Home Lijstjes LUMINOUS DASH & LUMINEUZE LIJSTJES: Jos Buersens

LUMINOUS DASH & LUMINEUZE LIJSTJES: Jos Buersens

by Jos Buersens

Het lijkt ons makkelijker om enkele lakens aan elkaar te knopen en vervolgens uit de gemiddelde Belgische strafinrichting te ontsnappen – gesteld dat we ons in een dergelijke situatie zouden bevinden – dan uit duizenden auditieve parels een top drie samen te stellen.
Desondanks deze overduidelijke tantaluskwelling slaagden we er toch in drie tracks te kiezen. En omdat wij van Luminous Dash muziek uit eigen land extra hoog in het vaandel dragen, kozen we in dit lijstje voor de gelegenheid voor drie tracks van eigen bodem.

KISS MY JAZZ – Lovers and place (1996)

Het eerste nummer dat we kozen, is van het ter ziele gegane Kiss My Jazz en meer specifiek van hun debuut: In Doc’s Place Friday Evening. Kiss My Jazz was een verzameling gelijkgestemde muzikanten die, wat ons betreft, eerder te kenmerken was als collectief dan als effectieve band. Binnen Kiss My Jazz was er, doorheen de releases, dan ook steeds een mix van spilfiguren en sporadische gastmuzikanten. Rudy Trouvé, Mauro Pawlowski, Stef Kamil Carlens, Craig Ward, Heyme Langbroek, Jacki Billet, Elko Blijweert, Aarich Jespers, … Het zijn maar enkele van de klasbakken die doorheen de jaren muzikale bijdragen leverden aan wijlen Kiss My Jazz, en steeds resulteerden in een heerlijke mix van jazz, rock, lo-fi, …

Waarom wij nu specifiek voor het nummer Lovers And Place kozen?
Het kenmerk van goede muziek is dat het emotie oproept, dat het persoonlijk is en dat het je meeneemt in een verhaal. En ondanks dat we nooit het genoegen hadden om Kiss My Jazz het nummer live te zien spelen, heeft Rudy Trouvé ons op heel wat concerten volledig weten mee te nemen in de klassieke, melancholische romantiek van Lovers And Place.

GRUPPO DI PAWLOWSKI – Experiments In A Haste (2014)

Mauro Pawlowski wordt door artsen wel eens benoemd als patient zero als het gaat over muzikale schizofrenie. De Limburgse Antwerpenaar wisselt dan ook makkelijker van muzikale levenspartner dan Elisabeth Taylor. We kunnen ondertussen al niet meer tellen hoeveel keer we Pawlowski al live aan het werk zagen. Maar in welke gedaante dan ook, wist hij steeds onze interesse te wekken. Met zijn band Gruppo Di Pawlowski hebben we hem tientallen keren zien spelen, met recht en reden.

Onze eerste kennismaking met Gruppo Di Pawlowski was al bij hun debuut Neutral Village Massacre, alwaar disonnante noisrock de plak zwaait. Het album werd geproduceerd door ene Steve Albini, jawel the very same, en daarop doet Albini wat hij het beste doet en dat is de sound van de band zo realistisch mogelijk overbrengen.

De track Experiments In A Haste is voor ons dé topper van het album en zou ons met de meest gelaatsbrede glimlach ertoe aanzetten ons hele huis kort en klein te slaan. “Call me and go halalalalalahai halalalahaihai”, we hadden het zelf niet kunnen verzinnen, gelukkig doet Pawlowski het in onze plaats.
Voor de track verwijzen we je naar minuut 5 van de bovenstaande mini-documentaire. En nu: “Get off the ground!”

CHARLOTTE ADIGÉRY & BOLIS PUPUL – Blenda (2022)

Onze laatste keuze valt op een vrij recent nummer. Want jawel, ook anno 2022 worden er nog instant klassiekers geschreven. Iets dat Charlotte Adigéry en Bolis Pupul overigens met verve bewezen op hun album Topical Dancer.
Met Topical Dancer maakten Charlotte Adigéry en Bolis Pupul hét album van 2022 en dat resulteerde dan ook in heel wat internationale passages, waaronder eentje bij het wereldberoemde programma van Jools Holland.

Het album wordt gekenmerkt door heerlijke, funky dansbaarheid in combinatie met gelaagde teksten waar onder meer thema’s als etniciteit, aanvaarding en gelijkheid de plak zwaaien. Blenda is voor ons het summum van het album en is, wat ons betreft, een Belpop-klassieker in wording.
De planeten stonden overduidelijk in de juiste lijn voor album Topical Dancer, en in tegenstelling tot de gemiddelde zonsverduistering heb je voor deze release geen eclipsbril nodig om te zien dat dit behoorlijk indrukwekkend is.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More