Home Live CRAM RATION Gent, De Handelsbeurs (30/01/2021)

CRAM RATION Gent, De Handelsbeurs (30/01/2021)

by Björn Comhaire

Teun Verbruggen nodigde nog niet zo heel lang geleden Vitja Pauwels en Cesar De Sutter-Pinoy uit om samen een improvisatieband te beginnen. Op zaterdag 30 januari speelde die band voor de vierde keer live samen. Voor het eerst onder de bandnaam Cram Ration.

Cram Ration in De Handelsbeurs © Björn Comhaire

Twee uitstekende gitaristen en een redelijk legendarische drummer, geen repetities, geen partituur, geen afspraken op voorhand. Gewoon beginnen spelen, goed naar elkaar luisteren en kijken waar het heengaat. Dat is het fundament waarop Cram Ration is gebouwd. Een werkwijze die kan leiden tot geweldige, muzikaal creatieve uitbarstingen maar die ook kan uitmonden in oeverloos gepiel en navelgestaar.

Teun Verbruggen © Björn Comhaire

Het goede nieuws is dat het het eerste werd. Verbruggen, Pauwels en De Sutter-Pinoy speelden een erg spannende set die startte met een ingehouden zoektocht naar ruimte en waarin de gitaristen er ons wilden van overtuigen dat een gitaar niet altijd moet klinken als een gitaar. Laverend tussen structuur en chaos creëerde het drietal een spannend, donker klanktapijt vol vreemde geluiden en omgekeerde reverb.

Tot de spanning te groot werd en Cram Ration de remmen losgooide met een in distortion gedrenkte explosie van gillende gitaren en een losgeslagen Verbruggen tot gevolg.

Cesar De Sutter-Pinoy © Björn Comhaire

Het tweede deel van de set volgt een gelijkaardig stramien. Spacey elektronische effecten, vervormde (live)drumsamples, eerst onderzoekend en zich langzaam ontwikkelend tot het begin van een melodie. De diesel kom langzaam op gang tot, ongeveer een halfuur in de set, de boel opnieuw ontploft in een waarlijke gitaarorgie waarvoor Jimi Hendrix met plezier zijn gitaar in brand had gestoken.

Vitja Pauwels © Björn Comhaire

In het derde en laatste deel van de set is het Verbruggen die de dans opent. Zoeken, aftasten, mekaar en de luisteraar in spanning houden om dan uit te monden in een vette, swingende groove die enkele minuten later hortend en stotend eindigt.

Vijfenveertig minuten zijn zo voorbijgevlogen, de boeiendste 45 minuten van onze week. Bedankt daarvoor!

Ook in februari staan er heel wat livestream concerten in de planning bij De Handelsbeurs:

10/02 – An Pierlé Quartet: ‘Wiga Waga’ (albumrelease)
18/02 – Allez, Chantez!
21/02 – Foyer Matinee: Indrė Jurgelevičiūtė
24/02 – Bright Lights Sessions #9 met Meskerem Mees, An Pierlé e.a.
27/02 – Jiraan

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More