Home Lijstjes HET BELGISCH COLLECTIEF: Geert Chesko Vandekerkhof (Der Klinke, Pesch, Story Off, Hidden In Treetops, Mindfix)

HET BELGISCH COLLECTIEF: Geert Chesko Vandekerkhof (Der Klinke, Pesch, Story Off, Hidden In Treetops, Mindfix)

by Nel Mertens

Een artiest die zowel graag op het podium staat, als voor het podium, achter de draaitafel als op de dansvloer… Ook Geert Chesko Vandekerkhof verzamelde voor ons zijn Belgische favorieten.

Wat is voor jou het beste Belgische album ooit?
Dit is echt bijna een onmogelijke opgave. Ik ben opgegroeid in de jaren 80 toen Gust De Coster de naam ‘Belpop’ uitvond voor al dat moois dat maar bleef komen in ons land. Platen als van Schmutz, Luna Twist, The Bet, Red Zebra, Nacht und Nebel, Aroma Di Amore en Tc Matic zal ik blijven koesteren. De muziek in ons landje heeft altijd veel originaliteit en creativiteit blijven ademen. Het begin van dEus en een boom met bands als Evil Superstars, Metal Molly, Ugly Papas, Neven, Ashbury Faith en Channel Zero. Ik denk ook aan Goose, Daan, Madensuyu, Soulwax, Millionaire… en dan heb ik het nog maar enkel over die bands die het geluk hebben veel op de radio gedraaid te worden! In mijn eigen vaarwater met Der Klinke zijn er toch ook heel wat fantastische Belgische wave- en gothicbands zoals Your Life on Hold, The Arch, A Slice of Life, Enzo Kreft, om er maar een paar te noemen, maar die de lezers hier dankzij jullie gelukkig wel kennen.
Maar dus om echt de knoop door te hakken en dé beste Belgische lp EVER te kiezen. Het zal een gedeelde plaats worden. Allen zijn ze de beste Belgische plaat dus (lacht):
TC MATIC – Choco
THE NEON JUDGEMENT – 1981-1984
SIGLO XX – Dubbel Album
FRONT 242 – Geography
LUNA TWIST – A Different Smell From The Same Perfume

Wat is voor jou de beste Belgische single aller tijden?
Besluiteloos als ik ben kies ik ook hier 5 singles die allen de beste zijn:
TOY – Suspicion
NACHT UND NEBEL – Movocco Syntacca
HUGO RASPOET – Helena
WHISPERING SONS – White Noise
SCOOTER – You

Naar welke Belgische artiest kijk je op?
Och, ik kijk eigenlijk naar niemand echt op en dat is zeker niet negatief bedoeld, integendeel. Velen zijn in de loop der jaren echte vrienden geworden. Ik heb met veel collega muzikanten het afgelopen jaar persoonlijk chats gehad waaruit bleek dat we ons, ongeacht hoe ‘groot’ of ‘populair’, allen heel eenzaam voelen als we dat publiek niet hebben. Velen zijn, zoals ik, ook eenzaten die enerzijds hunkeren naar gezelschap en anderzijds net dat alleen zijn nodig hebben.
Het is een constante honger naar extremen ook denk ik…
Maar kijk terug naar je vraag, Ik heb veel respect en bewondering voor iedereen die creatief bezig is, is het nu met muziek maken of naaien, schilderen, beeldhouwen, schrijven of gewoon compromisloos zichzelf zijn.

Welke nieuwe Belgische artiest of band moeten we volgens jou zeker in het oog houden?
Zal hier geen namen noemen maar ik zou wel oproepen om zelf op ontdekking te gaan. Van zodra het terug mag, ga dan naar optredens in de week in cafeetjes, daar waar het leeft, waar je voelt dat er iets broeit…  Als je posts ziet passeren op sociale media van groepen die je niet kent, doe dan eens de moeite ze eventjes te leren kennen. Gun ze een minuut van je tijd om eens te luisteren en te ontdekken.

Wat is jouw mooiste Belgische muziekherinnering (festival, optreden, ontmoeting…)?
De eerste herinneringen die nu naar boven komen zijn bijvoorbeeld die keer dat ik in de backstage van de Vooruit op een verlaten vleugelpiano wat begon te spelen en de heren van FRONT 242 me vroegen welk nummer dat was.
In de jaren 90 was ik vooral actief en gekend als dj en op een zekere editie van het LeffingeLeuren festival draaide ik als afsluiter. Dat was een editie waar ook GORKI moest spelen, en ik liep daar eigenlijk wat verloren alsook LUC DE VOS. Zo hebben we samen in die backstageruimte in de blakende zon pinten zitten drinken waardoor onze optredens allicht nog beter waren en we ook goed gelachen hebben.
Of ja, in de jaren 80 had ik mijn cafeetje ‘De Klinke’, waar toen ook de mannen van THE ARCH regelmatig kwamen. Op een zekere dag, ik denk in 1987, hadden we met een reisbus een daguitstap naar Amsterdam gepland. Die avond ervoor kwam geheel onverwachts Gerd (Van Geel nvdr.) van The Arch langs. Hij is dan ook maar gebleven en de volgende dag met ons meegegaan naar Amsterdam hahaha… Ja, die impulsiviteit en spontaniteit mis ik soms toch wel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More