Home ReviewsAlbum Reviews BLACK LIPS – Sing In A World That’s Falling Apart (Fire Records).

BLACK LIPS – Sing In A World That’s Falling Apart (Fire Records).

by JAKOB VANHEE

Al jarenlang worden Black Lips gelabeld als een garageband of zelfs punkband. Er is iets voor te zeggen maar dan vooral over hun attitude. Want met hun nieuwe Sing In A World That Fall’s Apart, halen ze vooral hun Amerikaanse roots en identiteit naar boven. En de titel verraadt al de duivelse grijns en obligate middenvinger. We zijn gedoemd, ja, but who cares!

Openingsnummer Hooker John is exemplarisch. Muzikaal een very americana-nummer maar er wordt duchtig naast de lijntjes gekleurd. En dan spreken we nog niet eens over de tekst.

“When my first son turns seven I’m gonna give him LSD and see what he says;
Then I’ll toss him to his mama and let him suck on some breasts”. De fun factor is in de teksten hoog. Neem dat in combinatie met korrelige, bijna lo-fi, country-muziek, en je snapt dat de winter hier niets te zoeken heeft. Giant Sand dringt zich op als referentie.

Ook Chainsaw en Holding Me, Holding You aarden goed in hetzelfde korrelige geluid van de band. In Rumbler gooien ze er zelfs een bezopen kazou bij. Opnieuw op de dunne grens tussen rock en country maar vooral, fun fun fun!

In single Gentleman, komt het besef naar boven dat ze allesbehalve ‘de ideale schoonzoon’ zijn:“I’m tired of being rude, ticked off drunk and crude. My woman can’t take me home to ma ‘cause I am the dude”. Het kost weinig moeite om je in een café te wanen en luidkeels mee te brallen. Daarna komt het rustpunt op de plaat, Get It On Time, en het is een schoontje. De stem van Cole Alexander klinkt rauw en hees en verlangt naar een verloren liefde. Het lachen is hem voor één keer vergaan. Heerlijk hoe ze daarna de teugels weer loslaten en zich vol in het plezier storten. Er passeren nog meerdere typische americana-songs, met veelzeggende titels als Angola Rodeo, Georgia of (het gekke) Dishonest Man. Afsluiten doen ze met het heerlijke Live Fast, Die Slow. De song vat nog eens goed de plaat samen.

Geen wereldschokkende plaat en we zijn benieuwd of ze hier nieuwe zieltjes mee zullen winnen. Maar het is wel de ideale remedie tegen zuurpruimen en een winterblues. Wij hebben ons alleszins goed geamuseerd. Knal dit door je boxen, volume op 11 en rijden maar. Drive safely!

The Black Lips spelen op Best Kept Secret, Sjock Rock in Gierle en op Dour.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More