele lijn strak.

Dat elk nieuw nummer van passende animaties werd voorzien, geeft overigens meer diepte aan de voorstelling en zorgt ervoor dat het bij momenten lijkt alsof Daau de soundtrack bij de beelden aan het spelen is. Er is een mooie wisselwerking tussen beeld en klank die de voorstelling dan ook naar een hoger niveau tilt.

Je leest het, het was een behoorlijk memorabele muzikale avond. En dan hebben we het nog niet over de bindteksten van Jeroen Stevens gehad. Het was de taak van de multi-instrumentalist om de avond op regelmatige basis van wat woorden te voorzien en dat deed hij met verve. Stevens sprak met de nobelheid van de gemiddelde ridder, die net een dubbele dosis Ozempic in de hersenstam kreeg geïnjecteerd. Altijd serieus, toch ietwat vreemd en met die heerlijke komische noot waarover we eerder spraken.

Hieronder hebben we je alvast van de nodige links voorzien om zowel Rudy Trouvé, Daau als Hnita Jazz Club op de voet te volgen en je van de nodig aanschaf van releases of tickets te verzekeren.

DAAU: FACEBOOKBANDCAMP

RUDY TROUVÉ: WEBSITE FACEBOOK INSTAGRAM BANDCAMP

HNITA JAZZ CLUB: WEBSITE FACEBOOK INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More