Home Belgisch FOR I AM

FOR I AM

by Luminous Dash

Groezrock, een Japanse tour, … dingen waarvan een Belgische band maar kan dromen. Net voor de release van hun tweede album Late Bloomers wist For I Am dit te verwezenlijken. Ondertussen bracht het vijftal hun nieuwe schijf uit en weet de band de Kempische punkscene helemaal terug te laten openbloeien. Meer redenen zijn er niet nodig voor enkele vragen.

Allereerst proficiat met jullie nieuwe album: Late Bloomers. Hoe gaat het ondertussen in het kamp van For I Am?
Momenteel is het rustig en dat is niet zo erg, we hebben immers een heel drukke periode achter de rug. 2019 was een jaar vol dromen die zijn uitgekomen. We speelden op Groezrock, Punk Rock Holiday en Brakrock en gingen touren in het verre Japan. Daarenboven brachten we een album uit waar we ongelooflijk trots op zijn en waar we heel veel goede reacties op hebben gekregen. Op dit moment is het rustig, maar we hopen op nog een aantal leuke (internationale) shows om het nieuwe album te kunnen promoten. We shall see!

Correct me if I’m wrong, maar Late Bloomers klinkt bij momenten een stuk donkerder en volwassener dan jullie vorige werk.
Klopt! Dat stelden we ook als doel. Ons vorig werk werd al eens bestempeld als “Disney punk” en daar wilde vooral ikzelf (Hanne) vanaf. Zowel de muziek zelf als de teksten zijn, zoals je aangeeft, volwassener. Tja, wat wil je… We zijn late bloomers hé.

Het is de eerste keer dat Stijn, jullie drummer, meeschrijft aan een plaat. Wat was zijn invloed op het nieuwe album?
Hij is jong en heeft veel ideeën! Hij is ook gewoon supergemotiveerd en dat doet ons als band echt goed. Daarenboven spelen we aan een razendsnel tempo en hij slaagt erin alles live te spelen. Een machine, onze Stigeon (faha, zo noemen de Britten hem…).

Zijn er nog dingen die For I Am beter of slechter doet als voorheen?
Goh… We proberen een trede hoger te gaan op de punkladder. We hebben nu meer ervaring met opnemen, live spelen, enz. We werken ook samen met een booker. Ik denk dat we daarin vooral nog kunnen groeien. Samenwerken met iemand die actief op zoek gaat naar coole shows, is toch wel echt belangrijk als je buiten het lokale wereldje wilt treden. Niet dat dat lokale wereldje niet fantastisch is, natuurlijk! Maar als je wilt groeien, is een goede booker hebben echt wel een must, denk ik.

Jullie vorige album kreeg de naam All About Perspectives. Dit is tevens een nummer op Late Bloomers. Was deze een overblijver van de vorige plaat?
Haha, nee! Nieuw geschreven. Het leek me wel een leuke verwijzing naar de vorige plaat en naar hoe we intussen gegroeid zijn. Achteraf bekeken vond ik het jammer dat de titel van onze eerste plaat eigenlijk een diepere bodem had, maar dat die niet zo duidelijk in de teksten zat. Dat heb ik dus met dit nummer proberen recht te zetten. Alles draait in deze wereld immers om hoe mensen het leven en alles wat ermee te maken heeft, bekijken. Zo ontstaan misverstanden, haat en oorlogen, maar zo ontstaat ook liefde en eerbied. It’s all about perspectives.

Vorig jaar werden jullie plots aangekondigd voor Groezrock. Hoe heb je die dag beleefd?
Goh, in een waas. Niet alleen door de alcohol… Knipoogje, haha! We sprongen een gat in de lucht toen we het mailtje kregen dat we er mochten spelen. Het is immers hét festival waar de meesten onder ons al bijna 20 jaar naartoe gaan. We zijn er letterlijk opgegroeid. A dream come true! We dachten dat er wel wat mensen zouden komen kijken, maar toen we merkten dat de tent van voor tot vanachter vol zat, vielen we echt achterover. De sfeer die er heerste was er een van liefde. Vooraan en aan het einde zelfs ook op het podium zongen en dansten al onze punkvriendjes. Onbeschrijfelijk.

Nog iets opmerkelijks is jullie Japanse tour. Hoe was die?
Over onbeschrijfelijke dingen gesproken… Sommige mensen zullen zeggen: “Zijn die van For I Am zot? De halve wereld afreizen voor vijf shows?” Wel, als dat zot zijn is. Doe mij er dan maar 100 porties van! Bjorn en ik zijn een week vroeger al naar het land afgezakt om eerst wat te reizen. Man, man… Dat is zó een onderschat land! Ik raad iedereen meteen aan om er ooit eens naartoe te gaan. De natuur, de geschiedenis, de steden. Alles is er prachtig en de mensen zijn fenomenaal. Dat brengt me dan bij Waki, de tourmanager van RnR Bookings daar. Wat een prachtkerel. Hij is supervriendelijk, regelt er alles voor je en hij is zelfs ook merch guy! We werden er echt verwend. En dan de shows… Het is zo grappig dat Japanners, zelfs al kennen ze de teksten niet, toch alles meezingen van begin tot einde. Ze zijn een heel dankbaar publiek. We hebben ongelooflijk hard genoten van onze tijd daar. Absoluut onvergetelijk, een aanrader voor elke band!

Een band wilt natuurlijk altijd groter worden, maar stel jezelf eens een realistisch doel waar je For I Am in de toekomst wilt zien.
Het ultieme doel, voor mijzelf dan, zou een tour zijn als support voor een grotere band. Er zijn natuurlijk ook nog een aantal (internationale) festivals die op het lijstje staan. We zijn ook zeker van plan om wat meer naar de buurlanden te trekken, voor weekenders en dergelijke. De Belgen zijn ons misschien al wat beu gezien, haha… Wat de toekomst ook mag brengen, wij zijn er klaar voor!

Seppe Van Ael

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More