Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een romantische John Lennon, de perfecte soundtrack voor een volle maan, een traag kippenvel nummer, een organisch warm geluid en dromerige postrock met een gevaarlijk randje.

Allemaal te horen in onze nieuwe Luminous Belge! Met dank aan volgende artiesten Zimmerman, Alderson, Mr Paul and The Lowriders , Galine en Velvet Jesus.

Zimmerman is het alter ego van Simon Casier, je ongetwijfeld welbekend als bassist van de band Balthazar. Afgelopen juni bracht de muzikant met Wish You Were Here nog een prachtig eerbetoon aan zijn overleden broer. Met How Much I Love You laat Casier ons nu alweer een glimp van zijn nieuwe album Love Songs horen, waarbij hij zijn muzikale pijlen richt op partner Noémie Wolfs.

Wanneer we het nummer voor het eerst horen, moeten we al vrij snel aan John Lennon denken en meer specifiek aan de sfeer van het nummer Jealous Guy. Het nummer wordt gekenmerkt door een gezapige warmte en gezien de thematiek van het album is de romantische insteek zowel tekstueel als instrumentaal overduidelijk. Casier bezingt op How Much I Love You de liefde en hoewel die bijzonder groot lijkt, laat hij zijn nummer vooral uitblinken in terughoudendheid. Geen extreme uitspattingen, geen geschreeuw maar vooral sereniteit overheerst deze prachtige track.

Wij waren vanaf de eerste luisterbeurt fan van het nummer en we hopen dat velen ons voorbeeld zullen volgen.  

Nel Ponsaers kennen we van haar werk met The Golden Glows, Indio Louro en Stef Kamil Carlens; nu maakt ze ook muziek onder de naam Alderson. In dit nieuwe project wordt ze bijgestaan door Fred Lyenn Jacques (Dans Dans, Mark Landegan) en Frederik Meulyzer(Stray Dogs). Samen maken ze dromerige, alternatieve composities die zowel persoonlijk, subtiel als minimalistisch klinken.

Op 17 november verschijnt het debuutalbum van Alderson waar we al het prachtige Emerald Dew uit te horen kregen. Nu is er een tweede teaser, I Am The Moon, die niet toevallig verschijnt bij volle maan. Het nummer beschrijft de grootsheid, ongrijpbaarheid en abstractie van bepaalde emoties. Het is een tocht door een desolaat innerlijk landschap.

De mysterieuze muziek past perfect bij het onderwerp. Met subtiele klanken bouwt het trio iets magisch en sfeervols waarbij de wondermooie stem van Ponsaers diep raakt. Dit lijkt ons inderdaad de perfecte soundtrack voor bij een volle maan.

Lange Polle heeft ongeveer alles meegemaakt wat een mens rock-‘n-rollgewijs kan meemaken. En nu komt hij af met een album dat er binnen tien, twintig jaar nog zal zijn.  Nog maar net weg bij Triggerfinger en hier verschijnt de basreus met een plaat zonder toegevingen. Het knap geproducete Unguarded Thoughts nam hij op met een rist muzikale vrienden die leest als een who’s who van de Belgische scene.

Er gebeurt veel op Unguarded Thoughts, heel veel. En de plaat werd opgenomen in Pensacola, New Orleans en later het exotische Lier. En toch klinkt zij als één geheel en overstijgt ze tijd en ruimte.

Zingen doet the Lord of Bass niet. Componeren, arrangeren, veel meespelen en producen wel. De Lowriders zorgen voor de rest en zijn Stoy Stoffelen, Matthias Moors, Patrick Cuyvers, Jan Oelbrandt, Alain Louie en Tijs Vanneste plus gastmuzikanten zoals Sam Vloemans, Mario Goossens en Frank Deruytter en vele anderen.

De single Shimmer and Shine ken je misschien al. Een traag kippenvelnummer met een subtiele Frank Deruytter op sax en een mijmerende tekst. Nog meer psychedelica met het trippy Identical Twins dat klinkt als een hedendaagse versie van de jonge Pink Floyd, toen Syd Barrett in een vat LSD was gevallen.  Check zeker het volledige album.

Als we aan Galine Kuyvenhoven alias Galine denken, dan denken we gewoon aan een pure, elektronische sound. Maar nieuwe single Slow Motion laat toch een een iets ander geluid horen. Het nummer is een voorproefje van Galine’s debuutalbum en werd opgenomen met producer Koen Gisen (Meskerem Mees, An Pierlé, The Bony King of Nowhere…). Hij stelde voor om uit te pakken met een organisch, warm geluid die haar songs zouden verrijken.

Galine kreeg voor dit nummer versterking van haar band: Esther Coorevits (momoyo, Jan Verstraeten), Wouter Vandersyppe (I Will, I Swear), Sven Sabbe (momoyo) en Thomas Van Caeneghem

Slow Motion is een emotioneel manifest dat ons aanmoedigt om onze angsten te omarmen, hypersensiviteit te omvatten en emoties te ervaren op een manier die ons in staat stelt ze beter te begrijpen. Dankzij de warme basgitaar en de gedreven gitaar klinkt het nummer een stuk warmer dan voorheen. We horen nog steds een elektronische toets maar die haalt niet meer de bovenhand.

We waren best wild van de ‘oude’ Galine sound maar toch heeft dit nieuw geluid net iets meer. Het klinkt een stuk origineler en past perfect bij Kuyvenhovens machtig mooie stem. We zijn benieuwd naar meer van deze Galine 2.0.

Na zich een aantal jaren te laten aanspreken als Belated Promise Ring, besloten Anton Fannes (Pilod), Bart CatoorDries Debie (Wardrobe) en Christophe Vandewoude (Isbells) vorig jaar ineens hun naam te veranderen in Velvet Jesus.  Een reden werd niet opgegeven. Een nieuw begin voor het viertal?

Volgend jaar verschijnt hun album Qatar dat de band heeft opgenomen in de Isbells-studio met Gaëtan Vandewoude als producer. Het instrumentale titelnummer is er de eerste single uit. Het nummer is opgebouwd als een muzikaal palindroom, dat net zoals de Christopher Nolan film, op meerdere plekken kan starten en in theorie op verschillende plaatsen zou kunnen eindigen. Voor deze track liet Velvet Jesus zich inspireren door de muziek van Bert Dockx, Calexico en Ennio Morricone.

We maken kennis met een ruwer kantje van het viertal. Was het dan toch een nieuw begin, die naamverandering? Qatar is dromerige postrock met een gevaarlijk randje. Spijtig wel dat het nummer pas net op zijn hoogtepunt zit wanneer het al gedaan is; het duurt namelijk nog geen twee minuten. Wij hopen dan ook dat er op het album een lange, uitgerekte versie zal komen te staan, want dit smaakt naar veel meer.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More