Home Concerttip Onze buitenlandse tips voor W-FESTIVAL Waregem (14-18/08/2019).

Onze buitenlandse tips voor W-FESTIVAL Waregem (14-18/08/2019).

by Nel Mertens

Het liefst van al zouden we ze alle 68 aan het werk zien op W-festival! Jawel, maar liefst 68 binnen- en buitenlandse acts passeren op de planken van W-festival van woensdag (enkel voor campinggasten) tot en met zondag in Waregem, dat opnieuw zwart zal kleuren. Verschillende stijlen, maar allemaal binnen hetzelfde duistere sfeertje van new wave, gothic, synth, eigties/nineties, … de een al wat bekender dan de andere, van nostalgie tot nieuwe ontdekkingen met dansende beats, stomende gitaren, drijvende synths en melancholisch wegdromen. Op de drie podia – de Synth Scene, Wave Cave en het (in memoriam) Olivier Daout Stage – vindt elke van ons gegarandeerd zijn duistere ziel terug.

Wij geven je alvast enkele van onze favorieten mee als tip. We zouden Luminous Dash niet zijn als we onze Belgische bands daarbij niet even in de kijker zetten. Dat doen we binnenkort, maar we beginnen met de buitenlandse bands waar wij alvast naar uitkijken.

Een band die niet in de line-up opgenomen is, is Dageist. En toch willen we even vermelden dat je ze ter plaatse goed in het oog moet houden, want deze elektro, new waveband uit Lille (FR), verwent ons dagelijks met een Rooftop-concert. Davide Schiavoni (zang en compositie) en Fréderic Strzelczyk (bas) stellen dagelijks twee nummers van hun nieuwe album Sexy voor.

Donderdag 15/08/2019
Elektro-, synthpopband Solar Fake uit Berlijn (DE) (15.55 uur – Wave Cave) kan in één nummer toegankelijke synthpop brengen, terwijl ze daar even later naadloos industrialelementen aan toevoegen. Met hun knappe album van vorig jaar is de Wave Cave van W-festival het perfecte podium tijdens hun You Win. Who Cares? – tournee.

The Cassandra Complex (17.45 uur – Wave Cave) brengt postpunk/elektrorock waarmee we zeker niet willen waarschuwen voor aankomend onheil, want dat zouden jullie Cassandra-gewijs volledig mogen negeren in dit geval. De Britse band uit Leeds met zo’n 35 jaar ervaring brengt sterke beats, straffe synthlijnen en donkerdiepe vocals.

Singer-songwriter, maar ook theatermaker en multi-instrumentalist Blaine L. Reininger, ook bekend als stichtend lid (samen met Steven Brown) van Tuxedomoon zal zowel op donderdag (18.10 uur – The Olivier Daout Stage), vrijdag (19 uur – The Olivier Daout Stage) als op zaterdag en zondag (20 uur – VIP-tent) Tuxedomoon-nummers spelen. Wij hopen alvast dat hij gitaar en viool afwisselend ter hand neemt en ons opnieuw kan overdonderen met zijn charismatische stem.

De drie IJslandse dames van Kaelan Mikla (19.40 uur – The Olivier Daout Stage) brengen uitzonderlijk knappe nummers waarin zachtheid vaak in confrontatie gaat met rebelse vocals in een tegendraadse stemming. Ze doen dit bijzonder poëtisch in hun moedertaal en hun laatste album Nott Eftir Nott  is nog geen jaar oud. Ontdek zeker de razernij met deze IJslandse pracht in hypnotiserende synthwave!

De Duitse gothband Merciful Nuns (19.45 uur – Wave Cave) ontstond uit de legendarische Garden Of Delight, maar zet toch een heel andere klank neer. Verwacht je aan diepe vocals  van Artaud Seth die je meenemen langs muren van gitaargeluid, heilige koorzangen en een dravende drumcomputer!

Postpunkband Echo & The Bunnymen uit Liverpool (UK) (20.45 uur – Synth Scene) werd reeds in 1979 opgericht en scoorde met zowat al hun albums, waarbij het nummer The Killing Moon als hit in ieders oren staat gebrand. Eind jaren tachtig kwam het tot een pauze, waarna de band met drie van de vier originele leden in 1997 de draad opnieuw opnam. Ze brachten ondertussen vijf albums uit, waarmee ze de oude fans gelukkig maakten, maar ook een  schare nieuwe fans veroverden.

