Home Belgisch ELLA RAY

ELLA RAY

by Mark Van Mullem

Op een zonnige lenteavond in april hebben we afspraak met de charmante zangeres die achter het alter ego Ella Ray schuilgaat. Jammer genoeg niet op een zonovergoten terrasje, want in tijden dat een virus zowat de hele wereld in zijn greep houdt, is dat helaas onmogelijk. Maar de techniek staat voor niets. Aanleiding voor ons gesprek is Rooted, de knappe tweede plaat die de zangeres in januari uitbracht. Het verslag van dat album zag je vast al voorbijkomen op onze website.

We spreken met Ella Ray de muzikante, je alter ego. Waarop baseerde je je om tot deze naam te komen?
Het alter ego moet je niet al te ver zoeken: Ella Fitzgerald & Ray Charles, twee muzikale helden. Ella opende, net als Aretha, mijn ogen toen ik ongeveer 16 jaar was. Ik heb heel veel meegezongen met een plaatje van haar dat ik eens ergens gekocht had en ik heb veel van haar geleerd. Ray vind ik heerlijke muziek en ook een inspirerend figuur.

Dan heb je vast nog wel muzikale helden of voorbeelden. Artiesten die je bewondert?
Er is niet één iemand die ik hoog in het vaandel draag, maar artiesten waar ik al veel naar luisterde zijn onder andere Aretha Franklin, Jamie Lidell, Donny Hathaway, Amy Winehouse, Mavis Staples, Nina Simone, Otis Redding, Sharon Jones, Erykah Badu, Jill Scott, Prince, Lianne La Havas, Carole King, Tom Waits, D’Angelo, Zap Mama, Norah Jones, Michael Kiwanuka, Gregory Porter en nog zovele anderen!

Met Reveries leverde je in 2015 al een mooi album af. En nu is er dus de tweede plaat Rooted. Met een, mogen we dat zeggen, ‘vollere’ sound, die je zo doet wegdromen naar live-optredens met full band. Maar dat was misschien de bedoeling?
Dat is eigenlijk organisch gegroeid. De vorige plaat hebben we echt met twee gearrangeerd, Jan Willems (de toetsenist) en ikzelf. Er was toen nog geen band. Die is er pas na die plaat gekomen. Omdat het live zo goed klikt met de band, leek het een logische stap om ook in die bezetting de nieuwe nummers te arrangeren. Alleen bleek dat niet zo simpel…

Vertel!
Ik schrijf van nature heel rustige nummers, de band houdt ervan om live te knallen en bovendien zijn er dan ook nog eens veel meningen. Dat wou aanvankelijk niet zo loslopen. Ik geraak dan snel het noorden kwijt. Toen kwam Pieter Van Buyten op de proppen. Aanvankelijk als raadgever, maar gaandeweg steeds meer als producer die me weer op de juiste weg hielp. Zonder hem was het me niet gelukt denk ik. Vervolgens zijn we vier dagen lang in een repetitiekot gekropen voor de arrangementen, daarna zijn we met twee alles beginnen finetunen en dan hebben we alles