Home Singles THE SHOVELS – The Phoenix Project (Fons Records)

THE SHOVELS – The Phoenix Project (Fons Records)

by Bart Verlent

The Shovels bestaan ongeveer 25 jaar, weliswaar in een steeds veranderende line-up. Zanger, gitarist, songschrijver Erik Debny is de enige vaste waarde van de band en door de jaren heen maakten onder andere Dave Schoyen (Evil Superstars, Millionaire, Starfighter…), Bart Vandebroek (Evil Superstars, Radio Infinity), Nele Janssen (Peuk), Tim Brown (Starfighter), Jonathan Frederix (Heisa), Tom Vienne (Tonsils) en Niels Hendrix (Fence, Buffoon, Birds That Change Colour) deel uit van de band. Debny doet niet mee aan rages of commerciële trends en volgt al jaren koppig zijn eigen weg met zijn ambachtelijk bereide poprocksongs. Ook blijft Erik trouw aan zijn Tascam 388 waar hij al zijn platen mee blijft opnemen zonder dat er een computer aan te pas komt.

© The Shovels

Voor The Phoenix Project had Debny blijkbaar bakken inspiratie en aldus krijgen we een dubbelalbum op één cd met maar liefst 26 nieuwe nummers. Zoals we gewoon zijn van The Shovels horen we hier ook weer nummers met een 60’s en 70’s randje dat dicht in de buurt komt van The Kinks.

Soms klinkt het allemaal wat rommeling al kan je dat ook liefdevol lo-fi noemen. Erik is niet zo’n geweldige zanger en zijn stem is er door de jaren heen niet op verbeterd, blijkbaar weet hij dat zelf ook en zong hij niet alle nummers zelf in.

Zo is er het prachtig pareltje One Time More gezongen door Peuk-frontvrouw Nele Janssen, die ook de uptempo songs The Whore That Nobody Chooses en Race Against Time voor haar rekening nam. Daarnaast verzorgd ze op een aantal nummers ook de backings. Op Hamster Wheel is er nog een gast die samen met Nele voor een pracht duet zorgt.

Dat zijn zowat de hoogtepunten van de plaat. Nogal wat andere nummers zijn niet steeds even toonvast gezongen waardoor ze niet volledig tot hun recht komen. Daar komt nog bij dat 26 liedjes wel erg veel is, pakweg de helft ervan zijn wel charmant maar raken niet echt door de eerder zwakke zang.

Begrijp ons niet verkeerd, Erik Debny is en blijft een hele straffe songschrijver maar misschien wordt het tijd dat hij zijn pareltjes door iemand anders laat inzingen. Op de vorige platen viel het nog mee maar op The Phoenix Project is het toch wel extreem. De vraag is natuurlijk of koppigheid het zal winnen van rede…

Op 13 oktober stelt The Shovels het nieuwe album voor in Kelder35 in Hasselt.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More