Home Interview VAN DEN BEAR.

VAN DEN BEAR.

by Ine Geldermans

In maart verschijnt Somewhere The Trains Are On Time van het Brusselse Van Den Bear. De eerste single daaruit liet alvast het beste vermoeden, Ine had een babbel met bezieler Antoine.

Hallo! Eerst en vooral, voor zij die Van den Bear niet kennen, wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn een kwartet uit Brussel en we beschrijven wat we doen als darkpop, alternative postrock! We speelden alle vier al in meerdere bands en hebben verschillende muzikale achtergronden. Onze bassist Alejandro is een dj, onze drummer Arthur is een klassieke muzikant (hij speelt percussie in het Nationaal Orkest), onze gitarist Vinch speelt vaak in jazz-ensembles, en ik (Antoine) kom van de garagerock. De verschillende genres komen samen in het eclectische Van Den Bear. Die verschillende sferen zitten op een zekere manier in de teksten verwerkt. Vaak gaat het over seizoenen, veranderingen in het weer en in gemoedstoestand. De band moet niet altijd te au serieux genomen worden. Hoewel de sfeer soms hevig kan zijn (in I Don’t Know How To Kill bijvoorbeeld) zit er vaak humor in de teksten (“A movie with an upsetting scene made you turn into a jelly bean” in Old; “If your friends want to sit by your side, I can take my pie to go” in Copenhague)

Waar staat de naam ‘Van Den Bear’ dan voor?
Van Den Bear begon als mijn soloproject, maar ik wilde niet gewoon mijn achternaam (van den Berg) gebruiken, het idee dat ik soms een beer ben (in mijn grot – ik ben de kern omdat ik de nummers schrijf), daarvan kwam dat idee van “bear” maar het moest eerst en vooral ook een echte bandnaam zijn want ik wilde er absoluut anderen bij betrekken. Onze drummer is mijn neef, Van den Bear is dus ondertussen al een familie affaire!