Vrijdag 16/08/2019

Onze voorkeur gaat blijkbaar vooral uit naar wat er zich in de Wave Cave afspeelt, maar toch staan er ook drie toppers op de Synth Scene met singer-songwriters Nik Kershaw (20.45 uur), zeker bij je bekend van zijn grote hit The Riddle, Howard Jones (22.45 uur) en ex-Spandau Ballet-zanger Tony Hadley (00.05 uur). Als we er dan toch eentje zouden uitkiezen, mag het voor ons singer-songwriter Howard Jones zijn, al was het maar omdat we met zijn What Is Love verzekerd zijn van een momentje om een slowke te dansen. De kans bestaat ook dat Kershaw en Jones Wouldn’t It Be Good samen brengen, want dat deden deze vrienden al eerder.

Wat de Britten van Inertia (14.15 uur – Wave Cave) brengen, is dan weer iets helemaal anders: de band van Reza Udhin zorgt – met meer dan 25 jaar ervaring – voor een portie stevige elektro/industrial darkpoprock.

Dat je de Iers-Britse headliner VNV Nation (01.15 uur – Wave Cave) niet mag missen, hoeft wellicht weinig uitleg. Met één van de meest populaire futurepop, EBM-formaties rond zanger Ronan Harris sluit de Wave Cave af met een feestje. We kijken uit om Nova, Where Is The Future en Illusion live mee te zingen en losbollig te dansen op BeLoVeD!

Zaterdag 17/08/2019

Zij is er 68 en een waar new wave-icoon. Lene Lovich Band doet het al 40 jaar en deze indrukwekkende dame heeft nog niets van haar pluimage verloren. Kwinke stemslagen, een ontzettende podiumpresence, een steelse blik en ongelofelijk goede muzikanten rondom haar: niets ontbreekt om bijna zeker te zijn van een indrukwekkend moment op W-festival. Wie haar twee jaar geleden op W-festival zag, wéét gewoon dat ze om 20.50 uur naar de Synth Scene moeten.

Dat je vanavond de drie Britse headliners ook niet mag missen is duidelijk, want het zijn bij-W-onder grote namen: Killing Joke (om 23 uur in de Wave Cave dus, want wie heeft nooit eerder gedanst op hun hit Love Like Blood?), The Human League (om 00.10 uur aan de Synth Scene, om Don’t You Want Me Baby? mee te zingen, terwijl je diep in de ogen van je lief blijft kijken) en Nitzer Ebb (om 1.20 uur in de Wave Cave, omdat je deze nacht stevig wil ingaan) sluiten zaterdag af.

Zondag 18/08/2019

Legendarisch blijven ze: Peter Hook & The Light (16.30 uur – Synth Scene)! Zanger en bassist Peter Hook (voorheen bassist en zanger bij Joy Division en New Order) brengt de nummers van zijn voormalige bands opnieuw tot leven op het podium. Samen met zijn band, waarin zoon Jack bas speelt, David Potts gitaar, Paul Kehoe drums en Martin Rebelski toetsen. Mister Hook is nog steeds even badass als toen!   

De Noorse futurepopband Apoptygma Berzerk (19.35 uur – Wave Cave) zorgt voor stevig gefundeerde, door synths gedreven nummers. Met meer dan 30 albums en singles, verschillende prijzen en plaatsen in de top 10 in Duitsland en Scandinavië op hun palmares, beloven ze een erg sterke set te kunnen brengen. “She! She, she, she, shine on!”

Als je trouwe fanbase zich ‘The Family’ noemt, weet je dat dit een goede reden heeft: de Britse postpunk-, folkrockband New Model Army  (21.35 uur – Wave Cave) brengt sinds 1980 bezielde, poëtische rocknummers met een boodschap. Benieuwd of ook jij al tot ‘The Family’ behoort!?

Ja, noem het wat afwijkend als je onze bovenstaande keuzes ziet, maar wij willen zeker ook Jimmy Sommerville  (22.40 uur – Synth Scene) niet missen! Zijn hits met The Communards  en zijn falsetstem staan in ons muzikale brein gebrand alsof het geschiedkunde is: Don’t Leave Me This Way en You Make Me Feel doen ons nog steeds uit de bol gaan. Read My Lips: dit wordt een groot feest!

De Duitse band And One (00.00 – Wave Cave) brengt synthpop, futurepop en EBM in een mystieke sound. Ze besloten in 1989 de weg van Depeche Mode te volgen met twee keyboards en een beatbox, maar stonden in die 30 jaar zeker niet stil. Heerlijk om af te sluiten…

De volledige line-up van het festival vind je via deze link.

Facebook / Facebookevent / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More