Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Punky drumsecties, rauw vervormde oerschreeuwen, een warme gloed aan synthklanken en dito gitaren, een solide ritmesectie en Touareg grooves. Dat explodeert allemaal in onze wekelijkse Luminous Belge Spotify lijst.

Artiesten deze week zijn Kameel, Doodseskader, The Haunted Youth, Komisar en Kosmo Sound. Let the music play!

Het eigenzinnige, instrumentale trio Kameel breit met Trugschluss momenteel een vervolg aan hun fel gesmaakte debuutalbum Barkas uit 2020. We moeten gelukkig niet wachten tot het voorjaar van 2023 om een voorsmaak te krijgen van hun dreigend-dansbare uitspattingen.

Single Tonny zag onlangs het daglicht en de bijhorende, hilarische DIY-videoclip vertelt het relaas van de interne worstelingen van onze robot-alter-ego’s.

De stuwende synthmelodie, die vrolijk en simpel klinkt, wordt afgewisseld met punky drumsecties en zet een herkenbare stempel op het binnenkort uit te komen album dat geproducet werd door niemand minder dan Dijf Sanders.

Ze bliezen ons omver met hun debuutep MMXX: Year Zero en ook live vreten ze ieder stuk vlees van onze botten. Met hun daverende project Doodseskader borgen Tim De Gieter (Amenra, ESLLY,…) en Sigfried Burroughs (Kapitan Korsakov, Onmens,…), hun donkerste bedenkingen in een crossoversound van al wat donker en hard kan klinken.

Met hun nieuwe single Alive & Not Well kondigen ze hun eerst volledige album Year One aan. En die klinkt zwaarder dan ooit. We krijgen opnieuw de knappe duale vocals te horen waarbij rauw vervormde oerschreeuwen de confrontatie aan gaan met melodisch ruwe zanglijnen. De riffs botsen haaks tegen mekaar en sleuren ons met hevig drumwerk de diepe ondergrond in. Ze leven. Dat is duidelijk. Emotioneel gaat het van de eerste tot de laatste seconde keihard in deze track van Doodseskader. En dat klinkt ‘very well’!

“Het was half Sigfried, half ik. De helft beschrijft ons worstelen, maar de helft is ook dat we de ellende bij de keel grijpen en ze onder ogen durven zien. Het is het vijfde nummer op de plaat en ik heb het gevoel dat dit het punt is waarop de dingen begonnen te verschuiven. We realiseerden ons dat – terwijl de plaat diende als een document van onze ontberingen en een poging was om het reine te komen met het verleden – we vanaf MMXX : Year Zero onze eerlijkheid en deze band als wapen en pantser gebruiken”, legt Tim De Gieter uit. “Vijfenveertig, ik draag het nummer als een vest. Het geluk gaf ons zijn slechte hand. Nu veranderen we het langzaam in de vuist die terug zal slaan.”

Joachim Liebens en zijn band zijn op tournee door Nederland, Duitsland en Frankrijk; we kunnen dus wel zeggen dat het heel goed gaat met The Haunted Youth. Het langverwachte debuutalbum Dawn To The Freak verschijnt op 4 november en de album releaseshow in de Ancienne Belgique van 15 november is al meer dan twee maanden op voorhand uitverkocht. Je zou voor minder beginnen zweven.

Maar neen, Liebens laat nog een single op de mensheid los met de niet zo vrolijke titel I Feel Like Shit And I Wanna Die. Ook al heeft de single een zwaarmoedige titel en tekst, toch klinkt ze liefelijk en zelfs vrolijk. Niets is wat het lijkt in de wereld van The Haunted Youth-frontman waar het oké is om je slecht te voelen en dat te zeggen, en je net daardoor begrepen en geborgen te voelen bij de mensen die je graag ziet.

Die warmte straalt het nummer uit. Het is een typische Liebens compositie met een warme gloed aan synthklanken en dito gitaren, subtiel aangevuld met zijn zachte stem. Het nummer duurt een dikke drie minuten maar lijkt nog te kort. Gelukkig krijgen we volgende maand eindelijk dat debuutalbum en kunnen we veel langer naar deze topband luisteren.

KOMISAR schiet met zijn tweede single, Barcelona, recht in de roos. De band levert met hun nieuwste release een waardige opvolger voor Saturday af.

Barcelona is een fantastisch nummer, de cijfers op Spotify liegen er dan ook niet om. KOMISAR bewijst dat ze nummers kunnen schrijven met veel hit potentieel. 

Knap gitaarspel, een solide ritmesectie en ijzersterke zang lijken hun handelsmerk te worden. De productie van de song is van een zeer hoog niveau en wederom het werk van Niels Meukens. De song verveelt niet en meerdere keren achter elkaar luisteren is zelfs een aanrader… dompel je onder in de wondere wereld van KOMISAR! 

De vergelijking met Arctic Monkeys zal altijd wel blijven door de zang van Thomas Diercks, maar dat kan je ook als een compliment beschouwen. Hopelijk gaat de band verder op dit elan.

We hebben het vorige keer ook reeds aangehaald, ga deze band live zien, ze zijn steengoed! 

Op 25 november verschijnt het tweede album Fruit Of The Void van het Gentse dubgezelschap Kosmo Sound. In het eerste voorproefje Ototoxic werden de dub invloeden vermengd met een chille jazzy vibe, de nieuwe single klinkt helemaal anders.

Banoffee Pie is een compositie van Ambroos De Schepper. De intro is geïnjecteerd met een flinke dosis krautrock daarna wordt er geflirt met psychedelica maar het kraut randje blijft ook hangen. Na vier minuten nemen de Touareg grooves het over terwijl afrofunk en afrobeat invloeden het nummer komen opzwepen. 

De band beschrijft de track als een grote, tribale trip waarin het aardse wordt vermengd met kosmische geluiden.

Een intense trip is het zeker. Ruim zes minuten lang gaatKosmo Sound op avonturentocht en slaat ze elke straat in die ze tegenkomen. Het resultaat is ongemeen boeiend door de vele invloeden die erin verwerkt zitten.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More