Home Interview JUNIOR

JUNIOR

by Bart Verlent

Een dik jaar geleden repeteerde Bert Hofmans voor de eerste keer met de bandleden van Junior. In de loop van dat jaar werkte de band de demo’s van Bert uit. Een deel van die nummers verschijnen op de ep Are We There Yet? Een paar weken geleden kregen we al een eerste voorproefje met de knappe single Wallet In The Well. Wij gingen eens horen bij Hofmans wat we allemaal mogen verwachten van Junior.

In de bio van Junior staat dat je al een demo had gemaakt voordat de andere muzikanten erbij waren. Hoelang ben je aan deze demo bezig geweest voor de andere vijf de groep volledig maakten en waren alle arrangementen dan al gemaakt?
Ik zat al een hele tijd met wat muzikale ideeën in men hoofd maar het was pas ergens in 2017 dat ik ze echt ben beginnen uitwerken en nieuwe nummers ben beginnen schrijven. Dat zijn uiteindelijk de demo’s geworden die ik naar de rest heb gestuurd. Alle arrangementen waren toen inderdaad eigenlijk al klaar maar iedereen heeft altijd de vrijheid gehad (en genomen) om hun eigen ding te doen met de partijen of zelf ideeën op te werpen. Ik ben oorspronkelijk drummer en heb mezelf aangeleerd om me te redden op gitaar maar ik ga nooit een andere muzikant vertellen hoe hij een instrument moet bespelen waar hij duidelijk zelf meester over is.

Is er een bepaalde reden waarom dat je deze demo alleen gemaakt hebt? En ga je nu in de toekomst nog alleen nummers schrijven of is dat nu een groepsgebeuren?
Ik deze nummers aanvankelijk zelf gemaakt om de simpele reden dat, toen ik begon te schrijven, er nog helemaal geen plan was om een band te starten. Ik ben zeker niet gestart vanuit één of andere unieke artistieke visie waar niemand inspraak in mocht hebben. Ik drumde gewoon al lang in bands en ik wilde eens iets helemaal anders doen. Iets waar ik wat meer mijn ei in kwijt kon en ook eens kon experimenteren met andere instrumenten. Het was bovendien ook een test om te zien of ik het überhaupt wel in me had om goeie songs te schrijven. Zelf de richting bepalen van een nummer, op het allerlaatste moment alles omgooien en enkel voor jezelf verantwoording moeten afleggen was heel bevrijdend maar het maakt het ook moeilijker om te beslissen wanneer iets af is of om te beslissen wanneer iets gewoon niet goed genoeg is. Ik heb veel momenten gehad waarop ik dacht: “Fuck, ik zit hier nu al een dag te prullen en alles klinkt nog altijd kut” of aan de andere kant, wanneer ik een nummer had afgemaakt, super tevreden was maar dacht: “Ok, dit was het dan. Al mijn goede ideeën zijn nu op”. Na een tijd begin je te beseffen dat je door die fases heen moet en vertrouwen moet hebben dat er altijd wel nieuwe ideeën op je pad komen.
Of alle nummers in de toekomst altijd door mij geschreven zullen worden, kan ik niet zeggen. Ik ben absoluut verliefd geworden op heel het proces van deze manier van muziek maken en elke partij te arrangeren maar los daarvan is iedereen in de band zo getalenteerd en beïnvloed door allemaal verschillende artiesten dat het zonde zou zijn om niet eens als band ‘from scratch’ muziek te maken. We zien wel.

Wat is de reden waarom How It’s Done akoestisch op de ep is verschenen?
How It’s Done was eerst een los ideetje dat ik eens met men telefoon had opgenomen. Ik hou heel erg van opnames waar je kan voelen dat iets op de moment zelf wordt gecreëerd. Wanneer we over de ep begonnen na te denken wilden we dat gevoel bij dat nummer toch op één of andere manier reproduceren. Daarom dat we bij de opname van How It’s Done gewoon één micro in de ruimte hebben gezet en zijn beginnen spelen. Het gitaarriedeltje dat je op het einde hoort is in diezelfde take opgenomen. Ik ben heel erg tevreden hoe het is uitgedraaid. Vooral omdat je hoort dat de stem er soms wat naast zit of de gitaar niet altijd even strak is gespeeld maar dat maakt de opname des te ‘echter’. 

Vanwaar komt de groepsnaam en heeft de ep hoes er iets mee te maken?
Ik ben in 2019 vader geworden en toen mijn vriendin nog zwanger was vroeg een vriend eens of ik men kind niet Bert Junior wilde noemen. Ik vrees dat hij dat meende maar we kregen een prachtige dochter dus ik heb de band dan maar Junior genoemd. Jokes aside, we wilden vooral iets simpel en subtiel. Geen naam die te zwaar of gewichtig klinkt. En dat geldt ook voor het artwork. Een simpel beeld zonder verborgen boodschap. Gewoon een foto van mezelf toen ik een jaar of 3 was. We vonden dat wel passen bij Junior en de titel Are We There Yet? dus zijn we daar voor gegaan.

Er zijn wel een paar bands in Antwerpen zoals The Calicos en New Rising Sun die net zoals jullie beïnvloed zijn door americana, kunnen we spreken van een Antwerpse americana scene?
Ik denk dat we zeker wel kunnen spreken van een opkomst van het genre omwille van o.a. de bands die je opnoemde en bv. Mooneye die vorig jaar de Nieuwe Lichting won. Of er echt al van een scene kan gesproken worden weet ik niet. Wanneer we het over het Antwerpse hebben merk ik vooral op dat de grenzen tussen de alternatieve scenes wat vervagen. Je moet niet langer louter een punkband zijn om in het ‘underground circuit’ te spelen wat ik alleen maar een positieve evolutie vind aangezien je zo veel meer speelkansen krijgt als band.

De ep verschijnt op Valentijn, toeval?
Er bestaat geen toeval… Haha, nee ook hier opnieuw geen masterplan of zo. We wilden de ep ergens midden februari uitbrengen. Het leek ons wel grappig om het dan gewoon op 14 februari te doen.

Als band zijn jullie nog maar bezig sinds vorig jaar, nu is er al een ep. Wat zijn de toekomstplannen voor Junior?
Aanvankelijk speelden we met het idee om één nummer op te nemen en op die manier optredens te sprokkelen maar we merkten al snel dat we meer nummers nodig hadden om te tonen wat je van Junior kan verwachten. Het uitbrengen van een ep was dus een logische keuze en gewoon heel fijn om meteen, om het zweverig uit te drukken, een verhaal te brengen. Wat de toekomst betreft willen we zoals elke band gewoon zoveel mogelijk spelen. We zijn volop nummers aan het repeteren die niet op de ep staan om een volwaardige set te kunnen spelen. Dat is nu prioriteit. Wanneer of in welke vorm er een opvolger voor Are We There Yet? zal komen is iets waar we nu nog niet mee bezig zijn. We gaan alles zijn gang laten gaan en zien wat er op ons pad komt.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More