Home Lijstjes Het beste van 2020: Hans Vermeulen

Het beste van 2020: Hans Vermeulen

by Hans Vermeulen

Dat 2020 een jaar is dat tegelijk onvergetelijk is en zo snel mogelijk vergeten moet worden, staat buiten kijf. Desondanks was ik dit jaar erg onder de indruk van een resem platen. De algemene tristesse heeft wel voor een stijlbreuk in mijn luistergedrag gezorgd. De donkere harde muziek van de voorbije jaren maakte erg vaak plaats voor makkelijker behapbare klanken en eerder hoopgevende melodietjes. In het verlengde hiervan is het overwicht van vrouwelijke artiesten verbluffend te noemen. De top10 wordt zelfs volledig beheerst door iconische dames, opkomende talenten en furieuze meidengroepen. Platen van historische bands als Pearl Jam en Wire, Eels of Einstürzende Neubauten haalden de lijst niet, en het is gebeurd. …And You Will Know Us By The Trail Of Dead hebben een plaat uitgebracht en toch staan ze niet in de top20. Een primeur.

Mijn top 20 van 2020
20. SWEATS – Sweats: erotiek op de dansvloer met Stien Bovijn en de multi-getalenteerde Lotte Lauwers kronkelend in de vuurlinie. Lotte bracht ook als Patches een sterke ep uit.
19. THE BLACK LIPS – Sing In A World That’s Falling Apart: allereerste Black Lips-plaat die me van begin tot einde fascineert. Voor fans van altcountry, indierock, seventies rock genre Velvet Underground, heel gevarieerd en uitermate leuk. Heel toepasselijke albumtitel ook.
18. SOCCER MOMMY – Color Theory: Clean was al straf, maar hier doet Sophia Allison het gewoon nog eens over. Constant hoog indierockniveau.
17. MUUK – Balbuceo: uitstekende, intrigerende psychrock met noise-invloeden uit jawel Mexico.
16. FORNET – Anti-Tragedy: Fornets eerste plaat is meteen een schot in de roos. Experimentele krautrock, psychedelica, spoken word en heimwee naar Gang Of Four.
15. IDLES – Ultra Mono: de derde keer op rij dat IDLES mijn lijst haalt. Er treedt misschien gewenning op, hierdoor geen top10-notering, maar ook deze plaat grossiert in mokerslagen.
14. FIONA APPLE – Fetch The Bolt Cutters: deze plaat is zelfs grammy-nominated. Fiona Apple McAfee Maggart bracht dit jaar haar vijfde plaat uit in een kwarteeuw tijd. Geweldige plaat, heel complex, zonder uitschieters maar wat een heerlijke vibe wordt hier opgewekt. Voor fans van Cate Le Bon met een scherp randje.
13. THE K – Amputate Corporate Art: 5 jaar rust deed de band rond Sébastien (Cocaine Piss) en Bert (Kapitan Korsakov, It It Anita, Onmens) goed, wat resulteert in een gelaagd palet van het beste wat postpunk te bieden heeft.
12. OVTRENOIR – Fields Of Fire: ik heb deze plaat besproken voor Luminous Dash. Je leest het hier: https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/ovtrenoir-fields-of-fire-consouling-sounds/
11. CRACKUPS – Greetings From Earth: Ook deze plaat voorzag ik van een review voor Luminous Dash. Je leest het hier: https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/crackups-greetings-from-earth-mayway-records/
10. SOHNARR – Coral Dusk: dit is wat er gebeurt als Patricia Vanneste gaat onthaasten in Scandinavië. Ze nam een viool en een laptop mee, en kwam terug met een bloedstollend mooie plaat. Kippenvel all along.
9. ILLUMINATIE HOTTIES – Free Illuminatie Hotties, This Is Not The One You’ve Been Waiting For: female Fronted punkrock uit L.A. met Sarah Tudzin aan het punkpoproer. Pittig, zoals we onze punk graag geserveerd krijgen.
