Home Lijstjes HET BELGISCH COLLECTIEF: Heibel (het label)

HET BELGISCH COLLECTIEF: Heibel (het label)

by Nel Mertens

Onder het label Heibel schuilen namen als Webstek Jihad, Driehoekige Boterham, Poet, Vuurst00f, Kerels Soundsysteem, Toes, Stefan Verhorst, Roestig… Gedurfde en onbegrensde artiesten, die voor de Week Van De Belgische Muziek ook hun favoriete Belgen met ons deelden.

Wat is voor jullie het beste Belgische album ooit?
Weinig Belgische bands die een even legendarisch tijdloos album hebben gemaakt als dEUS met The Ideal Crash. Dit album staat op dezelfde hoogte als andere legendarische buitenlandse albums waarvoor we eigenlijk te jong zijn om het bewust te kunnen hebben meegemaakt. Wat dit album nog beter maakt is het feit natuurlijk dat het gewoon puur Belgisch is. Om toch een beetje mee te zijn met onze tijd, een kleine vermelding van twee albums die sowieso gaan uitgroeien tot klassiekers. Ten eerste Duizeldorp van BERAADGESLAGEN en ten tweede Love Love Love van de kerels van SHHT.

Wat is voor jullie de beste Belgische single aller tijden?
De beste Belgische single aller tijden is zonder twijfel Oh La La La van TC MATIC. Gewoon een energie die nergens mee te vergelijken valt en zelfs moeilijk te beschrijven is. Enkel Stijn Meuris kwam in de buurt toen hij het ‘übersexy’ noemde en wij vertrouwen altijd in de wijsheid van Stijn Meuris. We houden ook van Ça Plane Pour Moi, want het voelt aan als de innerlijke monoloog van de Fransoos (Plastic Bertrand, de uitvoerder van de track, is een Belgisch artiest, red.) en er is niks beter dan luisteren naar een Franstalige innerlijke monoloog. Andere favorieten zijn I Can’t Live In A Living Room (Red Zebra, red.), Instant Street (dEUS, red.) en in In The Shade Of The Sun (Kapitan Korsakov, red.).       

Naar welke Belgische artiest kijken jullie op?
Een band die hier heel logisch is, is SHHT. Wat deze jongeheren doen met synths, stemmen en wat dan ook is te briljant voor woorden. We zouden zo graag dezelfde briljantheid hebben die zij in zich hebben.

Welke nieuwe Belgische artiest of band moeten we volgens jullie zeker in het oog houden?
De in het oog te houden artiest is natuurlijk LŨPḀ GANG GANG QUARTET. Hoewel WILLY SOMBER door een duizendtal maandelijkse luisteraars in het oog gehouden wordt, is dat nog helemaal niet genoeg. Eervolle vermeldingen voor CASSECOUILLES en IRIMIAS TIMMERMAN. En natuurlijk WEBSTEK JIHAD niet te vergeten (lacht).

Wat is jullie mooiste Belgische muziekherinnering (festival, optreden, ontmoeting…)?
Wauw, hierbij zijn zoveel keuzes. Een eerste keuze zou de afscheidsshow in de Vooruit van RAKETKANON zijn waar Toes zijn diabetessensor nog kapot ging door het intens moshen in combinatie met een stagedive. De tweede optie is SHHT op Pukkelpop. Een show die zeker het collectieve geheugen ingaat. Zeker het moment na de show waarin de inhoud van de tent sektegewijs samen met de fanfare de wei optrokken. Dit mooie moment werd afgesloten met loempia’s van het wok kraam waar onze zanger Camilo werkte.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More