Home ReviewsAlbum Reviews THE DIRTY SCUMS – Flashback to ‘77

THE DIRTY SCUMS – Flashback to ‘77

by Kurt Van Camp

Dat de leden van The Dirty Scums de DIY nog steeds hoog in het vaandel dragen, daar mag deze nieuwe cd opnieuw het bewijs van zijn. Alles lokaal, dat wil zeggen: in de eigen gemeente opgenomen, gefotografeerd en getekend. Zelfs hun eigen bier (voor de repetities?) brouwen ze daar. Niks digitaal, tenzij het mailtje waarmee ze een review vroegen. En een website die waarschijnlijk al sinds 97’ niet meer veranderd werd, op de updates na. Het gevolg van die mail: we ontvingen een mooi pakketje met de nieuwe cd, de in 2011 verschenen Made To Last en de meest recente single Dirty Weekend.

Leuk, want hoewel de band al bijna 40 jaar onafgebroken deel uitmaakt van het Belgische/Europese punklandschap, zijn ze nooit echt zo ‘groot’ geweest als Janez Deth, zo ‘legendarisch’ als Zyklome A of zo ‘internationaal bekend’ als  The Kids. Desalniettemin blijven de heren gewoon schrijven, repeteren, opnemen en optreden zoals het hoort. Dat ze wel het nodige respect krijgen uit de scene blijkt uit het feit dat je ze kan terugvinden op affiches met oa The Exploited, mogelijk de enige echt langer actieve punkband dan henzelf. The Dirty Scums kan je wat bestempelen als de Keith Richards van de Vlaamse Punk: ze overleven alles en blijven doorgaan.

Genoeg gezeverd over het verleden, hop naar het heden. Flashback To ’77, de nieuwste cd van de heren klinkt gelukkig niet ouderwets en afgeleefd. Misschien heeft het ermee te maken dat twee derde van de line-up al opa’s zijn, de muziek klinkt nog steeds lekker fris. Bewijs: No One’s Gonna Tell Us. Niet bijster origineel, niet super technisch, maar gewoon (h)eerlijke punk(rock) zoals het bedoeld is. This One’s For You, Booze Boyz zullen het live zeker goed doen, met een heerlijk catchy refrein. Voor de variatie rekent de band op wat bluesy riffs (Be Wasted), wat politiek (Fuck Off Man), verwijzingen naar bekendere nummers. Er valt veel te ontdekken voor de aandachtige luisteraar. Plezant zijn ook de ‘verscumste’ covers zoals Friday I’m In Love, Special Friend, Cock Sparrers’ Take ‘m All, maar zeker Love Hurts.

Een leuk plaatje zonder meer, te bestellen op hun website of te verkrijgen op hun optredens.

WebsiteFacebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More