Home Singles XTORT – Zwart (DARecords)

XTORT – Zwart (DARecords)

by Nel Mertens

Zijn kijk op mens en maatschappij is niet altijd positief en dat echoot altijd wel ergens door in zijn indstrial-/ electrosound. Xtort maakt zijn muziek waar vroeger de machines in de textielfabrieken zich vooral lieten horen: ergens ingesloten tussen het Ruhrgebied en de verlaten Philips-fabrieken in Eindhoven.

(c) Adri van Daal

Beïnvloed door de industrial uit de late jaren 70 met bands als Cabaret Voltaire, Clock DVA, Fad Gadget en het Duitse DAF, maar zeker evenzeer door acts als Kraftwerk en Jean Michel Jarre. Met een meer vintage sound en dance en hardcore techno. Dat liet hij in 2019 horen op zijn goed onthaalde album Nothing Is Real.

En traag bonzend opende Xtort opnieuw de deur van zijn geluidslab en liet de nieuwe single Zwart horen. Deze keer kiest hij voor het eerst om een Nederlandstalige song uit te brengen. Hoewel hij er naar streeft om met zo weinig mogelijk woorden zijn verhaal te vertellen. En veel woorden heeft deze langzame elektronische track, die reflecteert op het gevoel van eenzaamheid en isolatie, niet nodig. Geen beukend harde beats of strenge synthlijnen deze keer. De analoge en vintage gear borrelt in ongenoegen, maar schept de perfecte sfeer en sound voor een nummertje zwartkijken. Samen met Martijn Kuyten (backing vocals) en Marc van de Laar (bas), laat Xtort prachtige een electrotrack horen waarin emotie het uitschreeuwt. “En de stilte die blijft…”

Zwart is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp, Soundcloud en Spotify.

Website / Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More