Home Concerttip Internationale derde editie van de Pekkersfeesten

Internationale derde editie van de Pekkersfeesten

by Nel Mertens

We kondigden het eerder al aan, zodat elke donkere ziel zijn agenda al blokkeerde om op zaterdag 29 juni naar de derde editie van de Pekkersfeesten in CC De Leest in Izegem af te zakken. Tijd om de bands wat toe te lichten! En dit jaar zijn daar ook internationale artiesten bij.

Een jong, kleinschalig festival, dat met de twee vorige edities een welkome intrede deed in onze festivalkalender.
“Vorige jaren mochten we reeds bands als The Bollock Brothers, Red Zebra, Vive La Fête, Clan of Xymox,… verwelkomen op het podium van Cultuurcentrum De Leest in Izegem”, zeggen organisatoren Matthias en Francis Leman. “Voor onze derde editie hebben we een mooi evenwicht: de helft van de bands is internationaal en de andere helft is Belgisch. Fans van new wave en postpunk mogen zich weer opmaken voor een heerlijke dag vol van deze muziek in een gezellig kader in Izegem.”

“De grote troef die wij hebben is dat alle optredens binnen plaatsvinden in een zaal met prachtige akoestiek die technisch zeer sterk is. In een land als België is het weer onvoorspelbaar, zelfs in de zomer. Daarom laten we alles gebeuren in de Schouwburgzaal, een zaal met capaciteit tot 600 personen. Daar zitten we zeer goed”, gaat Francis verder. “Natuurlijk is er een mooi, groot terras en kan er tussen de optredens door heerlijk buiten worden vertoefd. Die afwisseling wordt enorm geapprecieerd door de bezoekers, hebben we afgelopen edities gemerkt.”

De deuren openen om 14 uur en om 15 uur mag The Cult– tributeband Pure Kult de Pekkersfeesten openen. Billy Duffy zelf, gitarist van The Cult, luisterde naar de opnames van deze tributeband en was enorm positief verrast. Ondersteund door een hechte en strakke ritmetandem krijgen we een hoogstaande Cult-ervaring. De hits en obscuurder werk worden perfect gemixt tot aan de apotheose. 

Uit het ‘verre’ Lille (FR), komt het sympathieke duo DaGeist. Ze hebben al een hele weg afgelegd sinds hun debuutalbum 40 (2016). Davide Schiavoni en Frederic Strzelczyk werden meteen diverse donkere podia opgeduwd in verschillende landen in Europa en zelfs in New York. In 2024 speelden ze onder andere in Malta, Barcelona en zelfs Japan, maar vonden nog tijd om ook naar het pittoreske Izegem te komen voor de Pekkersfeesten. De muziek van het duo neemt je mee in een donker universum met pop-, rock- en elektrosounds die het succes van veel bands in de jaren 80 en 90 bepaalden.

Erato – band van eigen bodem – gaat al lang mee in de scene. De gothicrockgroep uit Dilbeek heeft er een lange pauze op zitten, maar is weer ‘alive and kicking’.
De band ontstond in 1993 en won vier jaar later de Gothrally. Tegelijkertijd kwam hun eerste demo A Killed God uit op cassette. Er volgden verschillende cd’s die de reputatie van de groep bevestigden. Rond 2015 werd het wat stil rond de band. Maar sinds 2022 staan ze er weer. In 2023 vierden ze nog hun 30-jarig bestaan op onder meer de Fonnefeesten.

Van Velvet Mist krijgen we een collage van donker melancholische gitaren en synths met een sterke 80’s gothrock- en newwavevibe. De band ontstond in 2020 in Heist-op-den-Berg en speelde daar in augustus 2023 hun livedebuut, met niet veel later hun wervelende passage op W-Festival in Oostende. De band treedt niet zo vaak op, dus een reden te meer om hen te gaan bewonderen in Izegem.

De Zweedse electro-/ postpunkband Agent Side Grinder ontstond in de vroege jaren 2000 en bracht vorig jaar hun zesde album Jack Vegas uit. Joy Division is nooit ver weg bij deze Zweden, maar ook invloeden van Kraftwerk, Neu! en Front 242 zijn te horen. Agent Side Grinder brengt deze referenties moeiteloos naar het huidige tijdperk en klinkt nergens gedateerd.

De organisatoren zijn zeer trots om met She Past Away als headliner te kunnen uitpakken. Deze Turkse postpunkband is een begrip in het donkere genre. Het kenmerkende gitaargeluid van het postpunktijdperk, gecombineerd met minimalistische poëzie in het Turks zorgen voor een uitbarsting van sentimentele angst. She Past Away klinkt stuwend en betoverend. Volkan Caner (gitaar en vocals) en Doruk Öztürkcan (keyboard en drum machine) garanderen een ongelofelijke live-ervaring!

Tussen de bands door en na de optredens zorgen huis-dj’s Fap Noir en The Master voor een stevige afterparty in het Cultuurcafé.

Tickets koop je voor 38 euro in voorverkoop en voor 45 euro aan de deur.

Website Facebook Facebookevent

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More