Home Lijstjes HET BESTE VAN 2021: Hans Vermeulen (Luminous Dash)

HET BESTE VAN 2021: Hans Vermeulen (Luminous Dash)

by Hans Vermeulen

Elk jaar overvalt me de neiging te denken dat het een beter muziekjaar is geworden dan ooit tevoren. Ik zal dus nog wel begeesterd zijn door nieuwe releases zeker? This keeps me going. Feit is wel dat er voor het eerst meer vrouwen in mijn lijst staan dan mannen. Wie mijn lijst beluistert zal ook vaststellen dat de diversiteit in klanken en stijlen erg groot is. De mannen konden me minder bekoren want er was minder variatie en vermoedelijk had ik dit in dit vermaledijde miseriejaar 2.0 keihard nodig. Vier platen zijn strikt genomen 2020-platen maar die kwamen op de valreep uit en vooral…. Er is pas deze herfst mee getoerd. Drie ervan zijn me ook maar aangeboden door het label na de inzending van de eindejaarslijsten 2020. 2021 materiaal dus! Het overwicht dat een dame uit Bretagne dit jaar had in mijn lijsten is niet minder dan verpletterend. Alles en iedereen moest er aan geloven. Om het in haar woorden te zeggen: You Enjoy Life. Openen doen we echter met een portie Oostenrijk of all places. Oostenrijk is 3 keer in mijn lijst terug te vinden en dat zonder skipistes!

ALBUM TOP 20 VAN 2021

20. DON’T GO – Jasmine

Nina Jukic en Alexander Forstner uit Wenen brengen soulvolle melancholische catchy grooves op deze debuutplaat. Achter de knoppen stond Sophie Lindinger (zie hieronder).

19. MIRA LU KOVACS – What Else Can Break?

Deze boeiende Oostenrijkse singersongwriter was voorheen actief als Schmieds Puls en nam deze sfeervolle en ontroerende solo plaat op onder de auspiciën van Leyya-boegbeeld Sophie Lindinger met wie ze samen in My Ugly Clementine zit.

18. YSA BERMEJO – Empieza Otra Vez

De perfecte kruisbestuiving tussen het Spaanse Logroño, La Rioja en Rotterdam. Electro in de mix met appelsienbomen en hiphop. Dit schreef ik over deze plaat: https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/ysa-bermejo-empieza-otra-vez-eigen-beheer/

17. POPPY – Flux

Vorig jaar mijn nummer 1 en nu bevestigt Moriah Rose Pereira met een plaat die ze maakte onder invloed van Veruca Salt en dus een ode vormt aan de girlsbands met gitaren uit de nineties. Veel minder controversieel maar toch met een handvol killersongs.

16. AUTOMATIC – Signal Remixes

Postpunk trio uit LA dat de hype van Sonic City werd en deze groovy remixplaat van debuutplaat Signal uitbracht met alleen maar vette versies waarbij de gitaar van Izzy vaak plaats ruimde voor synths, de bas van Halle op de voorgrond trad en Lola alles in goede banen drumde.

15. LILI GRACE – Silhouette

Dienne en Nelle Bogaerts staan garant voor een opeenstapeling van uitersten. Indrukwekkend debuut van een overgetalenteerd duo.

14. GARBAGE – No Gods No Masters

Nooit verwacht Shirley Manson ooit nog in een lijst te moeten zetten maar deze plaat is gewoon in de breedte te goed en er staan een paar krakers van jewelste op.

13. EULENE – Eulene

Eulene is de krachtige, sensuele lichtbron in een minutieus uitgekiend amalgaam van diverse stijlen die zinnenprikkelend en meeslepend zijn. We hebben voortdurend het gevoel dat we hier naar een wereldster in wording luisteren. Dit schreef ik over deze plaat: https://luminousdash.be/reviews/eulene-eulene-gogolove-records/

12. SUNN :))) feat. ANNA VON HAUSSWOLFF – Metta, Benevolence BBC6 Live sessions

Anna smukt de dark ambient van deze Amerikanen op in de Pyrcoclasts-songs. Doom drone vibes met een verpletterende hartslag. Dit is eigenlijk ook de eerste fundamentele mannelijke inbreng in mijn eindejaarslijst.

11. JOHANNES FEND – Journey

Vorarlberg zendt zijn zonen naar de Lage Landen. Indrukwekkend contrabasplaatje met nog meer klassieke touch dan wat de zusjes Bogaerts al brachten. Virtuositeit kent een nieuw gezicht. Ook hierover had ik iets te vertellen: https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/johannes-fend-journey-eigen-beheer/

10. PATCHES – Silver Foxes

Solo project van Lotte Lauwers en Aram Santy van Sweats maar wel eentje met een verbluffende schoonheid, subtiel, zwoel en niet voor de hand liggend. Iets tussen Sade en Elisa Waut, maar eigenlijk dubbel zo goed en net als mijn nummer 9 te goed om binnen de landsgrenzen te blijven.

9. UMA CHINE – Changes

Dé Belgische revelatie van het jaar. Geesteskind van muzikale duizendpoot Nele De Gussem, begeleid door verbluffende muzikanten (Nils, Simon en Gilles) en de dansende en hemels zingende zusjes Holail Mohamed. Muziek die de kleur zwart niet verdraagt en een verslavende Gentse versie van School Of Seven Bells vormt, met een explosief dansbare potpourri van electro, dreampop en indierock. Omarm deze (h)uma(n) (ma)chine.

