Home LiveFoto's HOOVERPHONIC Oostende, De Grote Post (27/10/2023)

HOOVERPHONIC Oostende, De Grote Post (27/10/2023)

by Hans Lenvain

Sit down and listen to Hooverphonic. Dat is wat van ons werd gevraagd toen we ons naar De Grote Post te Oostende begaven. Er werden ons al moeilijkere vragen gesteld in het leven dus gingen we daar gretig op in.
Hooverphonic koos voor de aftrap van hun tour langs de culturele centra voor de Grote Post. En wat daar vreemd aan is, is het feit dat ze er nog nooit speelden. 28 jaar optreden en dat ene zaaltje in de koninginnenstad aan onze Belgische kust hadden ze nog nooit aan de binnenkant gezien. Maar voor alles is een eerste keer en de Grote Post ontving hen met open armen.

© Hans Lenvain

Exact twintig jaar geleden, in het mooie jaar 2003, deed Hooverphonic al eens een tour langs de cc’s onder de titel Sit Down And Listen. En om die verjaardag te vieren doen ze nu exact hetzelfde. Maar… wel twintig jaar later. En iedereen die de voorbije twintig jaar niet onder een steen doorbracht, weet dat er in die twee decennia nogal wat hits werden toegevoegd aan het repertoire van Hooverphonic.

Of je nu fan bent van de muziek van Hooverphonic of niet, je kent hen. Je hoorde hen al eens op radio of zag hen al eens op tv. En dat wordt nog maar eens duidelijk in deze tour.

© Hans Lenvain

Hooverphonic zou Hooverphonic niet zijn als niet alles tot in de puntjes was voorbereid. Dat start al met de lichtshow. Laat ons daar even duidelijk over zijn: de lichttechniekers deden een ongelooflijk goede job. Geen schreeuwerig rood, groen, roos of blauw, dat is aan de heer Callier en zijn kornuiten niet besteed. Maar mooi uitgebalanceerd licht, vaak in de witte tinten te zoeken maar met ontelbare nuances. En uiteraard zijn er de speciale effecten zoals wanneer je op een bepaald moment het gevoel krijgt dat alles rondom het podium lijkt in brand te staan. Veel te vaak staan we niet stil bij het licht van een voorstelling en zijn het enkel de fotografen die lopen te zagen en te klagen. Toch doet het veel voor de beleving van een show. Uiteraard kennen we het van bij grote shows zoals Rammstein (die er zwaar over gaan en wat hun show een extra dimensie geeft) maar bij kleinere optredens wordt er minder aandacht aan besteed wat jammer is.

Niet hier dus: Sit down and listen to Hooverphonic. En neem er een glas rode wijn bij, een nootje en dim die lampadaire een beetje en relax. Die sfeer dus. Een ware rust voor je ogen.

© Hans Lenvain

En dan is er de muziek nog.
Het is ons misschien wat ontgaan maar als je dan een oplijsting krijgt, kan je niet anders dan vaststellen dat Hooverphonic wel wat klasbakken van songs heeft afgeleverd tot op heden. Volgend jaar komt er een nieuw album uit en verwacht maar dat ook daar weer nummers zullen bij zijn die voor de eeuwigheid in ons brein zullen vertoeven.

De vaste leden van Hooverphonic laten zich in deze tour opnieuw bijstaan door strijkers net zoals 20 jaar geleden. En De Grote Post is nu wel een zaal met heel goede akoestiek, maar dat is niet alles. Hier is op geoefend en voor gerepeteerd. Alle muziek is zo fantastisch goed op elkaar afgesteld dat je niet anders kan dan steeds weer verbaasd te zijn. Nummer na nummer. En bedenk daarbij de engelenstem, we herhalen engelenstem, van Geike Arnaert en je weet dat het niet meer stuk kan.

© Hans Lenvain

Tussenin schetst Alex Callier enkele kanttekeningen bij nummers. Waar of wanneer ze zijn ontstaan, enkele weetjes over een bepaald album… Voor ons hoefde dat niet altijd maar het was ook niet zo vaak dat het storend werd. En we zaten in een cultureel centrum dus is het niet gek dat er wat duiding wordt gegeven. Kennis voor de fans en nieuwe leuke weetjes voor de anderen.

Uit 28 jaar albums en songs kiezen voor een voorstelling moet een marteling zijn geweest voor de perfectionist Alex Callier. Toch krijgt de bezoeker een ruim aanbod, ook hier is over nagedacht.
Wij zagen nu wel de eerste voorstelling, dus er kan nog één en ander wijzigen, maar we hadden even het gevoel dat de voorstelling aan het inzakken was. Maar net dan trekt de band zich in gang voor de grote kanonnen. Het zou ons niet eens verbazen als dit met opzet werd gedaan omdat we gewoon aan alles merkten dat er over werkelijk alles was nagedacht.

© Hans Lenvain

Anderzijds stelden we vast dat het Alex lukte om aan de hand van zijn kanttekeningen het publiek helemaal in te pakken. Bij zijn eerste vraag aan het publiek was er waarschijnlijk meer antwoord gekomen uit het lokale mortuarium maar babbel na babbel wist hij het publiek meer te betrekken. Tot twee staande ovaties toe op het einde. Het publiek kwam haast extatisch de zaal uit, het nachtleven in Oostende kan er maar wel bij hebben gevaren.

We waren een pak te vroeg in De Grote Post, we bekennen, en hadden dus alle tijd om voor de voorstelling alles goed in ons op te nemen en te voelen. We zagen een stuk van de soundcheck, we zagen de band ook in de foyer, we hielden een korte fotoshoot waarvoor we door de diepste spelonken van De Grote Post dienden te gaan (er zijn mensen die deze tocht zeker en vast een survival zouden noemen dus technisch gezien hadden we een teambuilding met Hooverphonic!),… En we kunnen enkel maar besluiten dat we getuige waren van een grote band met grote mensen en een zelden geziene professionaliteit tijdens de soundcheck enerzijds en de amicale en zelfs warme omgang daar buiten. Iedereen is dus klaar voor de tour die nu echt is begonnen.

©Hans Lenvain

De playlist van vrijdag 27 oktober 2023:
Cheek To Cheek, Ether, Club Monterpulciano, 2wicky, And Then I Found You, Por Favor, The Wrong Place, Le Temps Qui Court, Anger Never Dies, Romantic, Gravity, Eden, Vinegar And Salt, Jackie Cane, The Night Before, Electro Shock, Babadoum, Mad About You, Barabas.
Extra nummers: Amalfi, Battersea, Sometimes.
Extra extra nummer: Fake Is The New Dope. (Nieuwe song voor het nieuwe album van voorjaar 2024)

Wij hebben ontzettend hard genoten. De kop is eraf en de eerste voorstelling zit erop. Je hebt nu dus de mogelijkheid om je tickets aan te kopen en zelf te gaan kijken en luisteren op een locatie in je buurt. (Concertagenda onderaan)
We bedanken Hooverphonic, het management van Hooverphonic en Greenhouse Talent voor het vertrouwen en de mensen bij De Grote Post voor het warme onthaal!

Concertagenda Hooverphonic
Hooverphonic Facebook
Hooverphonic Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More