Home Lijstjes HET BESTE VAN 2020: Dirk Punk (Funeral Dress)

HET BESTE VAN 2020: Dirk Punk (Funeral Dress)

by Nel Mertens

De singalong pogopunkband Funeral Dress laste in 2019 een korte pauze in, ging op zoek naar een nieuwe gitarist, zodat 2020 het jaar kon zijn waarin ze hun 35ste verjaardag als band zouden vieren. Op de planken uiteraard, o.a. tijdens hun 13de Amerikaanse tournee en op Once A Punk-fest (Hertals Rock City), … Dat feestje ging niet door, maar werd ondertussen wel uitgesteld. Het nieuwe jaar belooft dus beters voor Dirk Punk, de frontman van Funeral Dress:  in het najaar verschijnt, na 12 jaar, een nieuw album. Zelf hoopt hij ook een newwavesingle uit te brengen, iets waar hij al lang van droomt. Maar tot dan luistert hij alvast naar zijn favoriete releases van het voorbije jaar. Punk? Haha, natuurlijk! Maar het beste van het beste.

(c) Timothy Vermeulen

Beste Belgische albums/ singles
Dat is vrij moeilijk, daar ik de meeste albums meestal rechtstreeks van de artiesten op optredens  koop.
Ik vind het heel sterk van Peter Slabbinck, die zowel een goede single met RED ZEBRA (My Boss The Robot) als een goede debuutsingle met PESCH (Let’s Invade America) uitbracht.
Verder veel respect voor THE DIRTY SCUMS die al sinds 1981 non stop bezig zijn en een goede nieuwe plaat hebben gemaakt met Flashback To 77.
Ik heb ook genoten van het nieuwe BARK-album Written In Stone met de sterke single Mass Lobotomy.

Beste internationale albums / singles
Momenteel is dé kersthit in het Verenigd Koninkrijk van de punkband THE KUNTS (momenteel op 5 in ‘the charts’). Op BBC radio weigeren ze Boris Johnson Is A Fucking Cunt te draaien, wegens teveel ‘dirty words’. We speelden met The Kunts al enkele keren samen in de UK (als Kunt And The Gang toen).
De beste song komt voor mij van HUNG LIKE HANRATTY. Dit is een vrij nieuwe band, maar in het Verenigd Koninkrijk al razend populair (hier nog totaal onbekend). Ze namen samen met DAVE GREENFIELD, net voor zijn overlijden, Fly High With The Ravens op. Dave was de toetsenman van THE STRANGLERS en dankzij hem hadden ze een unieke sound. Ik ben blij dat ik ze  in 2019 nog 2x live heb gezien Blackpool en op W-Festal, want zonder Dave Greenfield zal het nooit meer hetzelfde zijn. De song zou zeker niet misstaan hebben op een van de eerste Stranglers-lp’s.
PETER AND THE TESTTUBE BABIES, die al sinds 1978 actief zijn, maakten een schitterende piss off take over top of the pops met Queen Of Fu++ing Everything.

Welke band/ artiest wil je in 2021 graag live zien?
Ik kijk uit naar het Rebellion festival in Blackpool. Een 4-daags punkfest (zowat de Graspop voor punk) met 300 bands (van Exploited, over Bad Religion tot Henry Rollins). We treden daar zelf voor de 18de keer op. Maar ik wil er vooral ook STIFF LITTLE FINGERS en THE UNDERTONES zien.  Verder hoop ik ook enkele nieuwe bands te ontdekken.
Ik kijk ook uit naar het optreden van GARY NUMAN. Hopelijk overlappen we niet, daar we dezelfde dag spelen op Sinner’s Day.
Hopelijk alles back to normal dus in de zomer.

Voor Funeral Dress had 2020 een super jaar moeten worden, met ons 35-jarige bestaan en o.a. een tour in de U.S.A waarbij ook een optreden in de Whiskey A Go Go Sunset Blvd, een club waar bands zoals The Doors tot Guns And Roses speelden).We hadden ook twee ‘35th Anniversary Shows’ gepland die zogoed als uitverkocht waren. Deze werden uitgesteld naar 2021.  We zijn ook bezig met nieuwe songs en na de zomer van 2021 komt er een nieuwe plaat uit. Dat is ondertussen 12 jaar geleden, dus het wordt tijd.
Persoonlijk zou ik ook graag een newwavesingle op 7” uitbrengen. Hopelijk komt die er dus ook aan!

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More