8. RACHIKA NAYAR – Our Hands Against The Dusk

Het kaleidoscopisch resultaat van fonkelende synths, gitaarloops, versmachtend pianospel en bevreemdende strijkers. Deze symbiose laveert tussen emo-velden vol prachtige bloemen genaamd ambient, electro en hedendaags klassiek. Zie ook https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/rachika-nayar-our-hands-against-the-dusk-nna-tapes/

7. SQUID –  Bright Green Field

Een bizar strijdtoneel met haaks op elkaar staande gitaarpartijen en overstuurde electrodreunen. Squid ensceneert in 2021 een begeesterend spanningsveld dat zich langzaam als een onhoudbare wurggreep manifesteert.

6. BLACK COUNTRY, NEW ROAD – For The First Time

Debuutplaat, nog eentje. En in januari verschijnt al hun tweede plaat Ants From Up There. Zoetgevooisde indierock voor gevorderden met verroeste weerhaken. Vriendschap werd magie. Georchestreerde chaos werd genialiteit.

5. GUSTAF –  Audio Drag For Ego Slobs

Nog zo een band die een spoor van vernieling en verregaande euforie achter zich liet na de gelukzalige doortocht op Sonic City. En de plaat is even catchy, tegendraads en vooral onweerstaanbaar straf. Package kan ook zomaar het lijflied van vaccinatiecampagnes worden. “Give me a beat, no give me a vaccine”.  Ok ok Lydia zingt over ‘a machine’.

4. SHAME – Drunk Tank Pink

Het Londense postpunk-collectief rond Charlie Steen had een roemruchte live-reputatie en kan de mix tussen spelplezier en razernij nu ook voor het eerst een heel album lang katalyseren. Met voorsprong de meest geniale gitaarplaat van het jaar!

3. GODSPEED YOU ! BLACK EMPEROR –  G_d’s Pee AT STATE’s END

Het is al lang geen verrassing meer dat deze Canadezen hoog in mijn lijst opduiken, maar keer op keer weten ze weer alle gevoelige snaren ineens te raken en rijzen alle haren tegelijk ten berge. Binnen 3 weken werden ze verondersteld een reeks uitverkochte concerten in ons land te spelen met als doel deze plaat eindelijk voor te stellen, maar het overlegcomité is duidelijk geen fan.

2. LAURA-MARY CARTER  – Town Called Nothing

Woorden schieten te kort om deze ontroerendste en mooiste 22 minuten van 2021 treffend te omschrijven. Zes songs van een heel gevarieerd allooi en ik heb geen seconde aan haar band Blood Red Shoes gedacht. Kan ook niet, er zijn totaal geen raakpunten waarmee ze vooral bewijst nog zoveel in haar mars te hebben. De helft van deze ep zou zomaar in mijn single top10 van het jaar komen te staan. Blues, country, chanson en indierock, je krijgt het hier allemaal op een gouden dienblaadje gepresenteerd.

 1. YELLE  – L’Ère du Verseau

 L’Ère Du Verseau is een onweerstaanbare en grappige dansplaat geworden, eentje die ten onrechte zwaar onder de radar is gebleven. Gelaagde synthop met een melancholische, diepere betekenis. “Un million de vies cachées dans mon angle mort”. De Franse tour van Julie en Jean-François was een heroïsche heldentocht met alleen maar uitverkochte zalen. Dit schreef ik op 30 december vorig jaar over deze absolute topplaat: https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/yelle-lere-du-verseau-recreation-center/

BELGISCHE ALBUM TOP10 VAN 2021

 1. UMA CHINE – Changes
 2. PATCHES – Silver Foxes
 3. LILI GRACE – Silhouette
 4. WHISPERING SONS – Several Others
 5. TSAR B – Live At Les Diners De Gala
 6. SLOW CRUSH – Hush
 7. PINK ROOM – Putain Royale
 8. LUNACE – Illusion
 9. CESAR QUINN – Opal
 10. CAPITAN – Cascades

LIVE TOP 20 VAN 2021

20. MOLCHAT DOMA / Botanique 19.11

19. FORTRESS / Indietronic 20.11

18. THE JACKSONS / W-Fest 29.8

17. EN ATTENDANT ANA / Le Grand Mix 9.12

16. BLANCMANGE / W-Fest 29.8

15. YARD ACT / Sonic City 14.11

14. SUUNS / Botanique 28.10

13. SQUID / Botanique 8.10

12. BLACK COUNTRY, NEW ROAD / Botanique 24.10

11. PATCHES / Handelsbeurs 21.6

10. UMA CHINE / Handelsbeurs 23.10

9. DAAN & ISOLDE / W-Fest 26.8

8. OSEES / Vooruit 23.11

7. AUTOMATIC / Vooruit 23.11

6. GUSTAF / Sonic City 14.11

5. NENA / W-Fest 26.8

4. ANNA VON HAUSSWOLFF / Sint-Dominicuskerk 13.12

3. LILI GRACE / AB Club 26.10

2. YELLE / Les Nuits Botanique 21.9

1. YELLE / Le Grand Mix 22.10

BESTE BELGISCHE ALBUM TRACK/SINGLE  2021

Uma Chine – Uphill Song

BESTE INTERNATIONALE ALBUM TRACK/SINGLE 2021

Laura-Mary Carter – The City We Live

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More