8. NINE INCH NAILS – Ghosts V-VI: Trent Reznor schreef gewoon de soundtrack bij dit vermaledijde jaar. Een epos van 2,5 uur dat geen seconde verveelt maar de werkelijkheid rauw schetst en ons weinig hoop op beterschap voorspelt.
7. THURSTON MOORE – By The Fire: geen eindejaarslijst zonder Thurston Moore, en Thurstons wil is wet.
6. BENGAL – Shiv: briljante postpunk uit Brussel geleid door Mamacita en het beste antwoord op het verdwijnen van Priests. Je leest mijn review hier: https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/bengal-shiv-wild-goose-chase-records/
5. BAMBARA – Stray: Blaze en Reid Bateh uit Athens speelden in het voorprogramma van IDLES en Daughters, en daar is een reden voor… Bambara stopt het hunkeren naar een nieuwe Protomartyr-plaat en we hebben de Grinderman te pakken die niet meer uit Nick Cave’s hoofd kruipt.
4. ARIANA DELAWARI – Lion Of Panshir: Afghanistan zendt haar dochters uit. Voor fans van  PJ Harvey, veel variatie, oosterse invloeden en door merg en been snijdende zang. Adembenemend mooie plaat die ze in Kabul zelf heeft opgenomen met ter plaatse gerecruteerde muzikanten.
3. GRIMES – Miss Anthropocene: Claire Elise Boucher schreef een donkere electroplaat over het anthropoceen, het teloorgaan van de Aarde omdat wij aardlingen de boel ernstig verkloot hebben. En dan was er covid-19…. Los hiervan doet ze wat ze op onder meer Art Angels al eerder deed, met name een begeesterende plaat schrijven. Muziek die zo feeëriek klinkt dat het angstaanjagend wordt.
2. KYLIE – Disco: Kylie Minogue verheft pop nog maar eens tot kunst, en dat al voor het vijfde decennium op rij.  Je leest het hier: https://luminousdash.be/reviews/album-reviews/kylie-disco-bmg-rights-management/
1. POPPY – I Disagree: Moriah Rose Pereira aka Poppy werd bekend met een mix van bubblegumpop en rake gitaarsongs die steeds donkerder electrogekleurd werden om in de nasleep van de 2018-plaat Am I A Girl? en de imposante ‘in your face’ Choke ep van vorig jaar volledig te worden geïnjecteerd met trashmetal en zwarte industrial. I Disagree combineert kitsch en pop, Aqua en Queen en een breed spectrum van stevige metal en repetitieve industrial. Liefst van al wil ze alle genres in één nummer verenigen, wat haar dan nog verdomd goed lukt ook. Het zorgt voor een hete rollercoaster en een mix van enthousiasme en verbazing alom bij de luisteraars.
Brengt ze iets wat we nog niet hebben gehoord? Eigenlijk niet, maar de manier waarop werkt verslavend. De singles en bijhorende clips zijn baanbrekend en compleet van de pot gerukt. Zo begint en eindigt de plaat met lieflijkheid en beton ineen. “Bury me six feet deep, bury me in concrete. Turn me into a street”. Humor is ook belangrijk in 2020. Everybody wants to be Poppy!

LIVE TOP 10 VAN 2020
Er is toch nog iets op een podium gebeurd, het zwaartepunt ligt in de maand februari. De lijst kleurt zoals verwacht vooral Belgisch.

Raketkanon, 26/2 – Vooruit
…And You Will Know Us By The Trail Of Dead, 28/2 – Botanique
Public Psyche, 1/2 – Afsnis
STAKE, 16/8 – Popallure
Peuk, 1/10 – Pilar
Patches, 23/9 – De Loge
Stian Westerhus, 23/1 – Handelsbeurs
Reena Riot, 20/7 – Huis
Noa Lee, 2/3 – Trefpunt
Big Thief, 5/3 – AB

Beste album/single Belgisch
Album: Bengal – Shiv
Single: Patches – Bye Bye Bye

Welke artiest/band wil jij graag in 2021 live zien?
Peuk

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More